Ana Sayfa Vergi Askerlik borçlanmasının diğer ücret gelirinden indirim yapılıp yapılmayacağı

    Askerlik borçlanmasının diğer ücret gelirinden indirim yapılıp yapılmayacağı

    500
    0

    Sayı: 46480499-120.03.06.99[2020/1731]-75477

    Tarih: 12/10/2020

    T.C. 

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    Balıkesir Vergi Dairesi Başkanlığı

    Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

    Sayı:46480499-120.03.06.99[2020/1731]-E.7547712.10.2020
    Konu:Askerlik borçlanmasının diğer ücret gelirinden indirim yapılıp yapılmayacağı
    İlgi:26/06/2020 tarihli ve 104274 gelen evrak sayılı özelge talep formunuz.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, diğer ücretli mükellef olduğunuz, 5510 sayılı Kanunun 41 inci maddesinin (b) bendine göre askerlik borçlanması kapsamında 5.650,20 TL sigorta primi ödediğiniz belirtilerek, söz konusu tutarın diğer ücret gelir vergisi matrahından indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinde; “Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

    Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.” hükmü yer almıştır.

    Aynı Kanunun 63 üncü maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde, kanunla kurulan emekli sandıkları ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesinde belirtilen sandıklara ödenen aidat ve primlerin ücretin gerçek safi değerinin tespitinde indirim konusu yapılacağı hükme bağlanmıştır.

    Anılan Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında tevkifat yapacaklar sayılmış, aynı fıkranın (1) numaralı bendi ile hizmet erbabına nakden veya hesaben ödenen ücretler üzerinden 103 ve 104 üncü maddelere göre gelir vergisi tevkifatı yapılması gerektiği hükme bağlanmıştır.

    Diğer taraftan, Gelir Vergisi Kanununun 64 üncü maddesinde ise “Aşağıda yazılı hizmet erbabının safi ücretleri takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarının % 25’idir.

    1. Kazançları basit usulde tespit edilen ticaret erbabı yanında çalışanlar.

    2. Özel hizmetlerde çalışan şoförler;

    3. Özel inşaat sahiplerinin ücretle çalıştırdığı inşaat işçileri;

    4.  Gayri menkul sermaye iradı sahibi yanında çalışanlar;

    5. Gerçek ücretlerinin tespitine imkan olmaması sebebiyle, Danıştayın müspet mütalaasıyla, Maliye Bakanlığınca bu kapsama alınanlar.

    Diğer ücretler için yıllık beyanname verilmez, diğer gelirler nedeniyle beyanname verilmesi halinde de bunlar beyannameye ithal edilmez.” hükmü yer almaktadır.

     Bu hükümlere göre, ücret gelirlerinin safi tutarı Gelir Vergisi Kanununun 63 üncü maddesinde sayılan indirimler düşülerek belirlenmekte ve bu şekilde aylık olarak belirlenen gelir vergisi matrahı, Kanunun 94, 103 ve 104 üncü maddeleri uyarınca tevkif suretiyle vergilendirilmektedir.

    Diğer ücretli kapsamında elde edilen ücret gelirlerinin yıllık safi tutarı ise asgari ücretin yıllık brüt tutarının % 25’i olarak belirlenmekte ve bağlı olunan vergi dairesine vergi karnesi ibraz edilerek vergi tarh ettirilmektedir.

    Buna göre, diğer ücretli kapsamında vergilendirilen şahsınızın safi ücreti, asgari ücretin yıllık brüt tutarının % 25’i oranında maktu olarak belirlendiğinden, söz konusu tutardan askerlik borçlanması için ödediğiniz primin indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

    Bilgilerinize sunulur.

    (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

    (**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

    (***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.


    Kaynak:GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGeçici koruma kimlik belgesi olan suriyeli işçi çalıştırmak istiyoruz. Uygulama ile ilgili bilgi verebilirmisiniz?
    Sonraki İçerikŞirket ortaklarına firmadan harcırah ödemesi yapabilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz