Ana Sayfa Muhasebe Bankadaki gümüş hesabı için geçici vergi dönemlerinde değerleme yapılır mı?

    Bankadaki gümüş hesabı için geçici vergi dönemlerinde değerleme yapılır mı?

    1261
    0

    İhracat yapan şirket ihracat bedelleri parça parça halinde tahsil etmektedir. Her tahsilatta işlem kur farkı karmaşık hale geldiğinden yalnızca geçici vergi dönemleri itibariyle değerleme yapmak yeterli olur mu?

    Her döviz işleme alındığında kur değerlemesi yapılır. Geçici vergi dönem sonunda kalan bakiyeler değerlenir.

    Bir LTD şirket X bankasında gümüş hesabı açarak bir miktar gümüş alıyor. Gümüş de ABD doları gibi geçici vergi dönemlerinde kur farkı değerlemesi yapılacak mıdır?

    Bankada açılan kıymetli maden (GÜMÜŞ) mevduat hesabı, mevduat sözleşmesine dayanan bir alacak niteliği taşıdığından 213 sayılı Kanunun 281 inci maddesi uyarınca mukayyet değerle değerlenmesi,

    -Mevduatın geri ödenmesi sırasında mukayyet değerle geri ödeme tarihinde bankanın hesapladığı değer arasındaki farkın, gelir veya gider hesaplarına intikal ettirilmesi, gerekmektedir. “Mukayyet Değer” (Kayıtlı Değer): Bir iktisadi kıymetin muhasebe kayıtlarında görülen değeridir.

    Diğer bir ifade ile iktisadi kıymetin deftere işlendiği değer olduğu gibi kullanılır GEÇİCİ VERGİ DÖNEM SONUNDA DEĞERLEME YAPILMAZ.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGider Pusulası kullanımı ile ilgili 7338 sayılı Kanun ile önemli değişiklikler yapıldı
    Sonraki İçerikBağımlı olarak çalışan mali müşavirler başka bir işyerinde de çalışabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz