Ana Sayfa Muhasebe Alınan ve verilen avanslar için enflasyon düzeltmesi nasıl yapılacak?

    Alınan ve verilen avanslar için enflasyon düzeltmesi nasıl yapılacak?

    18
    0

    Bilanço esasına göre tutulan LTD ve AŞ’lerde enflasyon düzeltmesi kayıtlarını 340 ve 159 hesap için atmasak olur mu? Kanunen herhangi bir zorunluluğumuz bulunmakta mıdır? Zira 1500 kalem avans hesabınız var ve kayıt atsak dahi sonrası için kontrol kapama ve devam ettirme şansımız yok maalesef.

    555 sayılı VUK tebliğine göre; 340 ve 159 hesaplardan nitelikleri itibarıyla bir mal ve hizmet alımı için olanlara enflasyon düzeltesi yapılması ZORUNLUDUR.

    159 HESABIN DÜZELTİLMESİ;

    Sipariş verilen malın veya hizmetin alım fiyatını sabitleyen bir niteliği bulunan bir nevi kaparo mahiyetinde avanslar parasal olmayan değer olarak düzeltmeye tabi tutulur.
    -İşletmenin aktifinde bulunan yabancı para cinsinden avanslar düzeltme tarihinde geçerli olan kur dikkate alınarak düzeltme yapılır. (Md.5/1-ç) – Avanslar, işleyişi gereği ilgili olduğu hesaplara aktarılarak kapatılması mümkün olan hesaplardan olduğundan, bunlara ait enflasyon fark hesapları da işletmeden çekilmiş sayılmaz ve vergiye tabi tutulmaz. (Md.54/1)

    340 HESABIN DÜZELTİLMESİ;

    İşletmenin satış amacıyla gelecekte yapacağı mal teslimleri ve hizmet ifaları ile ilgili olarak peşin tahsil edilen sipariş avansları. Genel tebliğde (Md.5/1-ç) işletmenin aktifinde bulunan yabancı para cinsinden olan avanslar düzeltme tarihinde geçerli olan kur dikkate alınarak düzeltme işlemleri yapılacağı belirtilmiştir. Pasif içinde uygulanabilir kanaatindeyiz? Genel Tebliğde (Md.54/1 ikinci paragraf), avanslar, işleyişi gereği ilgili olduğu hesaplara aktarılarak kapatılması mümkün olan hesapların kapatılması durumunda, bunlara ait enflasyon fark hesaplarının işletmeden çekilmiş sayılmayacağı ve vergiye tabi tutulmayacağı belirtilmiştir.

    Avansların düzeltilmesine ilişkin örnek hesaplama ve muhasebe kayıtları için TIKLAYINIZ…


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2022 Yılına ait olup 2023 yılında ödenen SGK primleri kurumlar vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılır mı?
    Sonraki İçerikAmortisman süresi dolanlar için enflasyon düzeltmesi yapılacak mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz