Ana Sayfa Mevzuat Ölüm halinde varislerin şirkete alınmayacağı yönünde sözleşmeye hüküm konulabilir mi?

Ölüm halinde varislerin şirkete alınmayacağı yönünde sözleşmeye hüküm konulabilir mi?

795
0

Hissedarlardan birinin vefatı halinde Ltd.ve A.Ş. ana sözleşmesine mirasçıların hisseye sahip olması/olmaması hakkında bir madde yazılabilir mi? Mirasçının söz sahibi olması sınırlandırılabilir mi?

Esas mukavelenizde Kanuna aykırı olmayacak şekilde madde konulması mümkündür. Ortakların vefatı ile mirasçıların şirkete alınmaması, kabul edilmeyecek mirasçıların o günkü hisselerinin karşılığının tespiti ve ödenme şeklinde belirtilerek sözleşmede yer verilebileceği değerlendirilmektedir.

2 ortaklı (baba kız) kolektif şirkette ortak baba vefat ediyor. Mirasçılardan biri yine ortak olan kız diğeri üvey anne. Üvey anne Reddi miras yapıyor. Bu şirketin durumu ile ilgili nasıl bir yol izlemeliyim?

Reddi miras sonrasında ret olan miras payının kime kaldığına mahkemenin karar vermesi lazım, bu mahkeme kararına göre üvey annenin mirası kime kalacak ise ortaklık payı da ona geçecek, kıza kalacak olur ise kız paylarından bir miktarını bir başkasına devri ederek iki ortaklı olarak faaliyete devam edebilir. Pay devri yapmaksızın fesih ve tasfiye kararı alınarak şirketin kapanış işlemleri yapılmalıdır.

Vefat eden Limited şirket ortağının mirasçıları mirası kabul etmiş fakat şirkette ortaklık payına sahip olmak istemiyorlar. Bu durumda nasıl bir yol izlenmelidir? Ortak olmasalar dahi ölüm tarihine kadar şirket borçlarından mirasçılarda sorumlu oluyorlar doğru mudur? Tüm mirasçılar tek bir mirasçının hisseleri üzerine almasını istediklerinde nasıl bir yol izlemeliyiz?

Şirketteki ortaklık payı için ancak noterden devir veya mirasçılardan biri lehine feragat edilebilir, buna istinaden karar alınarak sicilden tescili yapılabilir. Diğer taraftan kabul edilen miras nedeni ile borçlardan mirasçılar sorumludur.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikEPDK 1 milyar dolar yatırımla devreye alınacak Karapınar Güneş Enerjisi Santraline lisans verdi
Sonraki İçerikSermayenin ödendiğine dair SMMM raporu hazırlıyorum. Ancak eski yıllara ait defterleri bulamıyorum. Rapora dayanak olarak ne ekleyebilirim?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz