Ana Sayfa Vergi Aktife kayıtlı gayrimenkul satışlarında KDV istisnası nedir?

    Aktife kayıtlı gayrimenkul satışlarında KDV istisnası nedir?

    670
    0

    KDV genel tebliğinde ; “…..3065 sayılı Kanunun (17/4-r) maddesi uyarınca yapılan teslimlerle ilgili alış ve giderlere ait KDV’nin indiriminde ise aşağıdaki şekilde hareket edilir:

    – İşlemin yapıldığı tarihe kadar indirim yoluyla telafi edilen kısım için herhangi bir düzeltme yapılması gerekmez.

    – Satış tarihine kadar indirilemeyen kısım ise indirilecek KDV hesaplarından çıkarılarak “İlave Edilecek KDV” olarak beyan edilir ve teslimin yapıldığı hesap dönemine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider veya maliyet olarak dikkate alınır.” ifadesi mevcuttur.

    Bu durumda Mükellef 2012 yılında Aldığı fabrika binasının KDV’sini indirim konusu yapmış. Devreden KDV’si de bulunmamaktadır. Şimdi ise aynı fabrika binasını satmayı düşünmektedir. Kanunun 17/4-r maddesine göre istisnadan yararlandığı zaman indirim konusu yaptığı (yüklendiği) KDV’yi ilave KDV’ye ekleyecek miyiz? Yoksa, indirim yoluyla telafi edildiği için KDV beyannamesinde yüklenilen KDV ile ilgili herhangi bir ilave yapmadan İstisna olarak beyan edip geçecek miyiz?

    2012 yılında indirilen KDV, ilave KDV olarak beyan edilir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMüşterinin kredi kartı olmadığı için 7.000 TL üzerindeki alışverişi nakit tahsil edebilir miyiz?
    Sonraki İçerik7256 sayılı kanuna kapsamında yapılandırılan vergi borçlarını 7326 sayılı kanun kapsamında tekrar yapılandırmak avantajlı mıdır? 

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz