Ana Sayfa Duyurular Mücevherat ve Kıymetli Taşlar sektörünün küresel boyuttaki ve Türkiye’deki durumu nedir?

Mücevherat ve Kıymetli Taşlar sektörünün küresel boyuttaki ve Türkiye’deki durumu nedir?

579
0

Küresel Durum

2020’ye kadar global tüketicilerin yüzde 50’sinden fazlası “orta sınıf” olarak kabul edilecektir. Lüks ürünler sektörlerinin bu yükselen sınıfa uyum sağlamak için önemli ölçüde büyüyeceği tahmin edilmektedir. Bu pazara, yüksek geliri olan milenyaller ve Z-jenerasyonu hâkimdir ve bu kuşaklar gelişmekte olan piyasaların yükselen ekonomileri içerisinde çok belirgindir. Her biri yaklaşık 1,4 milyarlık toplam nüfusları ve orta sınıfa dâhil ortalama 400 milyon şehirli nüfusları ile hem Çin hem de Hindistan bu konuda markalar için çekici pazarlardır, ancak her ikisi de derinlemesine pazar bilgisi gerektirmektedir.

Çin, Euro Bölgesi ve ABD gibi büyük pazarlardaki ekonomik büyümenin son zamanlarda yavaşlamasına rağmen, lüks ürünler pazarı büyüme göstermeye devam etmektedir. ABD’nin son zamanlarda korumacı ticaret politikaları benimsemesi, uygulanan maliye ve para politikaları ve kısıtlayıcı ticaret politikası, daha yüksek fiyat seviyelerine ve buna bağlı olarak azalan tüketici harcamalarına, ve küresel tedarik zincirlerinin bozulmasına neden olmaktadır. Brexit’in sonucunun yarattığı belirsizliğin (İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma stratejisi), Avrupa başta olmak üzere birçok diğer ülkeye de etki edeceği beklenmektedir. Küresel lüks pazarının geleceğini etkileyen diğer faktörler arasında dijital devrim ve teknolojinin etkisi de sayılabilmektedir.

Küresel mücevherat sektör büyüklüğü 2019 yılı için 365 milyar dolar olarak ölçümlenmiştir. Mücevherat sektörü 316 milyar dolarlık büyüklüğe sahip kıymetli mücevherat ve 49 milyar dolarlık taklit mücevherat olmak üzere iki alt başlıkta incelenebilmektedir. 2024 yılına kadar cari fiyatlarla yıllık ortalama %5,2 büyüyeceği öngörülen sektörün, beş yıl sonra 470 milyar dolarlık bir endüstri olacağı tahmin edilmektedir. Çin %30’luk payı ile bu pazardaki en büyük oyuncu iken, onu %20 ile ABD ve %19 ile son yıllarda hızlı şekilde büyüyen Hindistan takip etmektedir.

Kaynak: kolayihracat.gov.tr

Türkiye’de Durum

Türkiye’de değerli metallerden yapılmış ziynet eşyalarının ihracatı son 10 yılda önemli ölçüde artmıştır. Bu artışla Türkiye’nin endüstrideki sıralaması yükselmiş ve Türkiye bu alanda dünya lideri ülkelerden biri haline gelmiştir. Türkiye, dünya altın mücevherat üretiminde ilk 10 ülke arasında yer almaktadır. Mücevherat sektöründe faaliyet gösteren 50’den fazla büyük işletme bulunmaktadır. Türk imalat sanayileri içerisinde en büyük sektörlerden biri olan değerli maden ve mücevherat sektörü, yaklaşık 250.000 kişiye doğrudan istihdam olanağı sağlamaktadır.

Türkiye’nin 2019 yılı mücevherat ve kıymetli taşlar ihracat hacmi 7 milyar doların üzerindedir. Bu ürün grubunda en çok ihracatın yapıldığı pazar ise Birleşik Arap Emirlikleri’dir. Onu sırasıyla Irak, İngiltere, Almanya ve ABD takip etmektedir.


Kaynak: kolayihracat.gov.tr
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikDoğum izninde olan personelimizi şubelerimiz arasında nakil edebilir miyiz? Nakil işlemi yaparsak doğum raporu ücreti alabilir mi?
Sonraki İçerikHizmet sektöründe faaliyet gösteren firmalar e-irsaliye uygulamasına dahil olmalı mıdır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz