Türkiye bir yandan pandeminin ekonomiye olan etkilerini azaltmaya çalışırken diğer taraftan sanayi ve teknoloji alanında yeni yatırımları ardı ardına sıralıyor. Sanayinin çarklarını hızlandıracak, teknolojide Türkiye’yi bir üst klasmana taşıyacak yatırımlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle hizmete girdi.
Dünyanın en büyük dijital dönüşüm ve yetkinlik gelişim merkezi MESS Teknoloji Merkezinin, toplam 4 Milyar TL yatırımla 4 bin istihdam sağlayacak 40 fabrikanın açılışını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programının ilk çağrısında desteklenmeye hak kazanan 10 firmayı açıkladı.
MESS Teknoloji Merkezindeki törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Ticaret Bakanı Ruhsat Pekcan, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ve Makine İmalatçıları Birliği Başkanı Emre Gencer katıldı.
HAKLI GURUR
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi alanında dünyada tek olan MESS Teknoloji Merkezini Türkiye’ye kazandırmanın haklı gururunu yaşadıklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 200 milyon liralık bir yatırımla hayata geçirilen ve yılda 40 bin kişiye 400 bin saat ücretsiz eğitim verecek merkezle, rekabetçi teknoloji alanında yeni bir çığır açılacağını belirtti. Türkiye’nin potansiyeline inanan, geleceğine yatırım yapan tüm müteşebbislere şükranlarını sunan Erdoğan. konuşmasında şunları söyledi:
BAHTİYARLIK DUYUYORUM: Türk sanayicisi, ekonomimizin tökezlemesi için ellerini ovuşturanlara inat üretmeye, katma değer sağlamaya, insanımız için istihdam oluşturmaya devam ediyor. İş dünyamızın tam bir seferberlik ruhuyla çalıştığını görmekten büyük bir bahtiyarlık duyuyorum.
BAŞARIYLA YÜRÜTÜYOR: Kovid-19 salgınında birçok ülke ekonomik bakımdan durgunluk yaşarken, Türk ekonomisi toparlama sürecini başarıyla yürütüyor. Salgın şartlarına rağmen ne özel sektörümüz ne de kamu kuruluşlarımız yatırımlarına ara vermedi, vermiyor.
GÜVENİRLİKLERİYLE ÖNE ÇIKTI: Normalleşme takvimiyle beraber bir taraftan kayıpları telafi ederken, diğer taraftan mevcut yatırımlarımıza yenilerini ekliyoruz. Firmalarımız, salgın döneminde kaliteli ürünleriyle, rekabetçi fiyatlarıyla, hepsinden önemlisi güvenilirlikleriyle öne çıktı.
İVMENİN HIZI ARTACAK: Salgın döneminde birçok firmamız daha önce hiç varlık göstermediği ya da kısıtlı pazar payının olduğu ülke ve bölgelere açılma imkânı buldu. İhracat odaklı çalışan şirketlerimizin müşteri yelpazesini daha genişlettiğini görüyoruz. Dünya genelinde salgının etkileri azalıp taşlar yerine oturdukça, Türkiye’nin yakaladığı ivmenin hızı daha da artacaktır.
KARARLIYIZ: Ülkemiz, sadece sağlık turizmi ve hizmetlerinde değil; ihracattan üretime, tarımdan sanayiye kadar her alanda Kovid-19 sürecinden güçlenerek çıkacaktır. Birileri istemese de, biz üç kıtanın merkezi Türkiye’yi, küresel bir üretim ve teknoloji üssü haline dönüştürmekte kararlıyız.
OSB OLMAYAN İL KALMADI: Bu dönemde sanayiye kaydolmuş firma sayımız 8 bin 779’dan 150 bine yükseldi. Organize sanayi bölgesi sayısını 193’ten 321’e çıkararak, ülkemizin üretim kapasitesini sağlamlaştırdık. Bugün itibariyle organize sanayi bölgesi olmayan hiçbir ilimiz kalmadı.
İDEALİMİZE YAKLAŞTIK: Ayrıca büyük ölçekli yatırımlar için 21 endüstri bölgesi ilan ettik. 85 Teknoparkımız, bin 607 Ar-Ge ve Tasarım Merkezimizle yeni teknolojileri geliştiren ülke idealimize bir adım daha yaklaştık.
SANAYİ GELİRİMİZ: Teknoparklarımızda üretilen teknoloji ürünlerinin ihracatı 4,8 milyar dolara yükseldi. 2002’de sanayi üretiminin ekonomik karşılığı 72 milyar lira iken, 2019’da sanayiden elde ettiğimiz gelir 954 milyar liraya ulaştı.
İHRACAT KOMPOSİZYONUNU DEĞİŞTİRDİK: 2002 yılında imalat sanayimizin ihracatı 33 milyar dolar iken, 2019’da bu rakam 172 milyar doları buldu. Bu süreçte sadece ihracatımızı artırmakla kalmadık, aynı zamanda ihracatımızın kompozisyonunu da değiştirdik. Düşük teknolojili ürün ihracatına dayalı yapıdan orta-yüksek teknolojili bir üretim yapısına geçtik.
TARİHİ ADIM ATIYORUZ: Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programımızla tüm bu hedefleri gerçekleştirme yolunda inşallah tarihi bir adım atıyoruz. Bu program kapsamında titiz bir çalışmayla ülkemiz için kritik öneme sahip ürünleri tespit ettik. Ayrıca; robotik, eklemeli imalat, ileri malzemeler, çip teknolojisi, elektrikli ve insansız ulaşım sistemleri gibi konularda da iddiamızı ortaya koyduk.
SEVİYE ATLATACAK 10 PROJEYE DESTEK: Programımızın ilk çağrısını, yerli kabiliyetlerimizi hızla artırmak istediğimiz ve sanayi için stratejik öneme sahip makine sektörüne yapmıştık. Gelen başvurular içinden, sektöre seviye atlatacak 10 projenin destek kararını tamamladık. Bu projeler için 1 milyar liraya yakın sabit yatırım yapılacak.
STRATEJİK TEŞVİK: Projelerin Ar-Ge’sini TÜBİTAK, yatırım harcamalarını KOSGEB finanse ederken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız da stratejik devlet teşviklerini verecek. Bu 10 projeye çok yakında yenilerini dâhil ederek, 2 milyar liranın üzerinde bir sabit yatırımı makina sektörüne kazandıracağız. Hamle Programını; ulaşım araçları, kimya, eczacılık, elektronik gibi yüksek teknolojili diğer sektörlerde de inşallah teşmil edeceğiz. Böylece yılda yaklaşık 30 milyar dolar cari açık verdiğimiz bir ürün grubunu yerlileştirmiş olacağız.
Törende bir konuşma yapan Bakan Varank, şunları kaydetti:
GURUR DUYACAĞIZ: Bugün hepimiz Türk sanayisiyle, girişimcisiyle bir kez daha gurur duyacağız. Bugün herkes, Türkiye’nin yeni sanayi politikalarını, reel sektörün canlılığını ve teknoloji geliştirme iştahında geldiği noktayı sahadan örnekleriyle çok net bir biçimde görecek.
STRATEJİMİZİN MERKEZİ: Salgınla birlikte pek çok ülkenin gündemine giren; yerlilik, millilik ve kendi kendine yetebilme kavramlarını, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizin merkezine koymuştuk. İşte Stratejimizin bel kemiğini oluşturan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı da bu anlayışın en somut yansıması. Hamle programın en temel amacı, cari açık verdiğimiz kritik sektörlerdeki ürünleri yerli imkân ve kabiliyetlerle üretmek. Hamle Programı, üretimde hedeflediğimiz yapısal dönüşümün temel kaldıracı olacak ve Türkiye sanayisini yeni bir zirveye taşıyacak.
TÜRK EKONOMİSİNİN BAŞARISI: Tüm dünyada yatırımların kesildiği böylesine bir konjonktürde, ülkemizde 40 fabrika aynı anda açılıyor. İşte Bu Türk sanayicisinin, Türk Ekonomisinin başarısıdır.
FİKİR BABASI: İMES OSB hususunda ayrıca bir parantez açmak istiyorum, çünkü bu OSB’nin fikir babası da Sayın Cumhurbaşkanımız. İşte bugün fikir babası olduğu İMES OSB’de yeni fabrikaların açılışını yapmak birini yine Sayın Cumhurbaşkanımıza nasip oluyor.
DİKKAT ÇEKİCİ ÖRNEKLER: Açacağımız tesisler arasında dünyanın en yeni döküm fabrikası, Avrupa’nın kendi alanında en büyük makine parkuruna sahip fabrikası, Avrupa’nın tek çatı altındaki en büyük entegre ve akıllı kompresör fabrikası ve ülkemizin en büyük aydınlatma fabrikası gibi dikkat çekici örnekler var.
TÜRKİYE YETKİNLİK MERKEZİ OLDU: Yine bu fabrikalar içinde; otomotiv yan sanayinde ilk defa yerlileştirilecek ürünleri üretenler var, paslanmaz çelik üretenler var, yüzde 100 ihracata çalışanlar var. Böylesine bir çeşitlilik, sanayimizin yarınları için bizleri gerçekten çok heyecanlandırıyor, çok umutlandırıyor. Bu yatırımla ülkemiz, dünyanın en büyük dijital dönüşüm ve yetkinlik gelişim merkezine sahip oldu.
YARINLARA AÇILAN KAPI
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, ekonomiye her yıl 30 milyar doların üzerinde katkıda bulunduklarını söyleyerek “Ülkemizde ihracatın yüzde 37’sini, MESS üyeleri gerçekleştiriyor. MESS Teknoloji Merkezi, ülkemizin yarınlara açılan kapısı olacak.” diye konuştu.
ROBOT KÖPEK SÜRPRİZİ
Törende bir de robot köpek sürprizi yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışı yaptığı sırada yanına robot bir köpek geldi. Erdoğan, köpeğin üzerinde bulunan tabletteki butona basarak açılışı gerçekleştirdi.
PLATFORMUN ARKASINDAKİ MERKEZ
“Türkiye’nin Gelecek Kapısı Açılıyor” sloganının bulunduğu tabletteki butona basılmasının ardından sahnenin arkasındaki platform iki yana açıldı. Platformun, MESS Teknoloji Merkezinin arkasında konumlandırıldığı ortaya çıkarken merkez çalışanları açılışı alkışlarla karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da çalışanları el sallayarak selamladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler, törenin ardından MESS Teknoloji Merkezinde incelemelerde bulundu.
AYNI ÇATIDA HARMANLAYACAK
MESS Teknoloji Merkezi, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) üyesi 241 şirket tarafından kuruldu. Merkez, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına ve teknolojik gelişimine milli çözümler üretmeyi hedefliyor. Bir sanayi şirketinin dijital dönüşümünü gerçekleştirebilmesi için gereken bütün ihtiyaçları ve eğitimleri tek çatı altında karşılayacak merkez, metal sanayisinde faaliyet gösteren işletmeler için tasarlandı. Merkez, Model Fabrika ile eğitim, gelişim ve danışmanlığı aynı çatı altında harmanlayacak.
UÇTAN UCA DİJİTAL ÜRETİM
Kapalı alan olarak dünyadaki örneklerinin 3 katı büyüklüğünde olan merkez, 10 bin metrekarelik bir alan üzerine kuruldu. 200 Milyon TL yatırımla kurulan merkezde, kesikli ve seri üretim hatları bulunuyor. Merkezde talep tahmininden tedarik zincirine, üretim sistemlerinden kalite yönetimine kadar uçtan uca entegre bir dijital üretim tesisi kurulmuş durumda.
Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.