Ana Sayfa Vergi Aynı yıl içinde birden fazla daire alıp satarsam vergi mükellefi olur mıyım?

Aynı yıl içinde birden fazla daire alıp satarsam vergi mükellefi olur mıyım?

1404
0

Vergi kaydı olmayan bir vatandaş bir yıl içinde 2 daire satarsa maliye re’sen vergi kaydı açar mı? Burada kıstas nedir? Satılan dairelerin aynı yıl alınıp satılması ya da farklı yıllarda alınması gibi detayların etkisi nedir?

Belirlenmiş bir kıstas yok. Vergi idaresi aynı yıl içinde birden fazla Gayrimenkul satılması halinde resen Mükellefiyet yapmaktadır. Dairenin aynı yıl veya önceki yıllarda alınması değil aynı yıl birden fazla daire satılmasını esas almaktadır.

 

Gelir idaresi konut değerlemesinde meskenimizin değeri 5.500.000 olarak belirlenmiştir. Üzerine başka bir mesken olmamasına kendisinin de oturduğu konut için Değerli Konut Vergisi kanununa göre muafiyet kapsamında olabilir mi?

Konutun belirlenen Değeri 5 milyonun üzerinde olduğu için Değerli Konut vergisi ödeyecektir.

 

Bir anonim şirketinin aktifine kayıtlı olan ve konut niteliğindeki gayrimenkul, değerli konut vergisine tabi olacak mıdır?

Konutun aktifte kayıtlı olması değerli konut vergisi hesaplamasına engel değildir.

 

Şirketin aktifine kayıtlı gayrimenkulünü vatandaşa veya gelir ve kurumlar vergisi mükellefine vermesi durumunda kurum kazancına ilave edip faturada KDV hesaplaması doğru mudur?

Aktif de kayıtlı gayrimenkulün satışından elde edilen gelir 690 hesapta yer alır.

Diğer taraftan aktifte 2 yıldan fazla kalan gayrimenkulün satışından elde edilen kazancın %50 KV’den istisna edilebilir.

VK 5. maddedeki şartlar varsa Yine KDV 17. Madde deki şartlar varsa KDV istisnası uygulanır.

 

Gayrimenkul sermaye iradının mükellefi kimlerdir?

Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “Gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade edilmektedir.

Gayrimenkul sermaye iradının mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracılarıdır.

 

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde tapu harcı hangi bedel üzerinden ödenmelidir?

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde tapu harcı, beyan edilen gerçek alım satım bedeli üzerinden ödenmelidir. Tapuda yapılan işlemden sonra, beyan edilen alım satım bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının veya emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin tespit edilmesi halinde, eksik ödenen harç %25 vergi ziyaı cezası ile birlikte alıcı ve satıcıdan alınacaktır.

 


Kaynak: İSMMMO – GİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikYaşar Üniversitesi İhale Yönetmeliği. 24.2.2020
Sonraki İçerikZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Maden Makinaları Uygulama Ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği.24.2.2020

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz