Küresel Durum
2018 yılı pazar büyüklüğü 900 milyar doların üzerindeki tekstil sektörünün 2024 yılına kadar yıllık ortalama %4’lük büyüme oranı kaydederek 1,2 trilyon doları aşacağı öngörülmektedir. Büyümesini sürdürmesi beklenen tekstil endüstrisindeki dominant oyuncular Çin, ABD, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve Hindistan’dır. Çin, dünyanın önde gelen ham tekstil ve konfeksiyon üreticisi ve ihracatçısıdır. ABD ise ham pamukta üretim ve ihracat lideri iken, aynı zamanda ham tekstil ve konfeksiyonun önemli ithalatçısıdır. AB ise 450 milyona yaklaşan nüfusu ile tek başına küresel tekstil pazarının beşte birini oluşturmaktadır. AB içerisinde tekstil sektöründe öne çıkan ülkeler Almanya, İspanya, Fransa, İtalya ve Portekiz’dir. Dünya genelindeki en büyük üreticiler arasında yer alan Hindistan ise toplam tekstil üretiminin %6’sından fazlasını gerçekleştirmektedir.
Küresel halı kilim üretimi ise 2019 yılında 45 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmıştır. 2030 yılına kadar küresel üretimin yıllık ortalama %5’in üzerinde büyümesi ve pazar büyüklüğünü 80 milyar dolara çıkarması beklenmektedir. Halı ve kilim üretiminde ABD ve Çin, %21’lik payları ile üretimde lider konumda yer alırken üçüncü en büyük küresel üretim üssü %7’lik payı ile Türkiye’dir. Halı kilim üretiminde 2030 yılına kadar beklenilen yıllık ortalama büyüme oranları ise ABD’de %2,7, Çin’de %7,8 ve Türkiye’de ise %9,9’dur.
Kaynak: kolayihracat.gov.tr
Türkiye’de Durum
Euromonitor’e göre Türkiye’de halı kilim üretim büyüklüğü 2019 yılında 3,2 milyar dolar seviyelerindedir. Halı kilim üretiminde dünyanın en büyük üreticilerinden biri olan ülkemizde 2030 yılına kadar sektörel büyüklüğün iki katın üzerine çıkarak 7 milyar dolara ulaşacağı öngörülmektedir.
Türkiye’nin tekstil sektörü toplam ihracatı 2019 yılında 10,3 milyar dolar olarak ölçümlenmiştir. Bu sektörde en büyük ihracat pazarı yaklaşık 1 milyar dolarlık hacmi ile ABD olurken onu 710 milyon dolarlık hacim ile İtalya ve 521 milyon dolarlık hacim ile Almanya takip etmektedir. Türkiye halı ihracatında dünyanın ikinci en büyük ihracatçı ülkesi konumundadır.
Kaynak: kolayihracat.gov.tr
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.