Ana Sayfa Vergi ADR ve SRC eğitimi kapsamındaki eğitim hizmetlerinde KDV oranı nedir?

    ADR ve SRC eğitimi kapsamındaki eğitim hizmetlerinde KDV oranı nedir?

    1
    0

    Sürücü kursu bünyesinde bulunan, SRC eğitimi ile ilgili düzenlenecek faturada KDV oranı nedir?

    3348 sayılı Ulaştırma Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun uyarınca, taşımacılık faaliyetleri için öngörülen mesleki yeterliliğe ilişkin olarak düzenleyeceğiniz (SRC kursu) mesleki yeterlilik eğitim hizmetleri, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında değerlendirilmediğinden genel oranda (% 20) katma değer vergisine tabidir.

    ÖRNEK ÖZELGEYİ AŞAĞIDA BULABİLRİSİNİZ.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

     

    Sayı

    :

    B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.28.25-477

    09/05/2011

    Konu

    :

    Hizmet içi eğitimler, psikoteknik testler ve araç sürücülerine yönelik olarak verilen ADR ve SRC eğitim hizmetlerinde uygulanacak KDV oranı.  

    İlgide kayıtlı dilekçenizde firmanız tarafından verilecek hizmet içi eğitimler (ilk yardım, üst düzey yönetici, pazarlama), psikoteknik testler, araç sürücülerine yönelik ADR ve SRC eğitimi kapsamındaki hizmetlere uygulanacak KDV oranı hakkında bilgi talep edilmektedir.

    KDV Kanununun 1/1 inci maddesine göre, Türkiye’de ticari, sınai, zirai, faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler KDV ye tabi bulunmaktadır.

    Aynı Kanunun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 24/12/2007 tarih ve 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Kararda, I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için KDV oranı % 1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için%18 olarak belirlenmiştir.

    Söz konusu Kararnameye ekli II sayılı listenin; “Diğer Mal ve Hizmetler” başlıklı (B) bölümünün 15 inci sırasında; “Üniversite ve Yüksekokullar ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu ve 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında verilen eğitim ve öğretim, hizmetleri, “Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği” kapsamında verilen öğrenci taşıma servis hizmetleri ile “Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği” hükümlerine tabi yurtlarda verilen hizmetler”e yer verilmiştir.

    Öte yandan II sayılı listenin; “Diğer Mal ve Hizmetler” başlıklı (B) bölümünün 21 inci sırasında “İlgili Bakanlıklar ya da kanunlarla izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından yerine getirilen insan veya hayvan sağlığına yönelik koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri (hayvan ırkının ıslahına yönelik hizmetler dahil), ambulans hizmetleri” hükmü yer almakta ve bu hizmetlere % 8 oranında KDV uygulanmaktadır.

    Ancak Firmanız tarafından verilen hizmet içi eğitimler (ilkyardım, üst düzey yönetici, pazarlama”) ile araç sürücülerine yönelik ADR ve SRC eğitimi kapsamındaki eğitim hizmetlerinin, II sayılı listenin; “Diğer Mal ve Hizmetler” başlıklı (B) bölümünün 15 inci sırası kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından söz konusu hizmetler  genel oranda (% 18) KDV ye tabi tutulacaktır.

    Diğer yandan psiko-teknik test hizmetleri; II sayılı listenin; “Diğer Mal ve Hizmetler” başlıklı (B) bölümünün 21 inci sırasında sayılan koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri kapsamında değerlendirilmemektedir. Bu nedenle firmanızca verilen psiko-teknik test hizmetleri de genel oranda (% 18) KDV tabi bulunmaktadır.


    Kaynak: GİB Özelde, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikETSY web sitesi üzerinden transit satışlar KDV beyannamesine dahil edilecek mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz