1- SİGORTA POLİÇELERİNİN BA BİLDİRİM FORMUNDA BİLDİRİLMESİ GEREKİR Mİ?
EVET.
396 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğinin (1.2.1.) numaralı bölümünde yer alan Bildirim mecburiyeti bulunan mükelleflerce, belirlenen hadler çerçevesinde yapılan her türlü mal ve/veya hizmet alış ve satışları, bunlara ilişkin belgenin türleri,
1.1- Fatura,
1.2- İrsaliyeli fatura,
1.3- Serbest meslek makbuzu,
1.4- Müstahsil makbuzu,
1.5- Gider pusulası,
1.6- Akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihaz fişi,
1.7- Sigorta komisyon gider belgesi
1.8- Yolcu bileti gibi
bakılmaksızın BA-BS bildirim formlarına dâhil edilecektir.
Bu durumda sigorta hizmeti alanların poliçe bilgilerini BA bildirim formuna dâhil etmeleri gerekmektedir.
2- BA – BS FORMLARINI BİLDİRİM SÜRESİNDEN 3 GÜN SONRA VERİLDİĞİNDE HERHANGİ BİR CEZA UYGULANIR MI?
Bildirim formlarını süresinde vermeyen mükellefler hakkında Vergi Usul Kanununun mükerrer 355. maddesi hükmü uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilir.
Ancak bildirim formlarını belirlenen sürelerin sonundan itibaren 3 gün içinde veren mükellefler hakkında ilgili hüküm uyarınca ceza miktarı 1/10 oranında uygulanır.
Bu durumda kesilecek ceza için söz konusu Kanunun 376. maddesine göre indirim de talep edilebilir.
3- YAZAR KASA FİŞLERİ BA BİLDİRİM FORMUNDA BİLDİRİR Mİ?
Bir aylık dönem içinde aynı kişi veya kurumdan alınan yazar kasa fişlerinin toplamının Tebliğ ile belirlenen haddi aşması halinde BA bildirimine dâhil edilmesi gerekmektedir.
4- İŞYERİ İÇİN ÖDENEN KİRA BA FORMUNDA BİLDİRİLİR Mİ?
396 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğinin (1.2.1.) numaralı bölümüne göre işyeri kira bedelinin BA bildirimine dâhil edilmesi gerekmektedir.
Aynı Tebliğin (1.2.2.) numaralı bölümünde Belgelerde gelir vergisi tevkifatına da yer verilen hallerde tevkifattan önceki brüt tutarlar dikkate alınacaktır ifadesi yer almaktadır.
Buna göre belgede gelir vergisi tevkifatına da yer verilmesi halinde kesintiden önceki brüt tutarın bildirilmesi gerekmektedir.
5- YABANCI UYRUKLU BİR KİŞİYE TÜRKİYE’DE YAPILAN MAL SATIŞLARINDA BİLDİRİM NASIL YAPILIR?
Şahsın yabancı uyruklu olması nedeniyle, T.C kimlik numarası ve vergi kimlik numarası alanları boş bırakılarak;
5.1- Ad-soyad/unvan bilgileri yazılıp,
5.2- Ülkesi alanına Türkiye seçilerek bildirilmesi gerekmektedir.
6-ÖRNEĞİN; VERGİ DAİRESİ 2015-01 DÖNEMİNDE DEĞİŞEN İŞYERİ İÇİN, 2014-06 DÖNEMİ İÇİN YAPILACAK DÜZELTME İŞLEMİ HANGİ VERGİ DAİRESİNE BİLDİRİLİR?
Vergi dairesi değişen mükelleflerin, düzeltme yaparken en son bağlı bulundukları vergi dairesini seçmeleri gerekmektedir.
Dolayısıyla şu anda bağlı bulunan vergi dairesi seçilerek düzeltme işleminin yapılması gerekmektedir.
7- TÜRKİYE’DE MERKEZİ VE SERBEST BÖLGEDE ŞUBESİ OLAN BİR MÜKELLEFİN HEM MERKEZ HEMDE SERBEST BÖLGE ŞUBESİNDEN MAL ALIMI YAPILDIĞINDA BA FORMU BİLDİRİMİ NASIL YAPILIR?
Türkiye’de bulunan merkezden yapılan alımların, Türkiye’nin kodu seçilerek bir satıra yazılması, ayrı bir satıra da serbest bölgenin kodu seçilerek serbest bölgedeki şubeden yapılan alımların yazılması gerekmektedir.
Alış yapılan mükellefin vergi kimlik numarası ve unvan bilgileri her iki satıra da yazılmalıdır.
8- YAPILAN SATIŞ BİLDİRİMİ, BS FORMUNDA BİLDİRİRKEN ALICININ VERGİ KİMLİK NUMARASI YANLIŞ YAZILDIĞINDA, DÜZELTME İŞLEMİNDE CEZA UYGULANIR MI?
8.1- Düzeltme işlemlerinin, bildirimlerin verilme süresi içinde veya bildirimlerin verilme süresinin sonundan itibaren 10 gün içinde yapılması halinde özel usulsüzlük cezası kesilmez.
8.2- Takip eden 15 gün içinde yapılması halinde ise kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası 1/5 oranında uygulanır.
8.3- Bu süre de dolduktan sonra yapılan düzeltmelere ise özel usulsüzlük cezası tam olarak uygulanır.
9- POLİÇE VE DEKONTLARINI B-TRANS YOLU İLE BİLDİRİMİNİ YAPAN SİGORTA ŞİRKETLERİ SATIŞLARI OLMADIĞINDA BS BİLDİRİM FORMU VERMEK ZORUNDA MI?
EVET.
396 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğinin (1.) ve (3.2.4.) numaralı bölümleri gereğince bilanço esasına göre defter tutan ve kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan bütün mükelleflerin, belirlenen haddi aşan herhangi bir alım satımı olmasa dahi BA-BS formlarını vermeleri gerekmektedir.
10- AYNI AY İÇİNDE, ŞİRKETİN NEVİ DEĞİŞTİREREK LTD.ŞTİ. DEN A.Ş. HALİNE DÖNÜŞMESİ HALİNDE İLGİLİ AY BA-BS FORMLARI HANGİ ŞİRKET ADINA VERİLMELİDİR?
396 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğinin (2.2.5.) numaralı bölümüne göre ilgili ay için,
10.1- Devrin gerçekleştiği tarihe kadar olan BA-BS bildirim formlarının limited şirket adına,
10.2- Devrin gerçekleştiği tarihten ay sonuna kadar olan BA-BS bildirim formlarının ise anonim şirket adına,
takip eden ayın sonuna kadar verilmesi gerekmektedir.
Kaynak: Vergi Usul Kanunu
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.