Türkiye’de 484 bin e-ticaret firması, toplam ticaretin yüzde 17.7’sini yapıyor. İTO’nun ‘e-ticarete başlama rehberi’ temasıyla düzenlediği seminere, yaşları 17 ile 60 arasında değişen girişimciler katıldı.
HABER: BARIŞ CABACI
Türkiye’de 2021’de e-ticaret hacmi yüzde 69 artarak 381.5 milyar TL oldu. Sipariş adetleri ise yüzde 46 artarak 3 milyar 347 milyon adede ulaştı. e-ticaretin genel ticarete oranı ise 2021 verilerine göre yüzde 17.7. Türkiye’de 2021’de e-ticaret faaliyetinde bulunan işletme sayısı 484 bin 347’ye ulaştı. Bu veriler ışığında firmaların fiziki mağazalarının yanında e-ticaret siteleri kurduğu, yeni girişimcilerin de çoğunun doğrudan e-ticaret mağazası açtığı görülüyor.
“Satacak ürünüm var” diyen herkes, fiziki mağaza yerine sosyal medya, pazaryerleri ve markalarına ait web siteleri oluşturarak
e-ticarete başlıyor. e-ticaret firması açacakların aklına gelen ilk soru ise ‘e-ticarete nasıl başlarım?’ oluyor. İstanbul Ticaret Odası da üyelerinin e-ticarete entegre olması ve yeni başlayacaklar için Ticimax işbirliği ile bir toplantı düzenledi. 7’den 70’e katılımın olduğu toplantıda, e-ticarete adım atacak ve e-ticaretteki pasta payını artırmak isteyen üyeler için yol haritası çizildi.
ARAŞTIRMANIN 3 EVRESİ
Bir girişimin başarıya ulaşmasında ürün-pazar uyumunun oldukça önemli olduğu belirtiliyor. Girişimin pazardaki yerini görmek ve ürünü iyileştirmek için bu uyumun farkında olmak gerekiyor. Uzmanlar ürün-pazar uyumunun ölçülmesi için değer önerisi kanvası öneriyor. e-ticarete başlamanın ilk adımının araştırma evresi olduğunu söyleyen Ticimax yetkilileri, şu önerilerde bulundu: “Araştırmanın 3 evresi var. İlk başta hangi ürünü satacaksınız, hangi pazara hitap edeceksiniz ve yatay mı dikey mi e-ticaret yapacaksınız, onu belirlemeniz gerekiyor. Bunun ardından ürünlerin nasıl satılacağının belirlenmesi lazım. Perakende mi toptan mı? Ürünü gönderme biçimi nasıl olacak? Bunların belirlenmesi gerekiyor. Üçüncü evre ise ürünlerin nerede satılacağı konusu. Ürünleriniz sosyal medyada mı satılmaya uygun, kendi online sitenizden mi? Yoksa e-pazaryerlerinden mi? Bunu araştırmanız gerekiyor. Bu soruların cevaplarını bulduğunuz anda araştırma evresi bitmiş oluyor.”
KARAR SÜRECİ
e-ticaret firması kurmanın ikinci adımının marka isminin belirlenmesi, domainin alınması (web sitesi adı) ve patent başvurusunun yapılması olduğunu söyleyen Ticimax yetkilileri, en çok tercih edilen e-ticaret modelinin ise dikey e-ticaret olduğunu belirtti. Yetkililer, dikey e-ticaret yapacakların, satacakları ürünle özdeşleşen bir firma ismi bulması gerektiğinin de altını çizdi. Ticimax yetkilileri, “Bir elma satacaksanız buna göre bir firma ismi belirlemeniz gerekiyor. e-ticarete başlayanlar site kurmasalar bile domaini ilk adımda satın almalı. Marka ismini kurmak istediğiniz zaman da marka patenini kontrol ederek hareket edin” diye konuştu.
ŞAHIS ŞİRKETİ TERCİHİ
Önceden bir firması bulunmayan doğrudan e-ticaret yapacaklar için şahıs şirketi kurmanın doğru bir tercih olduğunun altını çizen yetkililer, “Maliyet olarak en uygun ve en az teferruatlı şahıs şirketi. Bu yüzden en çok tercih edilen firma tipi de şahıs şirketi. Zaman ilerledikçe firmanızı, limited şirkete, ondan sonra da anonim şirkete dönüştürebilirsiniz” dedi. Şirket kuruluşu detaylarına https://l24.im/HdT adresinden ulaşabilirsiniz.
ANLAŞMA VE PAZARLAMA ADIMLARI
Kargo anlaşması: Bölgenizdeki kargo firmalarını iyi araştırın. İlk başta home office ya da ofisinize yakın kargo firmalarına öncelik tanıyın. Başlangıçta taahhütsüz anlaşma yapmaya özen gösterin.
Sanal POS anlaşması: Her sitenin sanal POS’a ihtiyacı var. Bankaların ve özel ödeme şirketlerinin sanal POS’u var. Bunlardan birine imza sirküleri, kimlik belgesi ve vergi levhasıyla başvurmanız gerekiyor. Sanal POS almak isteyenlerin, sitelerinin mutlaka SSL sertifikası olmalı.
Firmanızı kontrol edin: e-ticaret sitesi kurulduktan sonra bir müşteri olarak sitenizden sipariş verin ve hangi aşamalarda sorun çıkıyor ya da aksama var, düzenli olarak kontrol edin.
Pazarlama aşaması: Artık her sosyal medya mecrası yeni bir pazaryeri. Pazar payını artırmak için tüm sosyal medyaları aktif olarak kullanın ve video yönelik olmaya özen gösterin.
Reklam vermek: Düzenli olarak bir reklam bütçesi oluşturun. Düzensiz verilen reklamlar satışlarda peak etkisi yaratıyor.
YATAY MI DİKEY Mİ?
Yatay e-ticaret: Pek çok ürün çeşidine sahip olan ve içerisinde farklı ürün kategorilerini barındıran dijital pazar alanındaki en yaygın e-ticaret modeli.
Dikey e-ticaret: Geniş ürün yelpazesi bulun-mayan, belli ürün ve ürün grup-larına yönelik satış gerçekleş-tirilmesine deniyor. Yani niş ve sektörel ürün üretenlerin kullandığı bir e-ticaret modeli.
DEĞER ÖNERİ KANVASI NEDİR?
Değer öneri kanvası, girişimin belirli bir müşteri segmentine sunduğu değerler bütününün, müşterilerin ihtiyaçları ile örtüşmesini ölçümleyen araç anlamına geliyor.
Kaynak:İTO HABER
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.