İspanya’ya bağlı İber Yarımadası’nın kuzeydoğusunda yer alan özerk bir bölge olan Katalonya, 4 ilden oluşmaktadır. Bu iller; Barselona, Girona, Lleida, ve Tarragona’dır. Akdeniz boyunca 580 km sahili vardır. İber Yarımadası’nın kuzeyinde Fransa ve Andorra ile çevrilidir. Batı’da Katalonya Aragon bölgesi ile güneybatıda Valencia ile sınırdır. Çeşitli sahilleri ve çok sayıda plajları vardır. Sahil hattının uzunluğu 580 kilometredir.
Bölgenin 3 resmî dili vardır: İspanyolca, Katalanca ve Aranca. Aranca, Aran Vadisi’nde yaklaşık 7 bin kişi tarafından konuşulur ve Oksitanca’nın bir lehçesidir. Bölge nüfusu, İspanya nüfusunun %16.1’ini oluşturur. Son yapılan referandum sonucunda Avrupa’nın en özerk bölgesi unvanını almıştır.
Katalonya’nın bazı coğrafik bilgileri şöyledir;
Alan: 32.108 km²
Nüfus: 7,523 milyon (2016) (Instituto Nacional de Estadística)
Başkent: Barselona
KATALANLAR NEDEN İSPANYA’DAN AYRILMAK İSTİYOR?
İspanya’nın 17 özerk yönetiminden biri olan Katalonya,
1- Çoğunlukla aldığı meclis kararıyla merkezi yönetimden, Katalanlar’a anayasada “millet” statüsü verilmesini istedi.
2- Katanlanlar, ayrıca limanlarını işletmek, vergi toplamak ve bu vergileri istedikleri gibi kullanmak haklarını da talep etti.
3- Yargıda da daha fazla bağımsızlık istediler, iktidara gelirken Katalan partilerin büyük desteğini alan Başbakan Zapatero’nun talebi ispanyol Meclisi’nde görüşme kararı büyük tartışmalar yarattı.
4- Milliyetçi İspanyollar, Katalanlar’ın talebinin bağımsızlığa atılan açık bir adım olduğunu ileri sürdü.
5- Ülkenin bazı bölgelerinde Katanlarla özdeşleşmiş bir içki olan “cava” yi “ayrılıkçıların içkilerini içmeyiz” diyerek boykot etti.
6- Zapatero birkaç kez Katalan lideriyle bir araya gelerek ulus statüsünün kabul edilemeyeceğini ancak toplanan vergilerin %75’ine sahip olabileceklerini söylese de bir antlaşmaya varılamadı.
Katalonya’nın İspanya’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesini öngören tartışmalı karar tasarısı hakkında geçtiğimiz haftalarda yapılan oylamada, Yerel hükümet, İspanya’dan ayrılmayı öngören 18 aylık sürecin başlamasını 63’e karşı 72 oyla onayladı. Barcelona merkezli hükümet tarafından onaylanan yol haritasında Katalonya’nın 2017’de bağımsızlığı yer alıyor.
FRANSA KATALONYA’NIN BAĞIMSIZLIĞINI TANIMAYACAĞINI AÇIKLADI.
Fransa’nın AB İşlerinden Sorumlu Bakanı Nathalie Loiseau, Katalonya’nın tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi halinde bu bağımsızlığın tanınmayacağını açıkladı. Taraflara diyalog kurma çağrısı yapan Loiseau, bağımsızlık ilan edilirse bunun ilk sonucunun Katalonya’nın AB’den çıkması olacağını da sözlerine ekledi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da 1 Ekim’deki referandumun ardından İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile yaptığı görüşmede, İspanya’nın anayasal birliğini desteklediklerini bildirmişti.
Fransa’nın “Kuzey Katalonya” olarak bilinen Pyrenees-Orientales bölgesinde İspanya’nın Katalonya bölgesindeki insanlarla yakın bağları bulunan yaklaşık 470 bin kişi yaşıyor.
İspanya’nın doğusundaki Katalonya’nın Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont’un bağımsızlık referandumu sonuçlarını yarın meclise sunması bekleniyor.
Kaynak: Fortune Türkiye
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.