Ana Sayfa Vergi Asgari Kurumlar Vergisi Düzenlemesi İçin Düşünülen Uygulama

    Asgari Kurumlar Vergisi Düzenlemesi İçin Düşünülen Uygulama

    1.143.344 kurumlar vergisi mükellefinin yaklaşık yarısı zarar ya da matrahsız beyanname vermektedir. Bu mükelleflerin 5,7 trilyon TL gibi bir bilanço karı, 60 trilyon TL hasılatı olduğu görülmektedir

    2
    0

    Asgari Kurumlar Vergisi Düzenlemesi Getirilirse Düşünülen Uygulama Nasıl Olacak?

    Mevcut Durum: Kurumlar vergisi, matrah üzerinden %25 oranında (indirimli oran uygulanan hallerde indirimli oran esas alınarak) hesaplanmaktadır.

    1.143.344 kurumlar vergisi mükellefinin yaklaşık yarısı zarar ya da matrahsız beyanname vermektedir. Bu mükelleflerin 5,7 trilyon TL gibi bir bilanço karı, 60 trilyon TL hasılatı olduğu görülmektedir.

    Vergi güvenlik müessesesi olarak ülkemizde asgari kurumlar vergisi uygulaması bulunmamaktadır.

    Önerilen Düzenleme: Bazı AB ve OECD ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de asgari kurumlar vergisi (minimum tax base) uygulamasının getirilmesi

    Asgari Kurumlar Vergisi;

    Tahakkuk eden kurumlar vergisi, indirim ve istisnalar (iştirak kazancı, gemicilik kazanç istisnası, emisyon primi istisnası ve gayrimenkullerden elde edilen kazançlar hariç olmak üzere yatırım fon işletmeciliği kazanç istisnası hariç) düşülmeden önceki kurum kazancının %10’u olarak hesaplanan asgari vergiden veya beyan edilen hasılatın %2’si (Banka ve finans kurumlarında aktif toplamının %2’si) matrah kabul edilerek %10 oranında hesaplanan asgari vergiden, yüksek olanından az olamayacaktır.

    Hasılat esas alınarak alınmış asgari kurumlar vergisi, mükellef tarafından takip eden beş hesap dönemi boyunca asgari vergi üzerinde ödenmesi gereken kurumlar vergisinden mahsup edilebilecektir.

    Yeni işe başlayan kurumlar vergisi mükellefleri için işe başlanılan dönem dahil 3 vergilendirme dönemi asgari vergi

    uygulanmayacaktır.

    Cumhurbaşkanına, öngörülen oranları artırma ve azaltma yetkisi verilecektir.

    Etki Analizi: Asgari kurumlar vergisi uygulamasına 1.1.2025 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere başlanılacaktır. Ancak Kanunun yayımı tarihinden önce yatırım teşvik belgesi alınanlar için bu kazanca isabet eden tutarla sınırlı olmak üzere bu oran %5 olarak uygulanacaktır.

    2025 yılı için ilave 90 milyar TL yıllık gelir etkisi olacağı değerlendirilmektedir.

    GİB’den alıntılanan bu yazının yayımlandığı tarihte asgari gelir vergisi uygulaması ile ilgili TBMM’ye henüz bir kanun tasarısı sunulmamıştı.


    Kaynak: GİB MEVZUAT DÜZENLEMELERİ 2024
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikÇok Uluslu Şirketlerde Yapılması Düşünülen Küresel Asgari Kurumlar Vergisi İle 40 Milyar TL Gelir Bekleniyor

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz