Ana Sayfa Vergi Akaryakıt istasyonları e-faturalarını geçmiş tarihli düzenleyebilir mi?

    Akaryakıt istasyonları e-faturalarını geçmiş tarihli düzenleyebilir mi?

    KDV Tevkifatı

    440
    0


    Müşterilerimden biri petrol ofisi akaryakıt bayisi ve e-fatura mükellefidir. Faturalarını en geç 7 günde bir kesmesi gerektiğini söylüyorum. Ancak petrol ofisinden yazı geldiğini faturaları 15 günde bir kesmesinde sakınca olmadığı konusunda ısrarcıdır. Petrol ofisine devlet ayrı bir yetki mi verdi?

    Akaryakıt istasyonları için özel bir ayrıcalık yoktur.

    Emekli Sandığı Vakfı olarak e-fatura mükellefiyiz. Gelen faturaları kabul ediyoruz. Gelen alış faturalarında olan hatalar için iade faturası kesmemiz gerekecektir. Fakat Kurumlar Vergisi mükellefi olmadığımız ve Vakıf olduğumuz için fatura düzenleyemiyoruz. 01.03.2021 tarihinden itibaren geçerli 35 seri nolu tebliğ ile geçerli KDV tevkifatında oluşabilecek iadelerde fatura kesmemiz gerekiyor. Fakat vakıf olduğumuz için 1 nolu KDV beyannamesinden muafız. Bu durumda tevkifat iadesi için fatura kesebilecek miyiz?

    KDV mükellefi olmayanlar iadede olsa tevkifatlı fatura düzenleyemez.

    Limited şirket mükellefimiz bankalara danışmanlık, koçluk ve moderatörlük hizmet vermektedir. Yapmış olduğu hizmet tevkifata tabi midir?

    Şirket Düzenleyeceği faturada hesaplanan vergiden 5/10 oranında KDV tevkifatı hesaplanır. 

    KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 35) MADDE 9 “2.1.3.2.13. Diğer Hizmetler ” 

    ” KDV MÜKELLEFLERİ TARAFINDAN, 

    **5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlar, 

    **Kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, 

    **Döner sermayeli kuruluşlar, 

    **Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, 

    **BANKALAR, SİGORTA ve reasürans şirketleri, 

    ** Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları 

    **Kalkınma ajanslarına ifa (yapılan) edilen ve TEBLİĞDE ÖZEL OLARAK BELİRLENMEYEN DİĞER BÜTÜN HİZMET İFALARINDA SÖZ KONUSU ALICILAR TARAFINDAN (5/10) ORANINDA KDV TEVKİFATI UYGULANIR.

    Yaptığım araştırmada aşağıdaki gibi bir özet çıkardım. Hata yapmaktan endişe ediyorum. 

    Sizlerden de görüş almak isterim? İşçilik hizmeti kullandırma bedeli açıklamalı faturalar için % 90 tevkifat uygulanmaktadır. Bir işçinin işçilik bedeli bir diğer firmaya yansıtılırken öncelikle “brüt ücret + sgk işveren payı+sgk işsizlik işveren payı” dikkate alınması gereklidir. 

    Ayrıca, söz konusu tutara da ortalama %5 lik bir kar oranı koyularak hesaplamanın yapılmasında fayda vardır?

    İş gücü kiralaması; Yapılan sözleşmede belirtilen tutar üzerinden % 18 KDV hesaplanır. 

    Hesaplanan KDV’den de 9/10 oranında KDV tevkifatı yapılır. Kar oranı % 5 olacak diye bir kural olmaz.


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTürkiye genelinde temizlik hizmeti verecek olan bir firma personel alımlarını bağlı bulunduğu ilde SGK dosyası açtırarak mı yapmalıdır?
    Sonraki İçerikE-Beyanname sistemi yerine defter beyan sistemi üzerinden gönderilen beyanname iptal edilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz