Birçok insanın seyahat listesinde yer alan ABD, Ocak ve Mart aylarında açıklanan seyahat yasaklarından sonra turizm sektöründen büyük yara aldı.
Ülkenin ulusal havaalanlarına bakıldığında Disney, Büyük Kanyon gibi dünyaca ünlü birçok turistik bölgesi olmasına rağmen; ülkeye gelen turist miktarında büyük bir düşüş görülmektedir.
GELEN TURİST SAYISINDA DÜŞÜŞ VAR.
İlk seyahat yasağının 27 Ocakta açıklanmasının ardından havaalanlarına gelen turist sayısında %1,3 oranında düşüş olduğu görülmektedir. Haziran ayında ise ikinci yasağın uygulanmaya başlamasının ardından ülkeye gelen turist sayısının yüzde 2,4 oranında düşmüştür.
Uzmanlar, Ocak ayında açıklanan ilk seyahat yasağı sonrasında Avrupa’dan yapılan ziyaretlerde düşüş bekliyordu. Ancak yasağın hemen ardından kısa bir sürede %12’lik bir düşüşün yaşanması uzmanları şaşırttı.
YASAK ÜLKENİN İTİBARINI KÖTÜ ETKİLİYOR.
Amerikalı seyahat uzmanları; yasakları kafa karıştırıcı ve anlatılması güç bulurken ülkenin itibarını da kötü etkilediğini düşünmektedirler.
TURİZMİN ABD’DE ÖNEMLİ BİR GELİR KAPISI.
Turizm sektöründeki az gibi görünen bu düşüşün ekonomiye etkileri oldukça fazladır.2016 yılında ABD’de turizm sektörü; 1,5 milyar dolarlık para girdisi sağlamışken; 7,6 milyonluk iş gücü sağlamıştır. Toplamda bu Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 2,7’lik kısmına denk gelmektedir.
TELEFON VE BİLGİSAYAR YASAĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR.
Seyahat yasaklarına ek olarak telefon ve dizüstü bilgisayarlara konulan yasağın da turistler tarafından olumsuz karşılandığını belirtiliyor. Seyahat eden birçok insanın bu yasağa olumsuz baktığı ve ‘Özgürlükler Ülkesi’ diye bilinen ABD’nin namını olumsuz etkilediği düşünülüyor.
UZMANLAR UYARIYOR!!!
Ülkedeki bir danışmanlık ve analist şirketi, Mart ayındaki ikinci yasak sonrasında ülkeye gelen turist sayısında %8’lik düşüşün yaşanabileceğini tespit ettiler.
Uzmanlar, turizmin ABD için büyük bir gelir kapısı olduğunu ve dünyada genel olarak turizm sektöründe yaşanan düşüşün yaşandığına dikkat çekerken; ABD başkanı Trump’ın almış olduğu seyahat yasakları ve doların piyasa da yüksek seyretmesinden dolayı yasakların etkisinin büyüdüğünü düşünüyor.
ABD TURİZM SEKTÖRÜNÜN ÜSTÜNDE KARA BULUTLAR DOLAŞIYOR.
Turizm, ABD ekonomisinde 7. Büyük sektör olarak öne çıkarken; 2012 yılında seyahat işletmelerinin %84’ü kendilerini küçük işletmeler olarak tanımlıyordu; ancak şuan Amerika’nın turizm sektörünün üzerinde kara bulutlar dolaşıyor.
Donald Trump’ın başkanlığının ilk üç ayında ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni verilere göre ülkeye normale göre 697.791 daha az yabancı geldi bu da gelen sayısında Yüzde 4.2’lik bir düşüş yaşandığını gösterir. Turizm Ekonomisi için bu düşüş 2.7 milyar dolarlık kayıp anlamına geliyor.
BİR TURİST YAKLAŞIK 4.360 DOLAR HARCIYOR.
Yapılan araştırmalar, New York gibi şehirlerde yabancı turistlerin yerli turistlerden dört katı kadar harcadığını tahmin ediyor. Dolayısıyla, gelen turlarda düşüş yaşanması ABD ekonomisi için büyük kayıplara neden oluyor. Uluslararası seyahat harcamaları, 1.2 milyon Amerikan işini doğrudan desteklemekte ve yaklaşık 32.4 milyar dolarlık gelir sağlamaktadır. Tipik yurtdışı gezgininin, 18 gece kaldıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri’ni ziyaret ederken yaklaşık 4.360 $ harcadığını tahmin ediliyor.
VİZEDE KOLAYLIK TERCİH SEBEBİ.
ABD eyaletleri turizmde yaşanan düşüş nedeniyle kendi önlemlerini alırken; ABD Yüksek Mahkemesi’nin üçüncü yasağı da onaylamasından sonra turistler vize konusunda sıkıntı yaşamayacakları ülkelere seyahat etmeyi tercih ettiler.
Kaynak: Forbes Dergisi
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.