Gelişmekte olan Ekonomiler
Rusya
Kovid-19’un Rusya’daki ekonomik faaliyet üzerindeki etkisi 2020’nin ilk çeyreğinde görece sınırlı olmuştur. Rusya ekonomisi, 2020 birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,6 büyümüştür. Bir önceki çeyreğin yüzde 2,1 genişlemesine kıyasla ilk çeyrekteki yavaşlama, esas olarak Kovid-19 salgınını dizginleme amaçlı kısıtlama önlemlerinden kaynaklanmıştır. Mevsimsellikten arındırılmış büyüme oranı ise son bir yılın en düşüğü olan yüzde 0,3 oranında gerçekleşmiştir.
İlk çeyrekteki ekonomik aktivitedeki ivme kaybı büyük ölçüde madencilik, elektrik arzı ve ulaştırma sektörlerinden kaynaklanmıştır. Bununla birlikte, imalat, perakende, toptan ticaret ve finans sektörlerindeki üretim artışları genel ekonomik daralmayı yavaşlatmıştır. Buna ilave olarak, Kovid-19 krizi, yurtiçi faaliyetler ile yurtdışı talebin yılın ikinci çeyreğinde çökmesine yol açmıştır. Tarihin en derin GSYH daralmasının bu çeyrekte gözlenmesi beklenmektedir. Nitekim Dünya Bankası’nın Rusya için yayınlamış olduğu son raporda, Rusya Kalkınma Bakanlığı’nın Nisan ve Mayıs aylarına ilişkin GSYH büyüme tahminlerine yer verilmiş ve bu aylarda ekonominin sırasıyla yüzde 12,1 ve yüzde 10,9 küçüleceği öngörülmüştür.
Nisan ve Mayıs aylarındaki yüksek frekanslı göstergeler bütün sektörler için küçülmeye işaret etmiştir. Örneğin PMI endeksi 31,3 ile Nisan ayında tarihi rekor düşük seviyeye gerilemiştir.
Kovid-19 salgını Rusya’da sanayi üretim endeksi, kapasite kullanım oranı ile işsizlik oranında ciddi bir kırılma yaşanmasına yol açmıştır. Nisan ayı ile birlikte üretim endeksi ile kapasite kullanım oranı gerilerken, işsizlik oranı ise belirgin bir artış göstermiştir.
Rusya Merkez Bankası (CBR), Kovid-19 salgınının ekonomi üzerindeki olumsuz etkisini en aza indirebilmek amacıyla Nisan ayında politika faizini, önce 50 baz puan indirerek yüzde 6’dan yüzde 5,5’e, daha sonra Haziran ayında ise 100 baz puan indirerek yüzde 5,5’ten rekor dip seviye olan yüzde 4,5’e çekmiştir.
Petrol ihraç eden ülkelerin başında gelen Rusya, petrol fiyatlarındaki hareketlerden etkilenmektedir. Nitekim ham petrol fiyatlarının 2020 yılının başından Nisan ayına kadar sert bir şekilde düşmesi Rusya ekonomisine olumsuz etki yapmıştır. Hâlihazırda 2020’nin başlarında küresel petrol piyasasında yeni başlayan gerilimler mevcutken, petrol talebi salgın sonucu çökmüş ve salgının yayılmasını önlemek için gereken kısıtlamalar petrol talebinin yaklaşık üçte ikisini oluşturan ulaşım sektörünü tahrip etmiştir. Bazı ülkelerin sokağa çıkma yasağı kısıtlamalarını gevşetmeleri ve petrol üreticilerinin üretimde kesintiye gitmeleri nedeniyle Nisan ayından bu yana petrol fiyatlarında kısmi bir toparlanma yaşanmaktadır. Bununla birlikte, petrol fiyatlarındaki gözlenen düşük seviyeler ve kısıtlama önlemlerinin yurtiçi üretimi sınırlaması sonucunda, yılın ilk yarısında Rusya’nın cari işlemler fazlasının geçen yılın aynı dönemindeki 43,4 milyar ABD dolarından 22,3 milyar ABD dolarına gerilemesi beklenmektedir. 2020 yılının ikinci çeyreğinde sadece 600 milyon dolarlık bir cari işlemler fazlasının gerçekleşeceğinin tahmin edildiği Rusya ekonomisi, salgından belirgin şekilde olumsuz etkilenmiştir.
Kaynak: Strateji ve Bütçe Başkanlığı Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Bülteni (Ocak-Haziran)
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.