Ana Sayfa Vergi Adi ortaklıklarda GV mükellefleri ve KV mükellefleri ortaklıktan oluşan kar ve zararları...

Adi ortaklıklarda GV mükellefleri ve KV mükellefleri ortaklıktan oluşan kar ve zararları beyannamelerinde nasıl bildireceklerdir?

4861
0

Adi ortaklık oluşturan kurumlar vergisi mükellefleri ortaklıktan oluşan kar ve zararını nasıl beyan eder?

Adi ortaklığı oluşturan ortaklardan Yıllık Kurumlar Vergisine tabi olanlar adi ortaklıkta yıl sonunda oluşan duruma göre hisselerine düşen kâr veya zararı kendi Yıllık Kurumlar Vergisi beyannamelerine ilave edeceklerdir.

Bunun yanında, her ortak kendi işletmesi ile ilgili geçici vergi beyanında adi ortaklıktan gelen kârı veya zararı gelir tablosuna ilave etmek ve dolayısıyla geçici vergi beyanı ile beyan etmek zorundadır.

Yıl sonunda ise gene her ortak kendi işletmesi ile ilgili yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyanında beyan ettiği gelir tablosuna adi ortaklıktan kendi payına düşen kârı veya zararı dâhil ederek hesaplama yapar.

İki şahıs işletme veya bilanço esasına göre adi ortaklık kurduklarında, adi ortaklık adına geçici vergi ve yıllık beyanname olur mu, yoksa ortaklar ayrı ayrı hisseleri oranında mı bu beyannameleri verirler? Bu ortakların her birinin ayrıca şahıs işletmesi mi olması gerekmektedir?

Adi ortaklık adına geçici vergi beyannamesi verilmez. Ortaklar hisseleri oranınca bireysel geçici vergi beyanı verirler. Ayrı şahıs işletmesi zorunluluğu olmaz. Zaten ortaklıktan elde edilen kazanç önce geçici vergi daha sonra Yıllık beyanname ile beyan edilir.

Avukatlar, beyannamelerini göndermek üzere VD den şifre alabilirler mi? Meslek mensubu zorunluluğu yok mu?

 Avukatlar beyannamelerini göndermek için VD şifre alabilirler. Meslek mensubu zorunluluğu yoktur.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikÇeşitli sanat teknikleri kullanılarak yapılan eser çalışması Serbest Meslek Kazanç istisnasından yararlanabilir mi? (GVK 18)
Sonraki İçerikGSYİH hem Euro bölgesinde hem de AB28’de %0,1 arttı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz