Ana Sayfa Ülkeler Almanya’ ya Yeni İşçi mi Gerekecek?

Almanya’ ya Yeni İşçi mi Gerekecek?

1580
0

Ekonomistlere göre Almanya’daki ekonomik canlanma 2019 yılına kadar devam edecek AMA bu büyümenin işsizliğin azalmasına ve iş gücü sıkıntısına neden olabileceği belirtiliyor.

Önde gelen Alman ekonomik araştırma enstitülerinin sonbahar tahmin raporuna göre ekonomistler Alman ekonomisindeki canlanmanın devam edeceğini düşünüyor.

BÜYÜME
Alman ekonomisi bir önceki tahminde yer alan beklentilerin üstünde ilerliyor.
Bu nedenle de 2017 büyüme hızı tahmini yeniden revize edilerek yüzde 1,5’tan yüzde 1,9’a yükseltildi.
Bu oranın 2018 yılında yüzde 2’yi bulması bekleniyor.
Ekonomistlere göre 2019 yılında Alman ekonomisinin büyüme hızı 1,8 olacak.
Büyümenin gerekçeleri olarak tüketim ve yatırım harcamalarındaki artış, inşaatçılıktaki canlanma ve ihracat gelirlerindeki artış gösterilebilir.

İSTİHDAM
Son yıllarda büyük bir hızla devam eden ekonomik canlılık iş piyasasını da olumlu yönde etkiliyor.
2019 yılına kadar ekonomik olarak faal nüfusun yeni bir rekor kırarak 45 milyon 200 bine çıkması bekleniyor. Bu 2016-2019 arasında istihdam edilenlerin arasına 1,5 milyon daha katılması anlamına geliyor.

Doğu ve batı Almanya’nın birleşmesinden sonra işsizlik ilk kez 2,5 milyon sınırının altına düşecek. 2017 yılında ise işsiz sayısının 2016 yılına göre 300 bin azalarak 2 milyon 380 bine inmesi bekleniyor. 

ENFLASYON
Tüm bu ekonomik canlanma fiyatların artmasına da neden olacak.
Ham petrol fiyatlarındaki artış ise fiyat artışındaki en büyük gerekçe olarak gösteriliyor.
Geçen yıl binde beş olan hayat pahalılığı artış hızının 2017 ve 2018’de yaklaşık yüzde 1,7; 2019’da enflasyon oranının yüzde 1,8 olması bekleniyor.

ÜCRETLER
Uzmanlar ücretlerde de hareketlenme olmasını öngörüyor.

2016 yılında yüzde 2,4 oranında artan maaşların; 2017’de yüzde 2,5, 2018’de yüzde 2,9, 2019 yılında ise yüzde 3,2 oranında artması bekleniyor.

İşletmelerin kalifiye eleman bulmakta zorlanması nedeniyle personelini kaybetmemek ya da eleman kazanmak için şirketlerin enflasyonun üzerinde zam vermesi bekleniyor.
Bu artıştan dolayı sendikaların da çalışanlar için yüksek zam talep etmesi bekleniyor.

KAMU MALİYESİ
Ekonomik canlanmaya bağlı olarak artan vergi gelirleri devletin elini daha da rahatlatacak.
Bu yıl kamu bütçelerinin 28 milyar euro fazla vermesi bekleniyor.
Kamu gelirleri fazlasının önümüzdeki yıl 37, 2019’da ise 44 milyar euroyu bulmasının beklendiğine de sonbahar tahmin raporunda yer veriliyor.
Almanya’nın kamu borç stokunun 2019 yılında ilk kez, AB antlaşmalarındaki üst sınır olan GSYH’nin yüzde 60’ının altına inmesi mümkün olacak.

CARİ DENGE
Almanya’nın AB Komisyonu ve ABD tarafından eleştirilen yüksek ihracat fazlasının bu ve önümüzdeki yıllarda da değişmesi beklenmiyor. Ticaret bilançosu fazlası Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 8’ini bulacak.
AB Komisyonu ödemeler dengesi açığı veren ülkelerin, bu açığı krediyle kapatmak zorunda olması nedeniyle yüzde 6’nın üzerindeki ödemeler dengesi fazlasının ekonomik istikrara zarar vereceğini duyurmuştu

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe

Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikBir Dakikada Katar…
Sonraki İçerikİndirim Oranı Uygulanarak Beyan Edilecek Menkul Sermaye İratları Nelerdir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz