Transit ticaret olarak yaptığımız satışların KDV Beyannamesinde ve BA formunda bildirimlerini ne şekilde yapmamız gerekir?
Transit ticaret şekli ile yapılan teslimler KDV beyannamesinde yer almaz.
Alış Ba satış Bs formunda bildirilir.
Ötv I. Numaralı listede bulunan bir ürünü yurt dışından alıp millileştirmeden antrepoda tutuyoruz.
Bu ürünlerden bir miktar Türkiye’de Serbest bölgede bulunan müşterimize satmak istiyoruz. Bu satışımız Antrepodan satış kategorisinde olacaktır. Ötv İşleminden muaf mıdır?
ÖTV Kanun 7/7 maddesi aşağıdaki gibidir.
“Madde 7-7. 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun transit, gümrük antrepo, dahilde işleme, gümrük kontrolü altında işleme rejimlerine tâbi tutulanlar ile serbest bölgeler ve geçici depolama yerleri hükümlerinin uygulandığı mallar” ÖTV’den istisnadır.
Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.
”Transit ticaret olarak yaptığımız satışların KDV Beyannamesinde ve BA formunda bildirimlerini ne şekilde yapmamız gerekir?
Transit ticaret şekli ile yapılan teslimler KDV beyannamesinde yer almaz.” İfadenizin; Transit işlemlerin KDV’nin konusuna girmediğine dayanarak verdiğiniz bir cevap olduğunu dürüşünüyorum ancak KDV beyannamesinde Kısmi istisnalar alanında – Transit ve Gümrük Antrepo Rejimleri ile Geçici Depolama ve Serbest Bölge Hükümlerinin Uygulandığı Malların Teslimi – bölümnde ve teslim ve hizmetlerin kümülatif toplamında yeralması gerekmektedir.
Belirttiğiniz istisna KDV Kanunu’nun 16/1-c maddesindeki işlemler ile ilgilidir.
Madde ile ilgili özet açıklama aşağıda belirtilmiş olup, İthal edilen malların ithalatçısı tarafından millileştirilmeden gümrükte başka bir yerli müşteriye devri bu kapsamdaki işlemlerdendir.
Kanunun 16. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendi, transit, aktarma, gümrük antreposu, geçici depo, gümrük sahası, serbest bölge rejimlerinin uygulandıkları mal ve hizmetleri vergiden istisna etmiştir.
Gümrük Kanunu’nun 90, 95 ve 100. maddelerinde transit, aktarma ve antrepo rejimleri açıklanmış olup, bu rejimlerin uygulandığı mal ve hizmetler katma değer vergisi açısından ithalat sayılmamaktadır. İthalat olmayınca vergiye konu teşkil edecek bir işlem de bulunmadığından söz konusu mal ve hizmetler katma değer vergisinden istisna edilmiştir.(1)