Ana Sayfa Duyurular Eylül 2020’de merkezi yönetim bütçe giderleri 108,6 milyar TL, bütçe gelirleri 78,9...

Eylül 2020’de merkezi yönetim bütçe giderleri 108,6 milyar TL, bütçe gelirleri 78,9 milyar TL ve bütçe açığı 29,7 milyar TL olarak gerçekleşti

745
0

2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi

Kovid-19 salgını ile mücadele edildiği ve salgına ilişkin belirsizliklerin sürdüğü dönemde hazırlanan 2021-2023 Yeni Ekonomi Programının (YEP) temel amacı; Yeni Ekonomi Programları ile sağlanan kazanımların korunarak geliştirilmesi, iç ve dış dengenin yeniden sağlanması, bu denge üzerine inşa edilecek stratejik reformlarla kapsayıcı, sürdürülebilir ve istihdam odaklı büyümeyi hedefleyen politikalarla küresel ekonomide ortaya çıkan yeni normalin oluşturduğu iktisadi fırsatları da kullanarak üretime, ihracata ve finansal istikrara dayalı ekonomik dönüşümün ve değişimin gerçekleştirilmesidir.

2020 yılı merkezi yönetim bütçesi, 2020-2022 YEP’te belirlenen temel ekonomik büyüklükler ile programın hedef ve öncelikleri kapsamında hazırlanmış olup 2021-2023 YEP’te ortaya konulan ekonomide yeni normal koşullarında uygulanmaktadır.

Bu kapsamda, merkezi yönetim bütçe açığının GSYH’ye oranının yılsonunda %4,9 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmektedir. Salgın sürecinin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaya yönelik alınan tedbirler nedeniyle bütçeye yansıyan maliyetler, salgınla mücadelede yakalanan başarıyla orantılı olarak önümüzdeki dönemde azalacaktır.

Eylül 2020 Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri

2020 yılı Eylül ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 108,6 milyar TL, bütçe gelirleri 78,9 milyar TL ve bütçe açığı 29,7 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca, faiz dışı bütçe giderleri 92,4 milyar TL ve faiz dışı açık ise 13,5 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

1- Bütçe Dengesi

2020 yılı Eylül ayı bütçe giderleri, bütçe gelirleri, bütçe dengesi ve faiz dışı denge gerçekleşmeleri aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Merkezi yönetim bütçesi 2019 yılı Eylül ayında 17 milyar 712 milyon TL açık vermiş iken 2020 yılı Eylül ayında 29 milyar 665 milyon TL açık vermiştir.

2019 yılı Eylül ayında 5 milyar 554 milyon TL faiz dışı açık verilmiş iken 2020 yılı Eylül ayında 13 milyar 455 milyon TL faiz dışı açık verilmiştir.

Eylül ayı gerçekleşmelerinin bütçe başlangıç ödeneklerine göre gerçekleşme oranlarını gösteren grafik ise aşağıda yer almaktadır.


Kaynak: T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKamuya Ait Kuruluşlara KDV İadesine ilişkin açıklamalar
Sonraki İçerikİstisna Kapsamında Yapılan Teslim ve/veya Hizmetin Matrahının Değişmesi ve Düzeltme İşlemleri

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz