Ana Sayfa SGK Askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihini geri çeker mi?

    Askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihini geri çeker mi?

    İlk kez sigortalı olduğu tarihten sonra askerlik borçlanması olan kişilerde bu borçlanması yalnızca prim ödeme gün sayısını artırır, ancak emeklilik tarihini öne çekmez. 

    888
    0
    Kişinin doğum tarihi 16.03.1966 (mahkeme kararıyla 01.01.1968 yılından geri çekilmiş) 
    Bağkur başlangıç tarihi 04.10.2000’dir. Askerliği 18 ay yapılmıştır. Bağ -Kur’dan emekli olduğunda askerliği ödendiğinde 18 ayı geri çekiliyor mu? SGK dan emekli olduğundan başlangıç 18 ay geri çekilebiliyor mu? 

    İlk kez sigortalı olduğu tarihten sonra askerlik borçlanması olan kişilerde bu borçlanması yalnızca prim ödeme gün sayısını artırır, ancak emeklilik tarihini öne çekmez. 

    Fakat çalışmaya başlamadan önce askere giden bir sigortalı askerlik borçlanması yaparsa, ilk kez sigortalı olduğu tarih borçlanma süresi kadar geriye gider emeklilik dolayısıyla yapılan hesaplamalarda yaş büyütme ya da küçültme kararları dikkate alınmamaktadır. 


    Bay X’in annesi Bağkur’dan emekli olmasına (prim gün eksiği sebebiyle) 1 yıl kala, 76 yaşında vefat etti. Merhume için 4b Bağkur’lu olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna bayağı bir yıl prim ödenmiştir. Arkadaşım Bay X 25 yaşından büyüktür ve 4’a kapsamında sigortalı olarak bir işte çalışmaktadır. Arkadaşım Bay X’in bir de ablası Bayan Y merhumun mirasçısıdır ve Bayan Y 4’a emeklisi olup halen emekli maaşı almaktadır. Merhumun mirasçıları olarak; Arkadaşım Bay X ve Ablası Bayan Y, Ölen merhum adına Sosyal Güvenlik Kurumuna Ödenen 4b primlerini; kurumdan geri iade talebinde bulunarak alabilirler mi?

    4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur) veya 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı çalışması olup ölen kişinin hak sahiplerine ölüm (dul – yetim) aylığı bağlanamaması durumunda, ölen sigortalı adına ödenmiş olan veya ölen sigortalının ödediği primler, talep etmeleri halinde ölüm (dul – yetim) aylığı alma şartlarını taşıyan hak sahiplerine ölüm toptan ödemesi olarak ödenir. 

    Dolayısıyla ölüm toptan ödemesi, ölen kişi üzerinden ölüm (dul – yetim) aylığı almaya müstehak olduğu, yani dul – yetim aylığı almayı hak ettiği halde ölen kişinin prim gün sayısı ve / veya sigortalılık süresi yetmediği için kendisine aylık bağlanamayan kişilere yapılır. Eğer kişi kendi şartları nedeniyle ölüm aylığı almaya müstehak değilse bu durumda toptan ödeme alamaz. 

    Örneğin; sigortalının kız çocuğu evli ise, erkek çocuğu 25 yaşını doldurmuşsa, 

    Ana – babasının aylık geliri belirlenen sınırın üzerindeyse, bunlar ölüm aylığı alma şartını taşımadıklarından, bunlara toptan ödeme yapılmaz.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik7326 sayılı kanun kapsamında kasa ve ortaklardaki bakiyeler için yapılacak olan düzeltme yıl sonundaki bilanço kayıtlarındaki bakiyelerde azalış varsa hangi bakiye üzerinden beyanname verilmelidir?
    Sonraki İçerik2019 yılında işletme defterine tabi olup kapanışı yapılan gerçek kişi 2021 yılında basit usule tabi açılış yapabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz