Ana Sayfa Muhasebe Ayrıştırılan maden atığı içerisindeki Altın ve gümüş satışları KDV’den istisnadır

    Ayrıştırılan maden atığı içerisindeki Altın ve gümüş satışları KDV’den istisnadır

    620
    0

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    Balıkesir Vergi Dairesi Başkanlığı
    (Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü)

    Sayı

    :

    75766797-130[2018/1746]-E.3076

    13.01.2021

    Konu

    :

    Altın, bakır, çinko, kurşun, gümüş, kadmiyum içeren maden atıklarının satışının KDV’den istisnadan olup olmadığı.

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, … İli sınırlarında bulunan maden (kurşun-çinko) ocağından kalan yaklaşık 1.700.000 ton atığın açık veya kapalı teklif usulü ile Başkanlığınız tarafından satışının düşünüldüğü, atığın işlenmesi ve zenginleştirilmesi halinde ise 0,90 ton altın, 2.652,64 ton bakır, 68.072,53 ton kurşun, 68.216,95 ton çinko, 142,94 ton gümüş, 249,40 ton kadmiyum elde edilebileceği belirtilerek tespit edilen maden atığının satışının katma değer vergisinden (KDV) istisna olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    3065 sayılı KDV Kanununun;

    1/3-d maddesinde, müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışların KDV ye tabi olduğu,

    17/4-g maddesinde, külçe altın ve külçe gümüş teslimleri ile kıymetli taşların (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci) 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre Türkiye’de kurulu borsalarda işlem görmek üzere ithali, borsaya teslimi ve borsa üyeleri arasında el değiştirmesi, döviz, para, damga pulu, değerli kâğıtlar, hisse senedi, tahvil (elde edilen faiz gelirleri ile sınırlı olmak üzere tahvil satın almak suretiyle verilen finansman hizmetleri dâhil),varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikaları, Türkiye’de kurulu borsalarda işlem gören sermaye piyasası araçları ile metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıkları ile konfeksiyon kırpıntılarının tesliminin KDV’den istisna olduğu

    hüküm altına alınmıştır.

    KDV Genel Uygulama Tebliğinin “Müzayede Mahallinde Yapılan Satışlar” başlıklı (I/B-6.) bölümünde;

    3065 sayılı Kanunun (1/3-d) maddesine göre, cebri icra, izale-i şüyu, ipoteğin paraya çevrilmesi, tasfiye gibi nedenlerle yapılan açık artırma, pazarlık ve diğer şekillerdeki satışlar da dahil olmak üzere, müzayede mahallerinde yapılan her türlü satışlar KDV’ye tabidir. Kanunun istisna ve vergi oranlarına ilişkin hükümleri bu satışlar için de geçerlidir.”

    açıklaması yer almaktadır.

    Buna göre, satışı düşünülen maden atığının ayrıştırılabilmesi halinde, altın ve gümüşe isabet eden kısmının 3065 sayılı Kanunun 17/4-g maddesi kapsamında değerlendirilerek KDV’den istisna tutulması mümkün bulunmakta olup, bakır, çinko, kurşun ve kadmiyum madenlerinin ihale yoluyla satışı ise 3065 sayılı KDV Kanununun 1/3-d maddesi kapsamında %18 oranında KDV’ye tabidir. Bu şekilde bir ayrıştırma yapılamaması durumunda ise, maden atığının satış bedelinin tamamı üzerinden % 18 oranında KDV hesaplanması gerekmektedir.

     


    Kaynak:T.C. Ticaret Bakanlığı Gümrük Rehberi
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikDenizcilikte kullanılan kılavuz kitapların satışı KDV’den istisnadır
    Sonraki İçerikTaşınmaz satışında KDV istisnası için gereken elde tutma süresi nedir?