Küresel Durum
Uzay ve savunma endüstrisi güçlü bir 2018 yılının ardından 2019’da düşüş yaşamıştır. Savunma sektörü yükselmeye devam ederken, ticari havacılık ve uzay sektöründeki büyüme yavaşlamıştır. 2020’de uzay ve savunma endüstrisinin ticari havacılık ve uzay sektörünün 2019’daki düşüşünden sonra toparlanmasıyla yeniden büyüme yoluna döneceği beklenmektedir.
Artan küresel güvenlik endişeleri göz önüne alındığında, dünyanın dört bir yanındaki hükümetler askeri modernleşmeye odaklanmakta, askeri teçhizat talebi artmaktadır. Dünya çapında uluslararası güvenlik ortamının belirsizliği ve jeopolitik gerginliklerin önümüzdeki beş yıl içinde küresel savunma harcamalarını artıracağı beklenmektedir. Bunun yanında uluslararası ticaret anlaşmalarındaki değişiklikler, artan içe kapanmacı devlet politikaları ve COVID-19 pandemisi büyük olasılıkla küresel tedarik zincirini bozacak ve maliyetleri artıracaktır. ABD menşeli ve dünyanın önde gelen bir sivil havacılık şirketi, 2019 yılında yaşanan bu gelişmelerden kaynaklı ticari uçak satışlarında %53’lük bir daralma yaşamıştır. 2018 yılında 800 üzerinde ticari uçak satışı gerçekleştiren şirket 2019 yılsonu itibariyle 380 uçak satışı gerçekleştirmiştir. Ayrıca COVID-19 pandemisi etkisi ile havayolu şirketleri uçuş kısıtlamalarına tabi tutulmuştur. Bu süreç hem operasyonel hem de üretim hattı üzerinde etkili olmuştur.
Küresel savunma harcamaları 2019 yılında 1,8 trilyon doları aşarken 2023’e kadar yaklaşık %3’lük bir yıllık bileşik büyüme oranı ile 2,1 trilyon dolara ulaşacağı öngörülmektedir. Savunmanın yanı sıra uzay teknolojilerine de istikrarlı yatırımlar yapılmakta ve sektörün bu tarafı da gelişimine devam etmektedir. Savunma sanayiinde Ar-Ge faaliyetlerinin artmasına ABD öncülük etmekle birlikte, Çin, Fransa, Hindistan, Japonya, Orta Doğu ülkeleri ve İngiltere onu takip etmektedir.
Küresel uçak ve uzay aracı üretimi büyüklüğü 2019 yılında 640 milyar dolar seviyelerinde iken yıllık ortalama %4,2’lik büyüme ile 2030 yılında 1 trilyon dolar seviyesinin üzerine çıkacağı öngörülmektedir. Hâlihazırda, bu pazarda en büyük pay sahibi %32 ile ABD olurken onu %18 ile Fransa ve %9 ile Almanya takip etmektedir.
Kaynak:kolayihracat.gov.tr
Türkiye’de Durum
Türkiye’deki uçak ve uzay aracı üretim büyüklüğü 2019 yılı itibariyle yaklaşık 1,8 milyar dolardır. Pazarın 2030’a kadar yıllık ortalama %8,6 büyüme ile büyüklüğünü 10 yılda iki buçuk katına çıkaracağı öngörülmektedir. Türkiye küresel savunma sanayi üretiminde anahtar rol oynamaktadır. Ülkemiz, savunma ve havacılık sanayiinde son 15 yılda dikkat çekici bir ilerleme kaydetmiştir.
Türk savunma ve havacılık sanayii sektöründe toplam personel istihdamı 67 bin kişidir. Sektördeki istihdamın yüzde 24 oranında mühendis ağırlıklı olması, teknolojik üretim, tasarım ve geliştirme faaliyetlerinin yoğunluğunu göstermektedir.
Türkiye’de savunma sanayi ihracatı hızla büyüyen alanlardandır. Türkiye’nin bu alandaki birim başı ihracat geliri de, ortalama ihracat birim değerinin oldukça üzerindedir. Türkiye’nin sektörde yaklaşık 2 milyar dolar ihracat hacmi bulunurken bunun yarıya yakını köklü ticaret partnerlerimiz ABD ve Almanya’ya gerçekleştirilmektedir.
Kaynak: kolayihracat.gov.tr
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.