Ana Sayfa Ekonomi Akbank’ın 2001 Sonrası Dönüşümü Harvard’da Örnek Vaka Oldu!

    Akbank’ın 2001 Sonrası Dönüşümü Harvard’da Örnek Vaka Oldu!

    1724
    0

    Akbank’ın başarısı Harvard’da örnek vaka çalışması oldu!
    Harvard Üniversitesi Kennedy School of Government (Harvard KSG), Akbank’ın 2001 krizi sonrasındaki dönüşüm hikâyesini ve büyüme stratejisini vaka çalışması (case study) haline getirdi.

    2001’de yaşanan ekonomik kriz sonrası Türk ekonomisi ve Türk bankacılık sektörünün krizin etkileri ile mücadelesi sırasında Akbank’ın “Yeni Ufuklar Değişim Programı” ile uygulamaya koyduğu yönetim, değişim ve büyüme stratejisi, Akbank’ı sadece krizde büyüyen bir banka haline getirmekle kalmayıp, ekonomik krizden çıkış ve büyüme konusunda ders konusu ve referans kaynak olmasını da sağladı.

    Harvard Üniversitesi tarafından hazırlanan Akbank Vaka Çalışması ilk kez Ağustos 2009’da, özellikle finans sektöründe çalışan profesyonellere yönelik üniversitede verilen bir yönetici eğitiminde sunuldu ve büyük beğeni topladı. Çalışma ayrıca Kasım 2009’da deneyimli organizasyon teorisi profesörü Guy Stuart tarafından verilen derste de örnek vaka olarak sunuldu. Akbank Vaka Çalışması Ocak 2010’da da, dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerde lisans ve lisansüstü programlarda okutulan vaka çalışmalarını içeren Harvard KSG’nin Case Programı Kataloğu’nda yerini aldı.

    Akbank’ın kriz sonrası büyüme stratejilerinin Harvard Üniversitesi’nde örnek vaka olarak okutulmasını değerlendiren Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, bu çalışmanın sadece Akbank için değil, Türk bankacılık sektörü için de gurur verici olduğunu belirtti. Sabancı Dinçer, “Akbank Vaka Çalışması her yıl Harvard Üniversitesi’nde öğrencilerle buluşmaya ve geleceğin liderlerinin eğitiminde önemli bir rol oynamaya devam edecek. Akbank, güçlü ve iyi yönetilen Türk bankacılık sektörünün dünya için güzel bir temsili olmuştur” dedi.

    Vaka Çalışmasında Akbank’ın Büyüme Stratejileri İncelendi!

    İki bölümden oluşan Akbank Vaka Çalışması’nın ilk bölümünde, 2001 krizinin Türkiye ekonomisi ve bankacılık sistemi üzerindeki etkilerine yer veriliyor. Kriz ortamında Akbank üst yönetiminin önündeki alternatif stratejiler değerlendiriliyor.

    İkinci bölümde ise Türk bankacılık sisteminin ve özellikle Akbank’ın 2002-2007 yılları arasında yaşadığı dönüşüm ele alınıyor. Akbank’ın 2001 krizi sonrasında hızla yükselen performansının en önemli etkenlerinden olan “Yeni Ufuklar Değişim Programı”nın detayları Vaka Çalışması’nda ön plana çıkıyor.

    Akbank’ın geçirdiği bu dönüşüm, riskleri en iyi biçimde yöneterek büyümenin, müşteri hizmet modelini, kurum kültürünü, iş yapış biçimlerini radikal biçimde değiştirmenin nasıl mümkün olabileceğini gözler önüne seriyor.

    2008 yılı itibarıyla Akbank üst yönetiminin önündeki alternatif büyüme stratejilerinin de tartışıldığı ikinci bölümde, Akbank’ın rekabetçi bankacılık sektöründe sürdürülebilir büyüme sağlaması için hayata geçirmesi gereken stratejilerin öğrenciler tarafından da irdelenmesi hedefleniyor.

    Akbank Vaka Çalışması’nda yer alan yazılı materyalin desteklenmesine yönelik olarak Harvard Üniversitesi tarafından bir video film de hazırlandı. 2008 yılında başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Türkiye’nin çeşitli yerlerinde çekimleri yapılan yaklaşık 20 dakikalık filmde, Akbank üst yönetimi ile yapılan söyleşilere ek olarak Akbank Operasyon Merkezi’nin ve Türkiye’nin farklı yerlerindeki şubelerinin görüntülerine de yer veriliyor. Ayrıca farklı kesimlerden kişilerle yapılan röportajlarla, renkli, çoksesli ve dinamik bir Türkiye resmi ABD’li akademisyenlerin gözünden tüm dünyaya sunuluyor.

    Akbank Vaka Çalışması’na, sembolik bir ücret karşılığında Harvard KSG Case Programı Kataloğu internet sitesinden

    (https://www.case.hks.harvard.edu/casetitle.asp?caseNo=1911.0 ve https://www.case.hks.harvard.edu/casetitle.asp?caseNo=1912.0) adresinden erişebilirsiniz.

    Akbank “Harvard Vaka Çalışması” eğitim videosu dünya üniversiteleri için belgesel niteliğinde eğitim filmi olarak kabul edildi.

    Akbank’ın 2001 krizi sonrasındaki dönüşüm ve büyüme stratejisi, 2009 yılında Harvard Üniversitesi Kennedy School of Government (Harvard KSG), tarafından vaka çalışması haline getirildi. Bu vaka çalışması, Harvard Üniversitesi’nde Kamu Finansmanı dersleri veren Prof. Dr. Jay Rosengard’ın Ağustos 2011’de üst düzey finans yöneticilerine verdiği eğitimde de büyük ilgi gördü. Özellikle vaka çalışması sırasında gösterilen ve Akbank’ın başarısının konu edildiği filme duyulan büyük ilgi ile “vaka çalışması”, bu yıldan itibaren Prof. Rosengard tarafından Harvard’da lisans ve lisansüstü öğrencilerinin ders programına da alındı.

    “O Genç Bir Ülke : Türkiye ve Akbank”, adıyla gösterilen film, ayrıca Amerika’nın saygın 2 film şirketinin katalog ve gösterim programına eklendi.

    Zengin içeriği ve eğitici özellikleri sebebiyle dünyanın önde gelen eğitim filmleri dağıtım şirketi Documentary Educational Resources (DER) tarafından değerlendirilerek şirketin kataloglarına alınan “O genç bir ülke: Türkiye ve Akbank” filmi, Harvard’dan sonra, dünyanın prestijli üniversiteleri için de “belgesel niteliğinde” eğitim filmi olarak kabul edildi. Film Harvard KSG’nin Case Programı Kataloğu’nda yer almanın yanısıra uluslararası seçkin eğitim kurumlarında ve kütüphanelerinde de yer alacak.

    “Türkiye’nin dönüşümünü çok iyi yansıtan bir belgesel” olarak nitelendirilen film, ayrıca New York’un tanınmış film şirketlerinden NewFilmmakers Organization tarafından da gösterime değer bulundu. Şirket filmi, daha çok New York’taki prestijli şirketlerde çalışan profesyoneller tarafından ilgiyle izlenen gösterim programına aldı. Akbank’ın başarı filmi, NewFilmmakers’ın gösterim programı kataloglarında, “Akbank’ın kriz sonrası büyüme arayışları, aynı zamanda çağdaş Türkiye’nin enerjisini de çok iyi yansıtıyor” diye tanıtıldı.

    Kaynak: Akbank Kurumsal

    Tarih: 30 Ocak 2017

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikBeklenen Haber Geldi! – Büyükanne Projesi 2017 Mart’ta Başlıyor..!
    Sonraki İçerikSSK Primleri Kısmen Ertelendi! – 27.01.2017 (2016-12, 2017-01-02)

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz