Ana Sayfa Duyurular 34 Milyon Liralık KOSGEB Alacağı Yeniden Yapılandırıldı

34 Milyon Liralık KOSGEB Alacağı Yeniden Yapılandırıldı

522
0

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda açıkladı: “34 milyon liralık KOSGEB alacağı yeniden yapılandırıldı.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bakanlığa bağlı ve ilgili kuruluşların 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi.

Tasarıyı sunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, KOSGEB’in 34 milyon liralık alacağının yeniden yapılandırıldığını söyledi.

31 Ağustos 2020 tarihinden önceki borçları kapsıyor.

Bakan Varank, borç yapılandırması ve istihdam teşvikine ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek yasalaştığını belirterek “31 Ağustos 2020 tarihinden önce KOSGEB’in kullandırdığı desteklerle, kredi faiz desteklerinden ödenmemiş olan tutarlar ve KOSGEB aidatları bu kanunun kapsamına giriyor. Bu sayede toplamda 34 milyon liralık KOSGEB alacağını yeniden yapılandırıyoruz.” dedi.

Konuşmasında KOSGEB ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Varank, özetle şunları söyledi;

Güçlü KOBİ’lere sahip olmak için desteklerimizin kapsamını genişletiyoruz

Destek programlarımızın tüm süreçlerini dijital ortama taşıdık. KOSGEB vasıtasıyla yıl başından bu yana 60 bin işletmeye 1.2 Milyar lira kaynak aktardık. KOBİ Finansman Destek Programları kapsamında toplamda 15 bin 884 işletmeye 1.2 Milyar lira kredi kullandırdık. Teknoyatırım ve Stratejik Ürün Programları kapsamında 173 Milyon lira destek ödemesi yaptık. KOBİGEL Programıyla “İmalat sanayinde dijitalleşme” çağrısına çıktık, bin 207 başvuru aldık. Projeleri kabul edilen KOBİ’lere işletme başına 1 Milyon liraya kadar destek sağlayacağız.

Acil Destek Kredisi ile KOBİ’lerin yanındayız

Doğal afetlerden zarar gören işletmelerimiz için Acil Destek Kredi Programları uyguluyoruz.  Bu sene Elazığ, Malatya, Samsun Terme ve Salıpazarı, Tokat, İstanbul Esenyurt, Rize Çayeli ve Giresun’da meydana gelen doğal afetlerden etkilenen KOBİ’lerimizi yalnız bırakmadık. Bu kapsamda 8 bin 200 işletmemiz 778 Milyon liralık acil destek kredisi kullandı. İzmir’de depremden etkilenen KOBİ’lerimizi de yalnız bırakmayacağız.  KOSGEB aracılığıyla da 14 bin 963 girişimcimiz kendiişlerini kurarak, 416 Milyon liralık destekten faydalandı.

Kamu Zararı Tespiti Bulunmuyor

Bakanlıkla birlikte bağlı ve ilgili kuruluşların Sayıştay Raporlarına da değinen Varank, “Bu raporlarda herhangi bir kamu zararı tespiti bulunmuyor. Uygulamaya dönük aksaklıkların bir kısmını zaten düzelttik, diğerleri için de çalışıyoruz. KOSGEB ve TÜBA’nın 2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporlarında herhangi bir bulgu yok. Türk Patent ve Marka Kurumu ile Türkiye Uzay Ajansı, 2019 yılı Sayıştay Denetimi kapsamına alınmadığından bu sene rapor düzenlenmedi. Bakanlığımız, bağlı, ilgili ve koordine ettiğimiz kuruluşlarla ilgili Sayıştay raporlarında bahsedilen hususları yakından takip ediyoruz.” dedi

Süreç nasıl işleyecek?

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki 7256 sayılı Kanun, 17 Kasım 2020 tarihli ve 31307 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

KOSGEB Alacaklarının Yapılandırılmasına İlişkin Düzenleme ile;

Borçlara bağlı gecikme zamları ve faizleri yerine Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) oranında güncelleme yapılacak,

Peşin ödemelerde Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca yüzde 90 indirim yapılacak,

3) Taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde ilk taksitin süresinde ödenmesi şartıyla, ikinci taksit ödeme süresi içinde geri kalan taksitlerin tamamının ödenmesi halinde;

– Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca yüzde 50 indirim yapılacak,

4) Yapılandırılan tutarların peşin veya ikişer aylık dönemlerde 6, 9, 12, 18 eşit taksitler halinde ödenebilecek,

5) Yapılandırılan borçlar anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı ile ödenebilecek,

6) Vadesi 31/12/2014 tarihinden önce olan aslı 100 TL ve altındaki borçlar silinecek,

7) 7143 sayılı Kanun kapsamında devam eden borçlar yeniden yapılandırılacak,

8) 6183 sayılı Kanun kapsamında tecili devam eden borçlar yeniden yapılandırılacak.

Bu imkânlardan faydalanmak için 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvuru yapılması gerekiyor

 

Hangi alacaklar kapsamda?

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun ile KOSGEB tarafından 31/08/2020 tarihinden önce kullandırılan; bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce uygunsuzluğu tespit edilmiş olan;

  • Hukiki işlem başlatılmış olup olmadığına bakılmaksızın uygunsuzluğu tespit edilmiş geri ödemesiz destekler,
  • Hukiki işlem başlatılmış olup olmadığına bakılmaksızın uygunsuzluğu tespit edilmiş Kredi faiz destekleri,
  • Hukiki işlem başlatılmış olup olmadığına bakılmaksızın uygunsuzluğu tespit edilmiş olan Geri ödemeli destekler
  • KOSGEB aidat alacakları yeniden yapılandırılacak.

Kaynak: KOSGEB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik7252 sayılı SGK teşvikinden tanımlama yapmadan faydalanabilir miyiz?
Sonraki İçerikİthalat işlemlerinde B formu nasıl beyan edilir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz