AKTARLIK, MESLEKİ YETERLİLİK KURUMU’NDA 5. SEVİYE MESLEK OLARAK BELGELENDİ.
ATO BAŞKANI BARAN: “AKTARLIĞIN BELGELİ MESLEK HALİNE GELMESİYLE KÜLTÜREL MİRAS VE HAFIZA KORUNACAK”
Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) arasında imzalanan protokol uyarınca, aktarlığı belgeli meslek haline getirmek için ATO’nun 23 No’lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi ile Aktarlar Derneği ve sektör temsilcilerinin katkılarıyla hazırladığı meslek standardı Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından kabul edilerek Resmi Gazete’de yayımlandı. Aktarlığın meslek olarak kabul edilmesini değerlendiren ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, “Kültürel mirasımız korunarak yeni nesillere aktarılacak ve ekonomimize bugünkünden daha çok kaktı sağlayacak” dedi.
ATO’nun MYK ile geçen yıl Temmuz ayında imzaladığı protokol uyarınca başlatılan ve ATO İdea tarafından yürütülen Aktarlık Mesleği İçin Ulusal Meslek Standardı Hazırlama çalışmaları tamamlandı. Sektöre nitelikli iş gücünün yetişmesi için gereken bilgi, beceri, tavır ve tutumların belirlenmesi ve standart geliştirilmesi için ATO 23 No’lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi ve Aktarlar Derneği toplantılar yaptı. Bu toplantılarda ortaya konan sonuçlar, ilgili sektörlerin görüşüne sunulmasının ardından “Aktar (Seviye 5) Meslek Standardı” onaylandı. Aktarlık Meslek Standardı daha sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Yönetim Kurulu tarafından kabul edilerek 11 Ağustos 2021 tarihli Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Aktarlık Mesleğine standart geliştirme çalışmalarını değerlendiren ATO Başkanı Baran, “Yüzyıllar öncesine dayanan bir mesleğin hala sözlü kültürle yeni nesillere aktarılması, mesleğin kendisine yapılan büyük haksızlıktı. Ankara Ticaret Odası olarak mesleğin hakkını teslim edebilmek için bu çalışmayı başlattık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Baran, aktarlığın belgeli meslek haline gelmesiyle birlikte gençler tarafından tercih edileceğini belirterek, “Aktarlığın meslek olarak belgelenmesiyle birlikte, geleneksel yöntemlerle aktarılan bilgiler, bilim temelli modern metotlarla icra edilecek ve kayda geçirilecek ve böylece önemli bir kültür mirasımız ve hafızası korunmuş olacak” diye konuştu. Baran, Türkiye’nin endemik bitki çeşitliliğinin aktarlığın meslek olarak gelişmesine de katkı sağlayacağını söyledi.
Kaynak: Ankara Ticaret Odası
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.