Ana Sayfa Muhasebe Aktifteki iş yerlerinden kira geliri elde ediyorsa bu gayrimenkul için enflasyon düzeltmesi...

    Aktifteki iş yerlerinden kira geliri elde ediyorsa bu gayrimenkul için enflasyon düzeltmesi yapacak mı?

    2
    0

    Şirket aktifine kayıtlı olan gayrimenkul bünyesinde bulunan dükkan ve iş yerlerinden kira geliri elde ediyor. Bu mükellef için enflasyon düzeltmesi yapmamız gerekir mi? (555) 49.madde bizi tereddütte bıraktı.

    252 Hesap için enflasyon düzeltmesi yapılacaktır.


    VUK 555 No.lu Tebliğ

    BEŞİNCİ BÖLÜM
    Münhasıran Sürekli Olarak İşlenmiş Altın, Gümüş Alım-Satımı ve İmali ile İştigal Eden Mükelleflerde Enflasyon Düzeltmesi

    Faiz, kira ve benzeri mahiyette kazancı olanlar
    MADDE 49- (1) Yatırım amaçlı olarak iktisap edilen menkul ve/veya gayrimenkullerin satışından veya kiralanmasından kaynaklanan kazancın bulunması ilave faaliyet kapsamında
    değerlendirilmez.

    Aynı şekilde, bankadaki mevduat hesabından kaynaklı faiz geliri, işletmedeki yabancı paraların değerlemesinden kaynaklı kambiyo geliri, menkul kıymetlerden kaynaklı gelir gibi kazançların bulunması da ilave faaliyet kapsamında değerlendirilmez.

    Bu nedenle, söz konusu kazançları da bulunan mükelleflerin bu durumları 213 sayılı Kanunun 298 inci maddesinin (A) fıkrasının (9) numaralı bendi hükmü gereğince enflasyon düzeltmesi yapmalarına engel teşkil etmeyecektir.

    (2) Gayrimenkul/menkul alım-satımı ve kiralama faaliyeti ile menkul kıymet alım-satımının; söz konusu iktisadi kıymetlerin ticareti ve/veya kiralanmasıyla uğraşan işletme vasfına
    haiz olunmasını sağlayacak/neden olacak mahiyette olması halinde, mezkûr bent kapsamında enflasyon düzeltmesi yapılması mümkün değildir.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucuda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikPastanelerde üretilen ürünlerin toptan satışında KDV oranı ne olacak?
    Sonraki İçerik2024 Yılında yapılan hisse devri 2023 yılı kurumlar vergisi beyanında dikkate alınacak mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz