Ana Sayfa Duyurular Aşı ve ilaç geliştirmeye yönelik 18 milyon liralık fon ayrıldı..

Aşı ve ilaç geliştirmeye yönelik 18 milyon liralık fon ayrıldı..

602
0

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı aşı ve ilaç geliştirmeye yönelik 14 projenin yaklaşık maliyetinin 18 milyon lira olduğunu kaydederek, “Araştırma bütçemizin tamamını bu işler için harcayabiliriz. Fon ve süreçleri hızlandırma açısından araştırmacılarımızın önünde hiçbir engel yok, yeter ki sonuç alsınlar.” dedi.

Türkiye’nin maske ve tulum üretimi için malzeme sıkıntısının olmadığına dikkati çeken Varank, “Sağlık personellerinin kullandığı ‘N95, N99’ dediğimiz profesyonel maskelerin filtrelerini seri üretecek kabiliyete sahip firmalarımız var.” açıklamasında bulundu.

AŞI VE İLAÇ ÇALIŞMALARI
Varank, Covid-19 ile mücadele kapsamında yürütülen çalışmaları anlattı. Covid-19’a yönelik aşı ve ilaç geliştirme çalışmaları konusunda bakanlığın bağlı kuruluşu TÜBİTAK koordinasyonunda çalışmalar yürütüldüğünü belirten Varank, “24 üniversite, 8 kamu Ar-Ge birimi, 8 özel sektör kuruluşu ve 100’lerce araştırmacı COVID-19 Platformu altında projelerini yürütüyor. Bunun içinde 7 aşı geliştirme, 7 kimyasal ve biyoteknoloji ilaç geliştirme projesi var. Şu anda desteklediğimiz 14 projenin yaklaşık maliyeti 18 milyon lira, bu fonu araştırmacılarımıza sağlıyoruz. Araştırma bütçemizin tamamını bu işler için harcayabiliriz. Fon ve süreçleri hızlandırma açısından araştırmacılarımızın önünde hiçbir engel yok, yeter ki sonuç alsınlar.” ifadelerini kullandı.

KISA SÜREDE NETİCE
Bakan Varank, araştırmacılara 9 ay-1 sene gibi kısa sürede netice alınabilecek projelere odaklanmaları yönünde çağrıda bulunduklarını belirterek, bu süreçte ihtiyaç duyulabilecek, stajyer ve doktora öğrencilerinin de TÜBİTAK MAM’da istihdam edilerek araştırma gruplarının hizmetine sunabileceklerini kaydetti.

MASKE ÜRETİMİ
Türkiye’de günlük 25 milyon maske üretebilecek kadar kumaş imalatının olduğunu kaydeden Varank, “Hammadde açısından Türkiye’de hiçbir problem yok. Türkiye’de maske üreticilerinin kapasitelerinin de yeterli olduğunu görüyoruz. Fırsatçılardan dolayı şikayetlerle karşılaşıyoruz. Haksız fiyat artışı tespit edilen 198 firmaya, 10 milyon liranın üzerinde ceza kesilmiş.” diye konuştu. Türkiye’nin maske ve tulum üretimi için malzeme sıkıntısının olmadığını belirten Varank, “Sağlık personellerinin kullandığı ‘N95, N99’ dediğimiz profesyonel maskelerin filtrelerini seri üretecek kabiliyete sahip firmalarımız var.” açıklamasında bulundu.

ÜRETİM SÜRDÜRÜLMESİ
Temel ihtiyaç maddeleri, enerji gibi kritik sektörlerde hayatın devam etmesi için üretimin sürdürülmesi gerektiğine dikkati çeken Varank, 7 maddelik uygulama listesinin üretim faaliyeti gösteren kuruluşlara gönderildiğini ifade etti.

KOSGEB’İN GERİ ÖDEMESİZ FAİZ DESTEĞİ
Varank, bugün Resmi Gazete’de yayımlanan KOSGEB’in geri ödemesiz faiz desteği limitinin 10 katına çıkarılmasına ilişkin karara değinerek, “Bu süreçte KOBİ’lerimizi ihtiyaç duyması halinde onlara kullandıracağımız destek limitlerini 300 bin liradan 3 milyon liraya çıkardık. Türkiye’deki koster filosu yaşlanmış durumda. Lojistiğin ne kadar önemli olduğu yeni gelişmelerle görüyoruz. Bu desteği koster filosunun yenilenmesi için kullandırmak istiyoruz.” diye konuştu.


Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Duyurusu 03.04.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikBirden fazla şubesi olan firmalar Kısa süreli çalışma ödeneğine şube bazında mı başvuru yapacaklardır?
Sonraki İçerik18-20 Yaş arasında olan çalışanlar için sokağa çıkma yasağı muafiyeti getirildi. 5.4.2020

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz