Ana Sayfa TTK A.Ş.’lerde Yönetim Kurulu Toplantı Kararları Nasıl Alınır?

    A.Ş.’lerde Yönetim Kurulu Toplantı Kararları Nasıl Alınır?

    4279
    0

    1- A.Ş.’LERDE YÖNETİM KURULU TOPLANTI KARARLARI NASIL ALINIR?
    1.1- Esas sözleşmede aksine ağırlaştırıcı bir hüküm bulunmadığı takdirde, yönetim kurulu üye tam sayısının çoğunluğu ile toplanır ve kararlarını toplantıda hazır bulunan üyelerin çoğunluğu ile alır. Bu kural yönetim kurulunun elektronik ortamda yapılması hâlinde de uygulanır.
    1.2- Yönetim Kurulu üyeleri birbirlerini temsilen oy veremeyecekleri gibi, toplantılara vekil aracılığıyla da katılamazlar.
    1.3- Oylar eşit olduğu takdirde o konu gelecek toplantıya bırakılır. İkinci toplantıda da eşitlik olursa söz konusu öneri reddedilmiş sayılır.
    1.4- Üyelerden hiçbiri toplantı yapılması isteminde bulunmadığı takdirde, yönetim kurulu kararları, kurul üyelerinden birinin belirli bir konuda yaptığı, karar şeklinde yazılmış önerisine, en az üye tam sayısının çoğunluğunun yazılı onayı alınmak suretiyle de verilebilir. Aynı önerinin tüm yönetim kurulu üyelerine yapılmış olması bu yolla alınacak kararın geçerlilik şartıdır. Onayların aynı kâğıtta bulunması şart değildir; ancak onay imzalarının bulunduğu kâğıtların tümünün yönetim kurulu karar defterine yapıştırılması veya kabul edenlerin imzalarını içeren bir karara dönüştürülüp karar defterine geçirilmesi kararın geçerliliği için gereklidir.
    1.5- Kararların geçerliliği yazılıp imza edilmiş olmalarına bağlıdır.

    2- YÖNETİM KURULUNUN HANGİ KARARLARI GEÇERSİZDİR?
    Yönetim kurulunun kararının batıl olduğunun tespiti mahkemeden istenebilir.
    Özellikle;
    2.1- Eşit işlem ilkesine aykırı olan,
    2.2- Anonim şirketin temel yapısına uymayan veya sermayenin korunması ilkesini gözetmeyen,
    2.3- Pay sahiplerinin, özellikle vazgeçilmez nitelikteki haklarını ihlal eden veya bunların kullanılmalarını kısıtlayan ya da güçleştiren,
    2.4- Diğer organların devredilemez yetkilerine giren ve bu yetkilerin devrine ilişkin,
    kararlar batıldır.

    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikTeşvik Belgeli Yatırımlardan Elde Edilen Kazançlarda Kurumlar Vergisi İndirimli Uygulanabilir mi?
    Sonraki İçerikMüzayede Mahallinde Yapılan Satışlar KDV’ye Tabi midir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz