Ana Sayfa Muhasebe Sermaye taahhüt ödeme süresi devam ederken şirketler sermaye azaltımına gidebilir mi?

    Sermaye taahhüt ödeme süresi devam ederken şirketler sermaye azaltımına gidebilir mi?

    Sermaye taahhüt ödemesini yerine getirmeyen şirketler sermaye azaltımı yapabilir mi?, Kolay birleşmede birden fazla şirketin birleşme ve devir işlemleri tek bir rapor ile yapılabilir mi? Aynı anda birden fazla şirket devir ve birleşmeye konu edilebilir mi?

    598
    0

    Enerji işi yapan 8 tane anonim şirketi, ortaklık yapısı aynı olduğu için var olan şirketin altında kolaylaştırılmış birleşme yapmak istiyoruz. Birleşme sözleşmesini şirketler ikili olarak mı yapacak yoksa 8 şirket tek birleşme sözleşmesi mi yapmalıdır? Şirketin birleşme bilançosunda özkaynaklar negatif olursa sıkıntı olur mu?

    -Birleşme sözleşmeleri tek olabileceği gibi ayrı ayrıda yapılabilir.

    -Devralan şirketin özvarlığı olumsuz olan şirketi devir aldığında yüzde elli ve üzeri oluyor ise sorun olmayacaktır.

    -Birleşme sonrasında devir alan şirket sermayesi özvarlığı içinde yüzde elli veya üstünde korunması alacaklıların haklarını karşılayacak miktarda olması gerekiyor.

    -Özvarlık tespit raporu her şirket için ayrı ayrı olabileceği gibi tek raporda tüm şirketlerin özvarlık tespiti de yapılabilir.

    Yeni kurulan bir şirkette sermaye 24 ay içerisinde ödemeden, sermaye azaltımına gidebilir mi? Nakit olarak ödenen sermayenin azaltımına gidildiğinde özel bir husus var mı?

    -Sermaye şirketlerinde ödeme taahhüt tarihi geçmiş ise sermayenin ödenmesi aranacaktır.

    -Ancak taahhüt ödeme süresi devam ediyor ise sermaye azaltımının yapılabileceği, uygulama için özel bir durum bulunmamakta olup Ticaret sicili yönetmeliğine göre yapılması gerektiği değerlendirilmektedir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİhracat Beklenti Endeksi 2020 yılı 4. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre 24,9 puan artarak 108,4 oldu
    Sonraki İçerikE-maden uygulamasının devreye alınmasıyla 22 bin 200 maden ruhsatının iş ve işlemleri e-devlet üzerinden yapıldı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz