Ana Sayfa SGK Anonim şirketlerin yönetim kurulunda olan ortaklar şirketlerinde 4a’lı olarak çalışabilir mi?

Anonim şirketlerin yönetim kurulunda olan ortaklar şirketlerinde 4a’lı olarak çalışabilir mi?

639
0

A.Ş. olan bir firmamız 2 ortak bulunmaktadır. Ortaklardan biri tüm hisselerini çalışanlardan birine devretti. Bu durumda eski ortak ile yeni ortağın sigortalılık durumları nasıl olacaktır. Eski ortak şirkette çalışmaya devam eder ise SGK’lı mı olmalıdır?

Eski ortak artık ortak değilse 4a sigorta girişi yapılabilir. Ortak olarak çalışan da 4b’li sigortalı olmaktadır.

Şirket ortaklarının sosyal güvenlik statüleri, 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının b bendinin 3. alt bendinde düzenlenmiştir.

Buna göre:

Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları, Kanunun md. 4/1/b bendi (bağımsız çalışanlar) kapsamında sigortalıdır.

Madde hükmü incelendiğinde; şirket türlerine göre bir ayrıma gidildiği görülecektir.

Bu ayrım;

a) Anonim Şirketler,

b) Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirketler ve

c) Diğer Şirketler ve Donatma İştirakleridir. Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları bu madde kapsamında sigortalı sayılacaktır. Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olmayan ortakları ile kurucu ortakları ise sadece bu sıfatlarından dolayı bu madde kapsamında sigortalı sayılmayacaklardır.

Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları bu madde kapsamında sigortalı sayılacaktır. Komanditer ortaklar ise bu sıfatlarından dolayı bu madde kapsamında sigortalı sayılmayacaktır. Diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları bu madde kapsamında sigortalı sayılacaktır.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikMayıs ayında Kapasite Kullanım Oranı bir önceki aya göre 0,8 puan artarak %62,7 oldu
Sonraki İçerikTarım ve Orman Bakanlığı 2019 yılında defneden 32 bin 600 ton üretim gerçekleştirdi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz