Ana Sayfa YAZARLAR-YENİ Yurtdışı Borçlanması İle Bağlanan Emekli Aylıklarına Mini Job Engelinde Olumlu Adım

Yurtdışı Borçlanması İle Bağlanan Emekli Aylıklarına Mini Job Engelinde Olumlu Adım

1270
0

Şevket TEZEL
Sosyal Güvenlik Müşaviri
sevket@tezel.com


Yurtdışı borçlanması ile emekli olanların tabi olduğu önemli bir yasak var.

3201 sayılı Yasadaki “Kanun hükümlerinden yararlanmak suretiyle aylık bağlananlardan tekrar yurt dışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışanlar, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alanların aylıkları, tekrar çalışmaya başladıkları veya ikamete dayalı bir ödenek almaya başladıkları tarihten itibaren kesilir.” Hükmünden doğan bu yasak çalışmanın nasıl olduğuna bakılmadan uygulanıyordu.

Özellikle 2012 yılından bu yana kısa süreli çalışmalara da engel sayılıyordu. Bu da geniş mağduriyetlere neden oluyordu.

Yurtdışı borçlanmasıyla emekliliği düzenleyen 3201 sayılı Kanunun 6 ncı maddesine 26.06.2020 tarihinden itibaren ve 7247 sayılı Kanunla eklenen;

“Yurt dışında zorunlu sigortalılığa tabi olsalar dahi kısa süreli çalışma olarak adlandırılan işlerde çalışanların aylıkları bu madde kapsamında değerlendirilmez ve kesilmez. Bu maddede geçen kısa süreli çalışmaya tabi işler yönetmelik ile belirlenir.” Hükümle minijob çalışmaların emekli aylıklarına etkisi yeniden düzenlendi.

Yurtdışı borçlanmasıyla elde edildiği gerekçesiyle yurtdışında çalışmanın kesilmesine neden olduğu aylıklarda kısa süreli çalışmalar daha önce engel olmuyordu:

Ancak 2010/91 sayılı Genelge ile de tanınan istisnaya göre sigortadan muaf cüzi çalışmaların (Sigortaya tabi olmayan 400 Euro’dan daha düşük değerli “Mini-job” çalışmaların) Türkiye’de yurtdışı borçlanması ile bağlanan aylıklara engel olma niteliğinin olmadığı vurgulanmıştı. Bu nedenle de yurtdışı borçlanması sonucu bağlanan aylıklar yurtdışında mini-job çalışmalar gerekçe gösterilerek kesilmiyordu.

Sigortadan muaf cüzi çalışmalar yurtdışında (Tatil ücreti, ikramiye, fazla mesai ücreti dâhil toplam) aylık 400 Euro’dan yıllık 4800 Euro’dan daha düşük gelir getiren ve genelde evlerde belli bir takım aktivitelerde geçerli olan vergiden muaf (Yemek, ütü, temizlik, alışveriş, bahçe işleri, çocuk, yaşlı veya hasta bakımı v.b.) çalışmalar oluyor. Halen sadece Almanya’da 7,3 milyon kişinin mini job statüsünde çalıştığı ifade ediliyor.

SGK’nın 2012/24 sayılı Genelgesi ile getirdiği uygulamaya göre “Mini-job” denilen yurtdışında sigortadan muaf cüzi çalışmalar da yurtdışı borçlanması ile emekli olmaya engel sayılmaya başlanmıştı.

Almanca ifadesiyle “Geringfügige Versicherungsfreie Beschäftigung” da denilen bu tür sigortadan muaf çalışmaların Türkiye’den bağlanan aylığa engel olmayacağına dair yürürlüğe giren 7247 sayılı Yasa mevcut haliyle henüz bir anlam ifade etmeyecek.

Zira uygulama için yasada da belirtildiği gibi önemli ayrıntılara yer verecek olan Yönetmeliğin çıkması beklenecek.

Biz de Yönetmelik çıkar çıkmaz değerlendirmemizi yine buradan yapmak istiyoruz.

Şevket TEZEL

sevket@tezel.com 

Gsm: +90 551 100 82 82


Kaynak: İşbu içerik, Sosyal Güvenlik Müşaviri Şevket TEZEL’in özel izni ile yayınlanmıştır. Yazının tüm hakları ve sorumluluğu yazara aittir.
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


YAZARIN DİĞER YAZILARI

Doğum Borçlanması Emekli Aylığını Ne Kadar Artırır? 28.08.2020

2020 Yılında Sigortalı ve Emekliler için Ölüm Yardımı ve Cenaze Ödeneği 26.08.2020

Madencilerin Emeklilik Tarihi de Aylık Hesabı da Farklıdır 24.08.2020

Son Genelgeler Işığında Sigortalılık Süresi Hesabında Yeni Değişiklikler 21.08.2020

Tüm Emekli Aylıklarında Püf Noktaları 19.08.2020

Önceki İçerikİthalat işlemlerinde B formu hangi tutar üzerinden beyan edilir?
Sonraki İçerikABD’den aldığım dul emekli maaşı için Türkiye’de vergi ödeyecek miyim?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz