Ana Sayfa Muhasebe Araçlar için alınan lastikler amortismana tabi midir?

    Araçlar için alınan lastikler amortismana tabi midir?

    Lastik, tamir ve bakım giderlerinin basit usule tabi ticari kazancın tespitinde dikkate alınıp alınamayacağı hk.

    2586
    0

    Taşımacılık şirketi araçlar için almış oldukları lastikleri tek seferde gider kaydedebilirler mi?

    Otomobil, kamyon, minibüs, yük arabaları ve benzeri araçların lastiklerinin, yüzde 50 oranında amortismana tabi tutulması gerekir.

    Araç için aldığımız lastikleri 256 hesapta %50 amortisman kayıt etmemiz doğru mudur? 

    Doğrudur. 255 hesap da kullanılabilir.

    Özelge: Lastik, tamir ve bakım giderlerinin basit usule tabi ticari kazancın tespitinde dikkate alınıp alınamayacağı hk.

     

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

       
    Sayı : 84098128-120.01.01[37-2013-4]-609 03/10/2013
    Konu : Lastik, tamir ve bakım giderlerinin basit usule tabi ticari kazancın tespitinde dikkate alınıp alınamayacağı hk.  

     

             İlgide kayıtlı özelge talep formunda;  servis işletmeciliği faaliyeti nedeniyle basit usule tabi gelir vergisi mükellefi olduğunuzu ve söz konusu araca ait mazot giderlerini indirim konusu yaptığınızı belirterek, lastik, tamir ve bakım giderlerinin gelir vergisi matrahınızın tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

             193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 46’ncı maddesinin ikinci fıkrasında, “Basit usulde ticari kazanç, bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet farktır. Bu fark, yapılan faaliyetle ilgili olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre alınması ve verilmesi mecburi olan alış ve giderler ile hasılatlara ilişkin belgelerde yazılı tutarlara göre hesaplanır. Bu suretle tespit ve beyan olunan kazanç vergi tarhına esas alınır. Bu usulde vergilendirilenler, kazancın tespiti ve Vergi Usul Kanununun defter tutma hükümleri hariç, bildirme, vesikalar, muhafaza, ibraz, diğer ödevler ve ceza hükümleri ile bu Kanun ve diğer kanunlarda yer alan ikinci sınıf tüccarlar hakkındaki hükümlere tabidirler.” hükmü yer almaktadır. 

             Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 272′ nci maddesinin ikinci fıkrasında; motorlu kara nakil vasıtasının kasa veya motorunun yenisi ile değiştirilmesi veya alımında mevcut olmayan yeni bir tertibatın eklenmesi için yapılan giderlerin maliyet bedeline eklenmesi gereken giderlerden olduğu hüküm altına alınmıştır.

             Bu hükümlere göre, söz konusu faaliyetinizde kullanılan araca ilişkin mazot, lastik, tamir ve bakım giderlerinin ticari kazancınızın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır. Ancak, amortisman konusuna giren harcamaların ise ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınamayacağı tabiidir.


    Kaynak: İsmmmo, GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikEmlak komisyonculuğu için düzenlenecek faturada KDV tevkifatı yapılmalı mıdır?
    Sonraki İçerikTaşkömürü satılabilir üretimi Mart ayında bir önceki aya göre %39,6 arttı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz