Ana Sayfa Mevzuat SGK Borçlarını yapılandırmak isteyenler, yapılandırmaya konu borçlar için açtıkları davalardan vazgeçmeleri gerekiyor.

    SGK Borçlarını yapılandırmak isteyenler, yapılandırmaya konu borçlar için açtıkları davalardan vazgeçmeleri gerekiyor.

    7256 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin on üçüncü fıkrasına istinaden bu Kanunda öngörülen yapılandırma hükümlerinden yararlanmak üzere e-Devlet üzerinden, e-Sigorta kanalıyla veya diğer yollarla başvuran borçluların, kapsama giren borçları nedeniyle dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri veya kanun yollarına başvurmamaları şarttır.

    845
    0

    Kapsama giren alacaklar dolayısıyla açılan davalardan feragat edilmesi

     

    7256 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin on üçüncü fıkrasına istinaden bu Kanunda öngörülen yapılandırma hükümlerinden yararlanmak üzere e-Devlet üzerinden, e-Sigorta kanalıyla veya diğer yollarla başvuran borçluların, kapsama giren borçları nedeniyle dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri veya kanun yollarına başvurmamaları şarttır.

    Dolayısıyla, kapsama giren borçları ile ilgili dava açmış veya Kanun yoluna başvurmuş olan borçluların yeniden yapılandırma başvurusunda bulunmaları halinde, borçlarını peşin veya taksitler yoluyla ödeyebilmeleri için açılmış davalardan feragat ettiklerine dair, örneği Ek:6-a’da yer alan dilekçeyi bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine vermeleri gerekmektedir.

    Söz konusu dilekçelerin, ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine verildiği tarih, yargı merciine verildiği tarih kabul edilecek olup, ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğünce/sosyal güvenlik merkezince, bu dilekçeler örneği Ek:6-b’de yer alan matbu form ile yargı merciine geciktirilmeden mutlak surette intikal ettirilmesi sağlanacaktır.

    Ayrıca borçlularca yapılandırma başvurusundan önce yargı merciine davadan feragat dilekçesi verilmiş ise söz konusu dilekçenin mahkemeden onaylı bir örneğinin ilgili üniteye verilmesi halinde yapılandırma işlemleri yapılacaktır.

    Yeniden yapılandırma başvurusunda bulunan borçlularca davadan vazgeçilmemesi halinde, dava konusu hangi alacak türü ile ilgili ise o alacak türü ile ilgili borçlar yeniden yapılandırma kapsamına dâhil edilmeyecektir. Bu durumda, yalnızca dava konusu olmayan diğer alacak türleri yeniden yapılandırma kapsamına dâhil edilecektir.

    Davadan vazgeçildiğine dair taahhütnamenin veya mahkemeden alınacak davadan vazgeçildiğine ilişkin onaylı dilekçenin/yazının Kuruma verilmemesi halinde, davadan vazgeçilmediği kabul edilerek, dava konusu alacak türü yeniden yapılandırma kapsamına alınmayacak ve durum 7201 sayılı Kanuna göre tebliğ edilecek bir yazı ile ilgililere bildirilecektir.

    Davadan vazgeçildiğine dair taahhütname verilmemiş olmasına rağmen, dava konusu alacak türünün de sehven yeniden yapılandırma kapsamına dâhil edilmiş olması halinde dava konusu alacak türüne ilişkin yeniden yapılandırma kapsamında ödenen paralar cari usul ve esaslara göre mahsup edilecektir.

    Diğer taraftan, yeniden yapılandırma başvurusunun ardından davadan feragat ettiklerine dair dilekçe ile müracaat eden borçlular hakkında Kanunun yürürlük tarihi ve sonrasında tebliğ edilen yargı kararları uyarınca işlem yapılmayacağı gibi yargılama gideri ve vekâlet ücreti talebinde de bulunulamayacaktır.

    Öte yandan, kapsama giren borçlarla ilgili olarak yeniden yapılandırma başvurusunda bulunulan tarihten önce açılmış herhangi bir dava bulunmamasına rağmen gerek yeniden yapılandırma sürecinin devam ettiği sürelerde gerekse yeniden yapılandırma sürecinin sona ermesinin ardından kapsama giren borçlar dolayısıyla dava açılması halinde, yeniden yapılandırma hükümlerinden yararlanılması mümkün olamayacak, dava süreci ile ilgili işlemler hukuk servislerince ivedilikle ilgili servislere bildirilecektir.

    Bu bakımdan, yeniden yapılandırma başvurusunda bulunulan tarihten sonra kapsama giren borçlar dolayısıyla dava açılması halinde, bu Kanun hükümlerine göre yapılan ödemeler cari usullere göre mahsup edilerek borçların yeniden yapılandırılması iptal edilecektir.

    Yeniden yapılandırma başvurusunda bulunmuş olan borçlular tarafından, Kurum aleyhine açılmış olan davalarla ilgili olarak Kurum tarafından temyize başvurulmuş olması halinde, yine davadan vazgeçildiğine dair taahhütnamenin Kuruma verilmesi gerekmektedir. Aksi halde dava konusu alacak türü ile ilgili borçlar yeniden yapılandırma kapsamına dâhil edilmeyerek, varsa kapsama giren diğer alacak türleri peşin veya taksitler halinde ödenebilecektir.

    Red ve iade edilmeyecek alacaklar

    7256 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin on beşinci fıkrası uyarınca, kapsama giren alacaklar için, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce tahsil edilmiş tutarlar ile 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine istinaden tahsil edilmiş tecil faizlerinin ilgililere iade edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

     


     

    Ek:6/a

    Konu: Kapsama Giren Borçlar Dolayısıyla Açılan Davadan Vazgeçildiğine Dair Taahhütname

    SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

    …………….            SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜNE

    ……………………  SOSYAL GÜVENLİK MERKEZİNE

    Müdürlüğünüzde/Merkezinizde işlem görmekte olan …………………………….. sicil numaralı işyerimden/sigortalılığımdan kaynaklanan ve 7256 sayılı Kanun kapsamına giren borçlarım hakkında yargı nezdinde ihtilaf yaratmayacağımı

    ve………………………………………………mahkemesinde ……………. tarihinde ……./…… Esas

    numarasında açmış olduğum davadan feragat ettiğimi beyan ve taahhüt eder ve iş bu davadan feragat dilekçemin yukarıda belirttiğim mahkemeye intikalini arz ederim.

    … / … / 2020

    İşverenin /Alt İşverenin/Sigortalının

    Adı Soyadı / Unvanı

    İ m z a

    Vergi Kimlik No/T.C. Kimlik No:

    ……………………………………

    ______________________________________________________________________

    EK:6/B

    T.C.

    SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI …………SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ …………….. SOSYAL GÜVENLİKMERKEZİ

    Konu: Yapılandırma Kapsamına Giren Borçlar Nedeniyle Açılan Davadan Vazgeçildiğine Dair Taahhütname

    …………………………………….….MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE

    ……………….

    Müdürlüğümüz/Merkezimiz aleyhine                                                  …………………………..Vergi/Kimlik numaralı davalı…………………………………………tarafından Mahkemenizde açılmış olan……..…/…….. Esas numaralı davadan, feragat edildiğine ilişkin taahhütname

    7256   sayılı Kanunun 3 üncü MADDESININ ON üçüncü fıkrası gereği ilişikte sunulmuştur.

    TAKDIRLERINIZE ARZ  EDERIM.

    Ek: Taahhütname

    İMZA


    Kaynak: SGK Genelge – GENELGE 2020/45, 17.11.2020
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTOBB ve KOSGEB işbirliği ile KOBİ’lere Yurt Dışı İş Gezisi Desteği Veriliyor
    Sonraki İçerikKişilerin şahsi eşyalarının satışı vergilendirme kapsamına girer mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz