Ana Sayfa Vergi Ambar tesellüm fişinin hangi mükellefler düzenler?

    Ambar tesellüm fişinin hangi mükellefler düzenler?

    582
    0

    Ambar tesellüm fişi

    Nakliyat ambarlarında malın ambara girişi ile sevki arasında zaman farkının bulunduğu ve birden fazla kişinin mallarının bir arabayla
    taşımasının söz konusu olduğu durumlarda nakliyat ambarları malın ambara girişi sırasında ambar tesellüm fişi düzenlemek zorundadırlar.

    Ambar tesellüm fişi, 173 ve 206 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğlerinde öngörülen bilgileri ihtiva edecek şekilde üç nüsha olarak düzenlenir.
    Fişin bir nüshası malı taşıttırana, bir nüshası malı taşıyan aracın sürücüsüne verilir ve bir nüshası da nakliyat ambarlarında saklanır. Fişin taşıttıran nezdinde kalan nüshası taşıma irsaliyesi örneği yerine geçer.

    Bir taşıtla sadece bir kişiye ait malın ambar girişi yapılmadan taşınması halinde ise ambar tesellüm fişi düzenlenmesine gerek bulunmayıp,
    Vergi Usul Kanununun 240 ıncı maddesi uyarınca sadece taşıma irsaliyesi ve malı taşınan veya malı taşıttıran mükellef tarafından sevk irsaliyesi düzenlenmesi gerekir.

    Uygunluk belgesi

    Uluslararası taşımacılık yapan kişilerin, mutad depo kapsamında yurda getirdikleri ihtiyaç fazlası petrol ürünlerinin miktarı, iki örnek olarak
    düzenlenecek “Uygunluk Belgesi”nin gümrükçe girişte onaylanmış bir örneği ile belgelendirilir. Uygunluk Belgesinde gösterilen miktarın, ilgili gümrüğün bulunduğu yerin mülki idaresince bu şekilde alınan akaryakıt için tespit edilen fiyatlarla çarpılmak suretiyle bulunacak bedel, mutad depo ile getirilen petrol ürününün alış bedeli olarak kabul edilir. Uygunluk Belgesi ile mülki idare tarafından belirlenen fiyatları gösteren belge zamanaşımı süresi içinde saklanır ve gerektiğinde ibraz edilir.


    Kaynak: GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTaşıma irsaliyesi, günlük müşteri listesi ve Adisyon düzenlenmesi gereken durumlar nelerdir?
    Sonraki İçerikÜcretleri vergiden muaf olanlar için ücret bordrosu düzenlemek zorunlu mu?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz