Yabancı uyruklu çalışanların Türk vatandaşı olması durumunda çalışma izin iptali nasıl yapılacak? İptal işleminden sonra SGK çıkışı yapılacak mı? Çıkış yapılmadan kuruma dilekçe ile başvuruda bulunmak yeterli midir?
Çalışma izni bulunan yabancının işvereni sistem üzerinden online olarak çalışma izni iptal talebinde bulunabilir veya bu durumu ıslak imzalı bir dilekçe ile Bakanlığımıza bildirebilir. Bu aşamada Türk Vatandaşı olduğuna dair kimlik belgesinin ibrazı da gerekmektedir. Yabancı kişinin çalışma izni iptal tarihi itibarıyla SGK çıkışının yapılması gerekmektedir.
E-imza ve Kep adresi sisteme ilk aşamada girecek olan E-bildirge kullanıcısının ve sistemden atanan vekilin ayrı ayrı alması gerekir mi? Sadece ilk giriş aşamasında e-bildirge kullanıcısının alması yeterli midir?
E-imzayı, sisteme ilk aşamada girecek olan E-bildirge kullanıcısının ve sistemden atanan vekilin ayrı ayrı alması gerekmektedir. E-bildirge kullanıcısı e-imza ile sisteme girerek işyeri kaydını oluşturduktan sonra başvuru yapmak üzere istediği kişiyi TC kimlik numarası ile işyeri adına başvuru yapmak üzere yetkilendirebilir. İşyerine ait KEP adresi bu işlemlerde kullanılabilir.
İzin iptal işlemleri nasıl yapılacak?
Yabancıların Çalışma İzinleri başvuru sistemi üzerinden ilgili butonlar aracılığıyla yapılmalıdır.
Çıktı nasıl alınacak alınmasına gerek var mıdır?
Yeni sistemde bütün işlemler online olarak yapılmaktadır; e-imza ile tamamlanan çalışma izin başvurularıyla ilgili olarak Bakanlığımıza kağıt ortamında bilgi veya belge gönderilmesi zorunluluğu kaldırılmıştır.
İşyeri sicil numarası girildikten sonra “Bilgileri getir” butonuna basıldığında işyeri bilgileri gelmemektedir. SGK ile görüştüğümüzde sorun olmadığı bilgisi verildi. Ne yapmam gerekir?
İş yeri sicil numarası ile sistemden veriler SGK üzerinden otomatik olarak gelmektedir; SGK ile iletişime geçilmelidir.
E-bildirge yetkilisi olmama rağmen sisteme girdiğimde e-bildirge kullanıcısı olmadığınız için işlem yapamazsınız uyarısı alıyorum. Nasıl giriş yapabilirim?
E-bildirge kullanıcısının yaşamış olduğu sorunlar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çözülmektedir.
KEP adresimi PTT’den temin ettim ancak geçersiz KEP adresi girdiğime dair uyarı alıyorum. Sebebi nedir?
Öncelikle KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) adresinin “Tebligata Elverişli” olarak alınmış olması gerekmektedir. Tebligata elverişli olmayan KEP adresleri sistem tarafından kabul edilmemektedir. PTT veya diğer hizmet sunucularından alınan KEP adresleriyle ilgili sözleşmeler ilgili internet sitesine giriş yapılarak işveren tarafından e-imza ile imzalanır. Bu şekilde KEP ve Tebligat kabul etme özelliği aktif hale getirilir. Tüm bu işlemlerden sonra sorunun devam etmesi halinde KEP adresi temin edilen ilgili firma ile görüşülmelidir.
Vekil olarak sistemden birden fazla kişiyi atayabilir miyim, sınır var mıdır?
İşveren kaydı açıldıktan sonra işyeri adına başvuru yapmak üzere kişi yetkilendirilmesinde bir sınır bulunmamaktadır.
Sisteme nüfus cüzdanımı yüklemek istediğimde bütün bilgileri eksiksiz doldurmama rağmen “kaydet” butonu çıkmamaktadır ve sistem ilerlememe izin vermemektedir. Nasıl bir yol izlemem gerekir?
E-izin otomasyon sisteminin sorunsuz çalıştırılabilmesi için browser(tarayıcı) olarak Google Chrome kullanılması gerekmektedir. Elektronik imza işlemlerinde sorun yaşamamak ve sistem uyarılarını görebilmek açısından browser ayarlarından girilerek açılır pencerelere izin ver durumuna getirilmesi gerekmektedir (pop-up engelleyicisinin kapatılması gerekir).
Yeni açılan işyerimiz için henüz SGK sicil numarası almadık. Vergi kimlik numarası ile işveren kaydı yapabilir miyiz?
Kendi nam ve hesabına çalışanlar vergi kimlik numarası ile işveren kaydı yapabilirler; ancak bu kişiler dışında yeni sisteme kayıtlar yalnızca SGK tescil numarası ile yapılabilmektedir.
Sisteme yüklenen dosyaların boyutu 1MB’tı geçmemesi gerekir, ancak ortalama sayfa boyutunda bir sınırlama var mıdır?
Ortalama sayfa boyutunda bir sınırlama yoktur; ancak A4 olması işlemleri kolaylaştıracaktır. PDF küçültücü ile 1 MB’ın üzerindeki dosyalar için küçültme işlemi yapılabilir.
Fotoğraf yüklemek istiyorum ebatları hangi oranda olmalıdır?
Sistem fotoğraf ebatını ayarlama hususunda yol göstermektedir. Ayrıca yüklenecek fotoğrafın özellikleriyle ilgili açıklama Fotoğraf yükleme sayfasında mevcuttur.
İşveren Yönetim Paneli-İşyeri Ayrıntıları bölümünde işveren bilgilerinde istediğim bütün bilgileri değiştirebilir miyim? Herhangi bir sınırlama var mıdır?
İşyerinin e-bildirge kullanıcısı; SGK’dan otomatik olan bilgiler haricinde (bu bilgiler SGK’dan güncellenebilir) diğer bilgileri güncelleme yetkisine sahiptir.
Yüklediğim belgelerde hata olduğunu fark ettim sistemden silerek yeni belge yükleyebilir miyim?
Elektronik imza ile imzalanmadığı sürece sisteme yüklenen belgelerin üstüne yeni belge yüklenebilir.
İlk başvurumuzu yapan işveren vekilinde değişiklik yaptık. İşveren Yönetim Paneli-Yetkilendirme işlemleri bölümünden işveren vekilini silebilir miyim? Yeni vekil belirlemeden işveren olarak işlemlere ben devam etmek istiyorum. Yapmam gereken bir işlem var mıdır?
Bildirge kullanıcısı, İşveren Yönetim Panelinden yetkilendirilen kişinin yetkisini iptal edebilir. Yeni bir kişi için yetkilendirme işlemi yapılabilir.
Ev hizmetlerinde eski sistemde işveren olan anne babaları adına çocukları tarafından diğer sekmesinden yapılan başvurular yeni sistemde yapılabilecek mi?
E-izin sisteminde “Diğer” sekmesi yer almamaktadır. Bu kapsamdaki başvurular için işveren kaydı “Ev Hizmetleri” sekmesinden bakımı yapılacak kişinin veya birinci derece yakınının e-imza ve TC Kimlik no.su ile yapılabilir.
Belgelerimi yükledim ancak kaydet butonuna bastığımda sistem ilerlemiyor ne yapabilirim?
Başvuruda yer alan her sekmenin başlığının yanında yeşil check “ü” (kontrol) işaretinin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Check işareti bulunmayan sekmede bir eksiklik var demektir. İlgili eksik bilgiler tamamlanarak başvuruya devam edilmelidir. Bütün sekmeler tamam olduğu halde “kaydet” butonuna tıklanıldığında e-imza penceresi açılmıyorsa Tarayıcı ayarlarından pop-up engelleyicisinin kapatıldığına emin olunuz.
Yeni ekranlarda iş yeri kaydı yapılırken sadece iş yeri sicil numarasına göre kayıt imkanı var ancak iş yeri sicil numarası ve e-bildirge yetkilisi olmayan iş yerleri için vergi numarasına göre veya manuel kayıt imkanı yok. Ancak sigortalı işçisi olmayan işveren ortakları içinde çalışma izni alınabilir ve ilk 6 ay işçisi olmak zorunda değildir. Sicil numarası ve e-bildirge yetkilisi olmayan sadece işveren ortakları için izin talep edecek olan firmalar nasıl çalışma izini talep edebilecek
Kendi nam ve hesabına işyeri açacak Geçici Koruma kapsamındaki Suriyeli işverenler için işyeri kayıt menüsü altında “kendi nam ve hesabına iş yeri açacak yabancılar” isimli bir sekme oluşturulmuştur. Başvuru bu sekmeden yapılabilir.
Yeni otomasyon sisteminde işveren vekili olarak işlem yapılabiliyor, ancak sigorta sicil numarası girildiğinde sistem uyarı vermektedir “e bildirge kullanıcısı olmadığınızdan dolayı bu firmayla ilgili işlem yapamamaktasınız” işveren vekillerinin kendi adlarına e imzası olmasına rağmen işveren kaydı oluşturamıyorlar yapmaları gereken nedir ?
Yeni otomasyon sisteminde işveren kaydı ancak işverenin SGK’da kayıtlı e-bildirge kullanıcısı tarafından yapılabilmektedir. E-bildirge kullanıcısı tarafından işyeri kaydı oluşturulduktan sonra işyeri yetkilendirme menüsünden girilerek istenilen kişilere TC kimlik numarası girilmek suretiyle işyeri adına başvuru yapma yetkisi verilebilmektedir. Bu şekilde yetkilendirilen kişiler sisteme girdiklerinde o işyeri adına başvuru yapabilmektedir.
İşveren vekilleri e-imza yüklerken kendi adlarına mı yüklemeleri gerekiyor işyeri adına mı yüklemesi gerekiyor? işyeri adına yüklediklerinde vekaleten işlem yaptıkları için sorun yaşarlar mı ?
E-izin sisteminde yapılan her işlem, sisteme TC kimlik numarası ile girilen kişilerin elektronik imzası ile tamamlanmak zorundadır.
Eski sistemde oluşturulmuş olan işveren kayıtları yeni sistemde gözükmüyor yeni sistemde tekrar oluşturulduğunda eski sistemdeki başvuruları görüntüleyip takiplerini yeni sisteme göre yapabilecekler mi ?
Eski ve yeni sistem birbirinden faklı iki izin sistemi olup birbiriyle entegrasyonu yoktur. Bu sebeple her başvuru yapıldığı sistem üzerinden takip edilmelidir.
Kaynak: T.C. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.