Ana Sayfa Vergi Affın Affı Çıktı!

    Affın Affı Çıktı!

    2670
    0

    AFFIN AFFI ÇIKTI?
    (27 Ocak 2017-6770 Sayılı kanun ile)
    19 Ağustos 2016
    tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ve yürürlüğe giren 6736 sayılı Torba yasa (Vergi ve SGK Affı, Varlık Barışı vb.) kapsamında taksit ödemeleri 30 Kasım 2016 tarihinde vergi borçlarının ilk taksit ödemesi ile başlamıştı.

    Yine, peşin ödeme seçeneğini tercih edenler için de yapılandırılan Vergi borçlarının ödemesi 30 Kasım 2016, SSK prim borçlarının peşin ödemeleri de 09 Ocak 2017 tarihine kadar yapılması gerekiyordu.

    Ancak kanunda sayılan vade tarihlerinde ödemesini yapamadığı için yapılandırma hakkını yitiren kişi ve kurumlardan ödeme sürelerinin uzatılmasına yönelik başvurular kurumlara iletiliyordu.

    Buna istinaden 27 Ocak 2019 Cuma günkü 29961 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 6770 sayılı kanunun 26’ncı maddesinde, ödeme yapamadığı için yapılandırma hakkını kaybedenlere 31 Mayıs 2017 tarihine kadar süre tanındı.

    1- VERGİ AFFINA EK SÜRE Mİ GELDİ?
    EVET.
    30 Kasım 2016 tarihinde Vergi taksitlendirmesinin ilk taksitini ödeyemediği için yapılandırması başlamadan bozulan mükellefler için 31 Mayıs 2017 tarihine kadar ek süre tanındı

    2- SGK AFFINA EK SÜRE Mİ GELDİ?
    EVET.
    09 Ocak 2017 tarihinde SGK taksitlendirmesinin ilk taksitini ödeyemediği için yapılandırması başlamadan bozulan mükellefler için 31 Mayıs 2017 tarihine kadar ek süre tanındı.

    3- AF KAPSAMINDA BAŞVURU YAPIP, VADESİNDE BORÇLARINI ÖDEMEYENLER İÇİN EK SÜRE GELDİ Mİ?
    EVET.
    6736 sayılı Kanun kapsamında yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde ödemesi gereken tutarları ödemeyerek Kanun hükümlerini ihlal eden borçlulara, borç tutarını hesaplanacak gecikme zammı ile birlikte 31 Mayıs 2017 tarihine kadar ödemeleri halinde Kanun hükümlerinden tekrar yararlanma imkânı sağlanmıştır.

    4- EK SÜREDEN FAYDALANABİLMEK İÇİN YAZILI BAŞVURU YAPILMASI ZORUNLU MU?
    HAYIR.
    İhlale neden olan tutarların ödenmesi gereken tarihten 27.01.2017 tarihine kadar geçen süre için hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödeyeceklerin ayrıca yazılı bir başvuru yapma şartı aranılmayacaktır.

    ÖRNEK 1- 6736 sayılı Kanun kapsamında borçlarını yapılandıran;
    a-) 12 taksit ödeme seçeneğini tercih eden borçlu 30 Kasım 2016 tarihine kadar ödemesi gereken ilk taksiti ödemediğinden, Kanundan yararlanma hakkını kaybetmiştir.

    b-) Borçlunun ödemediği taksit tutarını, 30 Kasım 2016 tarihinden 27 Ocak 2017 tarihine kadar geçen süre için hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte 31 Mayıs 2017 tarihine kadar ödemesi halinde, Kanun hükümlerinden yararlanmaya devam edecektir.

    5- AF KAPSAMINDA; TAKSİT SÜRELERİ ÖDENECEK TAKSİTLER HARİÇ KAÇ AY UZATILMIŞTIR?
    6736 sayılı Kanun kapsamında 2017 yılının Ocak ayından itibaren ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süreleri;
    5.1- Ödenecek taksitler hariç, taksit ödeme sürelerinin bitim tarihinden itibaren 4’er ay uzatılmıştır.

    ÖRNEK 2- Kanun kapsamında 18 taksit seçeneğinin tercih eden ve borçlarını yapılandıran ve ilk taksitini Kasım 2016 ayında ödeyen borçlunun, geçici 2’nci madde kapsamında 2017 yılının Ocak Ayından itibaren ödeme süreleri aşağıdaki tabloda verilmiştir;6736aftablosu-1

    6- UZAYAN ÖDEME SÜRELERİ İÇİN FAİZ VEYA ZAM UYGULANACAK MI?
    HAYIR.
    Uzayan ödeme süreleri için herhangi bir zam, faiz uygulanmayacak ve tercih edilen taksit süresine ilişkin katsayıda herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

    7- HANGİ HALLERDE KANUN HÜKÜMLERİNDEN YARARLANMA HAKKI KAYBOLUR?
    Kanun kapsamında ödenmesi gereken taksitlerden;
    7.1- İlk ikisinin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi,
    7.2- Bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya ödenmesi,
    7.3- Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin geç ödeme taksitlerin geç ödeme zammıyla birlikte son taksiti izleyen ayın sonuna kadar da ödenmemesi halinde Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecektir.

    ÖRNEK 3-
    a-) Borçlu, süresi içerinde ödemediği 30 Kasım 2016 vadeli birinci taksitini 31 Mayıs 2017 tarihinde ödemiştir.
    b-) Borçlu, Ocak 2017 ayında ödemesi gereken ve geçici madde kapsamında ödeme süresi 31 Mayıs 2017 tarihine uzayan ikinci taksitini ise bu sürede ödememiştir.

    Kanun maddesine göre yapılandırılan borçlar ilişkin taksitlerin ilk ikisinin süresinde ve tam ödenmesi gerektiğinden, borçlunun Mayıs 2017 ayında ödemesi gereken ikinci taksiti süresinde ödememiş olması nedeniyle Kanundan yararlanma hakkı sona ermiştir.

    ÖRNEK 4-
    Borçlu,
    a-) Ödeme süreleri uzatılan taksitlerin Eylül 2017 ve Temmuz 2018 aylarında ödemesi gereken taksitler hariç diğer taksitlerini süresinde ödemiştir.
    b-) Süresinde ödenmeyen bu taksitlerin, ödenmesi gerektiği tarihten ödendiği tarihe kadar geçen süre için hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte 12’ inci taksitini izleyen ayın sonuna kadar (Şubat 2019) ödenmesi şartıyla 6736 sayılı Kanun hükümlerini ihlal edilmiş sayılmayacaktır.

    8- AF KAPSAMINDA PEŞİN ÖDEME SEÇENEĞİNİ TERCİH EDENLER ÖDEME SEÇENEĞİNİ DEĞİŞTİREBİLİR Mİ?
    EVET.
    Kanun kapsamında peşin ödeme seçeneğini tercih eden ancak yapılandırılan tutarları süresinde ödemeyerek Kanundan yararlanma hakkını kaybedenlerse, 30 Nisan 2017 tarihine kadar ilgili daireye yazılı olarak başvuruda bulunarak taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilmesi ve ilgili katsayı uygulanmak suretiyle yapılandırılan tutarın, bu yürürlüğe girdiği tarihe kadar ödenmesi gereken taksitlerin, belirtilen süre ve şekilde ödenmesi şartıyla Kanun hükümlerinden yararlanılır.

    9- ÖDEME SEÇENEĞİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?
    Peşin ödeme seçeneğini tercih edip ancak borçlarını vadesinde ödemeyenler;
    9.1- Borçların peşin ödeme seçeneği tercih edilerek yapılandırılmış olması,
    9.2- Kanun maddesi yürürlüğe girdiği 27 Ocak 2017 tarihi itibariyle ödenmesi gereken tutarlar süresinde ödenmeyerek Kanun hükümlerinin ihlal edilmiş olması,
    9.3- 30 Nisan 2017 tarihine kadar ilgili tahsil dairesine yazılı başvuruda bulunarak taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilmesi,
    9.4- Tercih edilen taksit seçeneğine göre 27 Ocak 2017 tarihine kadar ödenmesi gereken taksitlerin geç ödeme zammıyla birlikte 31 Mayıs 2017 tarihine kadar, diğer taksitlerin ise geçici maddede belirtilen süre ve şekilde ödenmesi gerekmektedir.

    10-AF KAPSAMINDA YAPILANDIRILAN ALACAKLARA KARŞILIK TAHSİL EDİLEN TUTARLAR MAHSUP EDİLEBİLİR Mİ?
    EVET.
    Af kapsamında yapılandırılan alacaklara karşılık cebren ya da rızaen tahsil edilen tutarlar;
    10.1- Kanuna göre ödenmesi gereken taksitlerin en eski vadeli olanından başlamak üzere ve tahsil edildikleri tarihler dikkate alınarak MAHSUP edilir.
    10.2- Mahsup sonrasında ödenmesi gereken tutarlardan fazla ödendiği tespit edilen tutarlar ilgili mevzuat hükümlerine göre red ve iade edilir.

    11- MAHSUP İŞLEMİ İÇİN BORÇLULARIN MÜRACAAT ETMELERİ ZORUNLU MUDUR?
    HAYIR.
    Borçluların mahsup işlemi için herhangi bir müracaatı aranılmayacaktır.

    Cebren ya da rızaen tahsil edilen tutarlar tahsil edildikleri tarihler dikkate alınmak suretiyle tahsil daireleri tarafından re’sen mahsup edilecektir.

    Kaynak: 6770 sayılı Kanun – Kabul tarihi 18.01.2017, Resmi gazete, 27.01.2017 – Sayı: 29961

    Tarih: 5 Şubat 2017

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikAvrupa’da En Hızlı Büyüyen Ülke Hangisi?
    Sonraki İçerikİtalya’daki Banka Krizinin Etkileri Devam Ediyor!

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz