Ana Sayfa Muhasebe Akaryakıt istasyonlarında fiş kesme sınırı var mı?

    Akaryakıt istasyonlarında fiş kesme sınırı var mı?

    3457
    0

    İlgili mükelleflerimizden 2.000 TL üzerinde benzin fişleri gelmektedir. 2022 yılı fatura kesme sınırı 2bin TL olup, benzin istasyonunda fatura kesme sınırı var mı?

    Akaryakıt istasyonlarında düzenlenen özel ökc fişelerinde limit yoktur. Burada dikkat edilmesi gereken ise; fişte aktife kayıtlı taşıtın plakasının olmasıdır.


    T.C.

    KARABÜK VALİLİĞİ

    Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

    Sayı

    :

    35831311-ÖKC-4

    22/02/2016

    Konu

    :

    ÖKC

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketinize ait marketlerde kullanılan ödeme kaydedici cihazlardan (ÖKC) gün içinde birden fazla “Z” raporu alınıp alınamayacağı hususunda Başkanlığımızın görüşü talep edilmektedir.

    Bilindiği üzere, 3100 Sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun ile ilgili 9 Seri No.lu Genel Tebliğin “5. Günlük Kapanış Fişinin (Z Raporunun) Alınması ve Muhafazası” başlıklı bölümünde “Bilindiği gibi, ödeme kaydedici cihazlarda yer alan ve vergi matrahının tayinine esas olan bilgiler, rulolarda ve gümrük kapanış fişinin (Z raporunun) alınmasıyla mali hafızada kayıt altına alınmaktadır. Günlük kapanış fişleri (Z raporu) bir iş günü içerisinde cihaz kullanmak suretiyle yapılan satışlara ilişkin bilgileri, elde edilen hasılatı, tahsil olunan katma değer vergisini ayrıntılı olarak veren müteselsil sıra numarasını taşıyan bir rapordur.

                Ödeme kaydedici cihazların daha önce belirlenen fonksiyonlarına uygun olarak kullanılması, mali bilgilerin istenildiği şekilde günü gününe kayıt altında tutularak muhafazası ve kontrolünün sağlanması bakımlarından;

                a) Her bir iş gününün sonunda mutlaka günlük kapanış fişi (Z raporu) alınacak ve müteselsil sıra numarasına göre, Vergi Usul Kanununun defter ve belgelerin saklanmasına ilişkin hükümlerinde yazılı süreler içerisinde işletmede muhafaza edilecektir.

                b) Cihaz kullanılmak suretiyle yapılan işlemlerin aynen kaydedildiği bir nevi satış fişlerinin ikinci nüshası niteliği taşıyan kayıt ruloları da (ikinci şerit) aynı şekilde saklanacaktır.” denilmektedir.

    Anılan Kanunla ilgili 68 Seri No.lu Genel Tebliğin “7- Ödeme Kaydedici Cihazlardan “X” , “Z” ve “Mali Hafıza” Raporlarının Alınması” başlıklı bölümünde ise “Ödeme Kaydedici cihazlardan teknik ve fonksiyonel özelliklerinin gereği olarak “X”, “Z” ve “Mali Hafıza” raporlarının alınması mümkün bulunmaktadır. Bu raporlardan “X” raporunda gün içi, “Z” raporunda gün sonu, “Mali Hafıza” raporunda ise geçmiş günlere dair (günlük, aylık, yıllık veya belirli tarih aralıkları itibariyle) bilgiler yer almaktadır.

                Akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlardan alınacak raporlar hakkında aşağıdaki açıklamaların yapılması uygun görülmüştür.

                – “Z” raporları günlük kapanış raporu olup günlük hafızayı sıfırlamakta ve toplam bilgileri mali hafızaya atmaktadır. Her “Z” raporu mali hafızada yer işgal ettiğinden günde birkaç defa “Z” raporu alınması, mali hafızaların normalden çok önce dolması sonucunu doğurmakta ve işletmelere ilave bir maliyet getirmektedir.

                Bu nedenle “Z” raporlarının, günde bir defa (çalışma saati sonu itibariyle) ve gece saat 24:00’e kadar alınması esas olmakla birlikte, bu raporların devamlı çalışan akaryakıt istasyonu işletmelerince tutarlılık ilkeleri çerçevesinde saat 24:00’den sonra (sabah saat 09:00’u geçirmemek şartıyla) alınması da mümkün bulunmaktadır. Bu şekilde saat 24:00 den sonra alınan “Z” raporlarında yer alan hasılat, bir önceki günün hasılatı olarak kayıtlara alınacaktır.

                – Pompacıların vardiya değişimi, işletme içi kontroller veya benzeri sebeplerle gün içinde herhangi bir saatte rapor alınması gereken durumlarda “X” raporu alınacaktır. Bu raporlar bilgi amaçlı olup mali hafızada yer işgal etmediğinden gün içinde birden fazla alınmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak vardiya değişiminin ertesi güne taşması halinde arada “Z” raporu alınması gerekeceğinden ilki gün sonunda “Z” raporu alınmadan hemen önce ikincisi vardiya değişimi anında olmak üzere iki adet “X” raporu alınması gerekmektedir.

                Söz konusu raporların nasıl alınacağı cihazla birlikte işletmelere teslim edilen ödeme kaydedici cihaz kullanma kılavuzlarında yer almaktadır.” açıklamasına yer verilmektedir.

    Bu nedenlerle, ödeme kaydedici cihaz kullanılmak suretiyle satış yapılan günlerde alınması gereken “Z” raporlarının çalışma saati sonu itibariyle günde  bir defa alınması, işletme içi kontroller veya benzeri sebeplerle gün içinde herhangi bir saatte rapor alınması gereken durumlarda ise “X” raporu alınması gerekli olup, bilgi amaçlı olan ve mali hafızada yer işgal etmeyen “X” raporlarının gün içinde birden fazla alınmasında da bir sakınca bulunmamaktadır.           


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikŞirket lojmanına alınan demirbaşın KDV’si aktifleştirilebilir mi?
    Sonraki İçerikSigorta giriş bildirimi yapılmasına rağmen işe başlamayan kişinin işe girişi iptal edilebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz