Ana Sayfa SGK Bağ-Kur’lu olan bir kişinin 4a kapsamında emekli olabilmesi için ne yapması gerekir?

    Bağ-Kur’lu olan bir kişinin 4a kapsamında emekli olabilmesi için ne yapması gerekir?

    370
    0

    1991 yılında sigorta girişi olan mükellefim 1.090 gün sigorta pirimi ödemiştir. Daha sonrasında 19 yıl 6.840 gün bağkurlu gözükmektedir Sigortadan emekli olabilmesi için ne kadar gün daha sigorta primi ödemesi gerekir?

    SGK 4a’dan emekli olabilmek için son 7 yılda en az 3,5 yıl daha SGK 4a prim ödemesi gerekmektedir.


    Şirketimizde işçimiz 9.000 TL brüt ücretle çalışmaktadır. Şirket ortaklarının veya adi ortaklık ortaklarının bağkur primlerinin bu brüte göre mi tespit edilmesi gerekmektedir?

    Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalıların prime esas kazançları, prime esas günlük kazanç alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak şartıyla, sigortalı tarafından beyan edilecek günlük kazancın otuz katıdır. 

    Prime esas kazanç beyanları Kuruma verilecek beyan formu ile yapılabildiği gibi e-Devlet üzerinden de yapılabilmektedir.

    23 Nisan 2015’de yürürlüğe giren 6645 sayılı Torba Kanun ile, “işverenin işçisinden az SGK prim ödeyemez kuralı” geriye dönük olarak 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırıldı. Bu değişiklikle birlikte işverenler fark prim ödemekten kurtuldular. Değişiklikle birlikte işverenler, iş yerine çalışan personelden az prim ödeyebilecek.


    Ekim 2008 döneminden önce sigortalı olanlar hangi kurumdan emekli olurlarsa olsunlar emekli olduktan sonra 4/b (Bağ-Kur) kapsamında çalışanlar emekli aylıkları kesilmeksizin çalışabilirler. Bu durumda olanların emekli aylıklarından 29.02.2016 tarihinden itibaren sosyal güvenlik destek primi kesintisi de tamamen kaldırılmıştır. Yani mükellef kendi şirketinde bağ kurlu olarak çalışıp maaş aldığında sadece gelir vergisi ödenecek aylık bildirim ile Sosyal Güvenlik Kurumuna aylık tahakkuk yapılmayacak. Doğru mudur?

    Kişilerin emekli olduktan sonra ortak olarak çalışmaya devam etmeleri halinde  SGDP ödemesi yapılmamaktadır.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikDünyanın yakında hâlâ petrole ihtiyacı olacak
    Sonraki İçerikKısa vadeli dış borç stoku, geçen yılın aralık ayında 125,6 milyar dolar oldu

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz