Ana Sayfa Duyurular İşlenmiş Tarım Ürünleri sektörünün küresel boyuttaki ve Türkiye’deki durumu nedir?

İşlenmiş Tarım Ürünleri sektörünün küresel boyuttaki ve Türkiye’deki durumu nedir?

519
0

Küresel Durum

İşlenmiş tarım ürünleri sektörü çok geniş yelpazede ürün ve ürün grubu içermesiyle gıda sektörü içerisinde büyük bir paya sahiptir. Kakaodan makarnaya, unlu mamullerden hububata, bisküvilerden eczacılıkta kullanılan kapsüllere kadar birçok farklı alanda üretimi yapılan ve tüketiciye ulaştırılan ürünleri içeren bu sektör artan nüfus ve buna paralel artan gıda ihtiyacı doğrultusunda sürekli büyümektedir.

Değişen ve gelişen teknolojiler, işlenmiş tarım ürünleri sektöründe de hem günümüzde hem gelecekte büyük fark yaratacaktır. Bunun yanında sadece teknolojik yeniliklere adapte olan şirketlerin değil aynı zamanda değişen tüketici beklentilerine en iyi cevap veren şirketlerin sektörde söz sahibi olacağı görülmektedir. Kişiselleştirilmiş, sürdürülebilir ve çevreye duyarlı ürünler, tüketiciler için gelecekte de tercih sebebi olacaktır ve bu da sektörün önümüzdeki dönemde en çok yatırım yapması gereken noktalar olarak açıkça ifade edilebilir.

İşlenmiş tarım ürünlerini kapsayan gıda pazarında 2018 yılında en büyük pay sahibi Çin’in önderliğinde %46,4’lük oranla Asya- Pasifik bölgesidir. Çin’in ardından küresel gıda pazarındaki diğer büyük oyuncu ise %22,5’lik payı ile ABD’dir. Global perakende gıda sektörünün 2018 yılındaki toplam geliri ise yaklaşık 9,9 trilyon dolardır.

Bu pazarın gelişimine, ülkeler nezdinde ya da AB gibi tanımlanmış bölgelerce uygulanacak gümrük tarifelerinin serbestleştirilmesi, ithalat-ihracat kurallarının standartlaştırılması ve karşılıklı yapılacak gıda mevzuatları iyileştirmeleri gibi adımlar katkı sağlayacak, bu da hem artan tüketime karşılık verecek hem de üretimin daha geniş çerçevede yapılmasına olanak tanıyacaktır.

Türkiye’de Durum

Türkiye her geçen yıl dünya gıda ve içecek pazarında daha etkin bir oyuncu olma yolunda ilerlemektedir. Türkiye, gıda alanında üretim gücünü tarımsal üretimden almaktadır. Gıda ve içecek sektörü Türkiye’de 40 binin üzerinde işletmeye sahipken 450 bin üzerinde kişiye istihdam fırsatı yaratmaktadır.

Türkiye’de işlenmiş tarım ürünleri ihracatı 2019 yılında 8 milyar doları aşmıştır. 170’in üzerinde ülkeye ihraç edilen işlenmiş tarım ürünlerinde en büyük ihracat pazarı %15,5 ile yakın komşumuz Irak olurken onu %7,8 ile Almanya ve %6,7 ile ABD takip etmektedir.


Kaynak: kolayihracat.gov.tr
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTaksitlendirilen Vergi ve SGK borçları peşin ödenebilir mi?
Sonraki İçerikVergilendirme dönemi 3 aylık olarak belirlenen mükellefiyetlerin vergi taksitlendirmesi hangi tarihi kapsamaktadır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz