Ana Sayfa Vergi Asgari Gelir Vergisi Düzenlemesi İle 2025 Yılından itibaren Yıllık ilave 58,6 milyar TL...

    Asgari Gelir Vergisi Düzenlemesi İle 2025 Yılından itibaren Yıllık ilave 58,6 milyar TL Gelir Bekleniyor

    2
    0

    Asgari Gelir Vergisi Düzenlemesi Getirilirse Düşünülen Uygulama Nasıl Olacak?

    Mevcut Durum: Gelir vergisinde, asgari kar haddi, ortalama kar haddi, gayrisafi hasılat esası, hayat standardı esası ve servet beyanı gibi Vergi güvenlik müesseseleri kaldırılmış olup bugün için vergi güvenliğini sağlayacak bir sistem ya da asgari gelir vergisi uygulaması bulunmamaktadır.

    Ticari, zirai ve mesleki kazançları nedeniyle yıllık beyanname veren mükellefler, gider ve zarar mahsubu nedeniyle ya vergi ödememekte ya da cüzi miktarda vergi ödemektedir.

    Önerilen Düzenleme: Ticari, zirai ve serbest meslek faaliyetleri nedeniyle yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeye mecbur olan mükellefler için asgari gelir vergisi uygulaması getirilmesi

    Asgari gelir vergisi;

    -Yıllık beyannamelerinde beyan ettikleri vergiye tabi kazançlarının (zarar beyan edenler dahil), gayrisafi hasılat/net satış tutarlarının yüzde onundan az olması durumunda mükelleflerin vergiye tabi kazançları; gayrisafi hasılatlarının/net satış tutarlarının %10’u kabul edilecek ve oluşan kazanç farkı üzerinden tarifeye göre hesaplanacaktır.

    -Mükellef tarafından takip eden beş hesap dönemi boyunca asgari vergi üzerinde ödenmesi gereken gelir vergisinden mahsup edilebilecektir.

    -Yeni işe başlayan gelir vergisi mükellefleri için işe başlanılan dönem dahil 3 vergilendirme dönemi asgari vergi uygulanmayacaktır.

    -Cumhurbaşkanı, bu maddede yer alan oranı; artırma ve azaltma yetkisi verilecektir.

    Etki Analizi: Asgari gelir vergisi uygulamasına 1.1.2025 tarihinden itibaren elde edilen kazançlar için geçilmesi durumunda yıllık ilave 58,6 milyar TL gelir etkisi olacağı değerlendirilmiştir.

    GİB’den alıntılanan bu yazının yayımlandığı tarihte asgari gelir vergisi uygulaması ile ilgili TBMM’ye henüz bir kanun tasarısı sunulmamıştı.


    Kaynak: GİB MEVZUAT DÜZENLEMELERİ 2024
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAsgari Kurumlar Vergisi Düzenlemesi İçin Düşünülen Uygulama
    Sonraki İçerikHarcama Esaslı Gelirin Tespiti (gider esasına göre gelir takdiri, servet beyanı, hayat standardı gibi) Esası Getirilirse Uygulama Nasıl Olacak?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz