Ana Sayfa Vergi Kalkınma ajansının SGK prim bildirgeleri nedeniyle damga vergisinden muaf olup olmadığı

    Kalkınma ajansının SGK prim bildirgeleri nedeniyle damga vergisinden muaf olup olmadığı

    kalkınma ajanslarının damga vergisi muafiyeti sadece 5449 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinde belirtilen hususlarla sınırlı olup, bu kapsamda yer almayan ajansınız tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna verilecek sigorta prim bildirgelerinin damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

    640
    0

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
    Gelir Kanunları Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

    Sayı     : 97895701-155[2018/189]-E.75409                                                                                                                                                        21.01.2020

    Konu :Kalkınma ajansının SGK prim bildirgeleri nedeniyle damga vergisinden muaf olup olmadığı

    İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, Kurumunuz tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna verilecek aylık prim bildirgelerinin damga vergisine tabi olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

    488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 8 inci maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı hüküm altına alınmıştır.

    Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “IV. Makbuzlar ve diğer kağıtlar” başlıklı bölümünün 2/e fıkrasında ise sosyal güvenlik kurumlarına verilen sigorta prim bildirgelerinin maktu damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

    5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinde, ajansların, tüzel kişiliği haiz ve bu Kanunla düzenlenmemiş bütün işlemlerinde özel hukuk hükümlerine tabi olduğu; 26 ncı maddesinde, ajansın; alacaklarının tahsili, taşınır ve taşınmaz mallarının alım, satım, kiralama ve devri, mal ve hizmet alımları, proje ve faaliyet desteği kapsamında yapılacak işlemler ve düzenlenecek kağıtlar ile ilgili olarak damga vergisi, harç ve fondan; yapılacak bağış ve yardımlar nedeniyle veraset ve intikal vergisinden muaf olduğu hükümlerine yer verilmiştir.

    Buna göre, Kanunun 26 ncı maddesinde muafiyet hükümlerine yer verilmiş ise de bu muafiyet genel bir damga vergisi muafiyeti olmayıp sadece söz konusu maddenin konusuna giren işlemler nedeniyle düzenlenen kağıtları kapsamaktadır.

    Bu nedenle, kalkınma ajanslarının damga vergisi muafiyeti sadece 5449 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinde belirtilen hususlarla sınırlı olup, bu kapsamda yer almayan ajansınız tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna verilecek sigorta prim bildirgelerinin damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik“Sanayide Dijital Dönüşüm Analiz Programı” ile Organize Sanayi Bölgelerindeki işletmelere dijital olgunluk analizi yapılacak
    Sonraki İçerik2019 ve 2020 yılı kiralarını 2020-Aralık ayında ödediğimizde uygulayacağımız stopaj oranı ne olmalıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz