Ana Sayfa Duyurular Ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörünün küresel boyuttaki ve Türkiye’deki durumu nedir?

Ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörünün küresel boyuttaki ve Türkiye’deki durumu nedir?

577
0

Küresel Durum

Ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü, birçok sektöre ara ürün sağlamaktadır. Ormanlar yoksulluğun azaltılmasına, ekonomik büyümeye ve istihdama katkıda bulunmakta, tarım, enerji ve su gibi kilit sektörlerin devamlılığını sağlayan temel ekosistem hizmetleri üretmektedir.

2014’ten 2019’a kadar yıllık yaklaşık %1’lik büyüme oranına sahip olan ağaç, orman ve kâğıt ürünleri sektörünün küresel büyüklüğü 2,1 trilyon doları aşmaktadır. 2030 yılına kadar sektörel büyüklüğün 3,5 trilyon doları aşacağı öngörülmektedir. Mevcut üretimin %29’u Çin’de gerçekleşirken onu %16 ile ABD, %5 ile Japonya takip etmektedir. 2014’ten bu yana %1,2’lik yıllık ortalama bileşik büyüme oranına sahip Çin’in 2030’a kadar her yıl ortalama %6,3 büyüyerek liderliğini sürdürmesi beklenmektedir. Endonezya ise üretimin en yüksek seviyede olduğu ilk on ülke içerisinde %7,1’lik yıllık büyüme oranı ile en hızlı büyüyen pazar olarak dikkat çekmektedir.

Orman ürünleri, birçok insanı aşırı yoksulluktan uzak tutarak kırsal nüfus için önemli bir geçim kaynağı oluşturmaktadır. Yoğun ormanların içinde ya da yakınında yaşayan yaklaşık 350 milyon insanın geçimleri için ormanlar önemli yer tutmaktadır. Yoksulluk ve Çevre Ağı’na (PEN’e) göre ormanlar, kırsal alanların yakınında yaşayan hane halklarının gelirlerinin yüzde 22’sini oluşturmaktadır.

Kaynak: kolayihracat.gov.tr

Türkiye’de Durum

Türkiye’de ağaç, orman ve kâğıt ürünleri üretim sektörünün büyüklüğü 2019’da 17 milyar doların üzerindedir. 2030 yılına kadar yıllık ortalama %4,8 büyüyeceği düşünülen sektörün büyüklüğünü 30 milyar dolara ulaştıracağı öngörülmektedir. Ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörünün ihracat büyüklüğü 2019 yılında 3,6 milyar dolara yaklaşmıştır. Son 4 yıldır yıllık ortalama %8 büyüme kaydeden sektörde en büyük ihracat pazarları sırasıyla Irak, İngiltere, İran, İsrail ve Almanya’dır.


Kaynak: Kolay İhracat Platformu / https://www.kolayihracat.gov.tr/sektorler/agac-mamulleri-ve-orman-urunler
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikFirmalar şubelerinde çalışanları merkez dosyalarına nakil edebilir mi? Bu işlem yasak kapsamında mıdır?
Sonraki İçerikE-Makbuza geçiş zorunlu mudur?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz