TOGG’un, Bursa Gemlik’teki üretim tesisinin ‘İnşaat Başlangıç Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bugün hep birlikte temelini attığımız Türkiye’nin Otomobili Fabrikası, yatırım zincirimizin altın halkalarından bir tanesidir. Bugün burada sadece yeni bir yatırıma başlamanın sevincini değil, salgına rağmen devasa bir projeyi hayata geçirmenin haklı gururunu yaşıyoruz” dedi. Sadece fabrika inşaatına başlanılmadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burası insanların zihnindeki fabrika algısını kökten değiştirecek, içinde farklı üretim tesislerinin olduğu devasa bir komplekstir. Milli otomobillerimizin üretim öncesinden, üretim sonrasına kadarki tüm süreçlerini buradan yürüteceğiz. Yani TOGG tarafından üretilecek tüm otomobillerin Ar-Ge’si ve tasarımı burada yapılacak, seri üretime yine burada geçilecek” ifadesini kullandı. Fabrikayı 18 ayda tamamlamayı ve ilk aracın 2022 yılının son çeyreğinde banttan indirmeyi planladıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ”Avrupa’nın, doğuştan elektrikli ilk ve tek SUV modeli Türkiye’den yola çıkacak. Üretime geçtikten 3 yıl sonra, binek otomobillerde ülkemizde en yüksek yerlilikle üretilen tek marka, Türkiye’nin Otomobili olacaktır” diye konuştu. İnşaat başlama töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Türkiye’nin Otomobilinde önemli bir eşiği bugün geride bırakıyoruz. Yılların hayali, Gemlik’te, tam burada inşa edilecek yerleşkede gerçeğe dönüşecek. Çevre dostu akıllı otomobilimiz, yine çevre dostu akıllı bir tesisten yollara çıkacak” dedi.
Tanıtımı gerçekleştirildiği andan itibaren tüm Türkiye’de büyük ilgi gören ve dünyada büyük ses getiren TOGG’un, Bursa Gemlik’teki üretim tesisinin ‘İnşaat Başlangıç Töreni’ Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı törenle gerçekleştirildi. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Adil Karaismailoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Eski TBMM Başkanı ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, TOGG Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOGG CEO’su Gürcan Karakaş ile 5 babayiğitler, İnan Kıraç, Ahmet Nazif Zorlu ve diğer ilgililer katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 60 yıllık hayallerini gerçeğe dönüştürme yolunda tarihi bir adım daha attıklarını kaydetti. 7’den 70’e 83 milyonun tamamının projeyi sahiplendiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında şunları kaydetti:
DÜNYADA SES GETİRDİ: Türkiye’nin Otomobili sadece ülkemizde değil, dünyanın birçok yerinde ses getirdi. Bilhassa milletimiz, on yıllardır hasretini çektiği bu projeye büyük bir ilgi ve teveccüh gösterdi. 60 yıl sonra bile olsa Türkiye’nin böyle bir hamleye girişmesi; insanımız için nasıl umut olmuşsa, içimizdeki bazı çevrelerin de adeta kâbusu haline geldi. Ülkemizin büyümesinden, güçlenmesinden, özgüveninin artmasından rahatsızlık duyanlar, hemen yoğun bir karalama kampanyası başlattılar.
AÇIK ARAMAYA ÇIKTILAR: Hayatlarında ülke ve millet hayrına bir tek çivi dahi çakmamış olanlar, koro halinde iftira üretme yarışına koyuldular. 83 milyonun sevincine ortak olmak yerine, menüsünden başlatma tuşuna kadar komik gerekçelerle projede açık aramaya çıktılar. Otomobilin “kaputu da, farı da varmış” manşetleriyle kendi seviyelerini, kendi cahilliklerini, aşağılık komplekslerini ortaya koydular.
KUSUR BULAMADILAR: Tüm çabalarına, tüm araştırmalarına rağmen hamdolsun projede hiçbir kusur bulamadılar. Dalga geçmek niyetiyle attıkları manşetlerin hepsi döndü-dolaştı, atanların eline-yüzüne bulaştı. 7’den 70’e 83 milyonun tamamı, genci-yaşlısıyla milletimizin her bir ferdi; ülkemizin gücünü ve üretim kapasitesini temsil eden bu projeyi sahiplendi. Yıllardır içerden ve dışarıdan sabotajlara maruz kalmış bir hayalin gerçeğe dönüşmesi karşısında milyonlarca yürek yeniden heyecana kapıldı.
PROJELERİMİZE HIZ VERDİK: Biz de milletimizin bu beklentilerini boşa çıkarmamak için koronavirüs salgınına rağmen gece-gündüz demeden çalıştık, çabaladık. Tüm dünyanın yatırımlarını durdurduğu veya askıya aldığı bir dönemde, Türkiye olarak sağlıktan ulaşıma, tarımdan sanayii, enerji, çevreye kadar her alanda projelerimize hız verdik.
EN GÜZEL CEVAP: Bugün hep birlikte temelini attığımız Türkiye’nin Otomobili Fabrikası, işte bu yatırım zincirimizin altın halkalarından bir tanesidir. Bugün burada sadece yeni bir yatırıma başlamanın sevincini değil, salgına rağmen devasa bir projeyi hayata geçirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Otomobili tanıttığımızda “bunlar nerede üretilecek” diye soranlara, daha tasarım aşamasında bu güzel eseri öldürmeye çalışanlara, hep birlikte en güzel cevabı veriyoruz.
ALGIYI DEĞİŞTİRECEK: Bugün inşaatına başladığımız sadece bir fabrika değildir. Burası insanların zihnindeki fabrika algısını kökten değiştirecek, içinde farklı üretim tesislerinin olduğu devasa bir komplekstir. Milli otomobillerimizin üretim öncesinden, üretim sonrasına kadarki tüm süreçlerini buradan yürüteceğiz. Yani TOGG tarafından üretilecek tüm otomobillerin Ar-Ge’si ve tasarımı burada yapılacak, seri üretime yine burada geçilecek.
İLHAM AŞILAYACAK: Test ve müşteri deneyim parkıyla fabrikamız doğrudan vatandaşlarımıza hizmet verecek; çocuklar ve gençler yeni teknolojilerle burada tanışacak. Tüm bunları yaparken çevre hassasiyetimizi de en üst düzeyde tutuyoruz. Üretim ve fabrikanın inşasında kullanacağımız çevre dostu teknolojilerle, bu alanda çıtayı daha da yükseğe taşıyoruz. Büyük, güçlü ve yenilikçi ülke vizyonumuzun sembollerinden biri olacak bu eserin, genç kuşaklara ilham aşılayacağına inanıyorum.
MİLLETİMİZDEN TAKDİR ALDI: 27 Aralık’ta kamuoyunun beğenisine sunduğumuz araçlar, milletimizden de çok yoğun takdir aldı. Anketler, milletimizin bu projeyi destekleme oranının yüzde 95’in üzerinde olduğunu gösteriyor. Bu durum hem bizim hem de bu işe gönlünü veren ekibin motivasyonunu daha da artırıyor.
TASARIM TESCİLİ BİTTİ: Salgın döneminde bir yandan fabrika inşaatına başlamak için tüm süreçleri tamamlarken, diğer yandan da 78’i Türkiye’de yerleşik firmalardan oluşan tedarikçi seçimlerinin yüzde 93’ünü tamamladık. Çin’de dış tasarım, Avrupa Birliği ülkelerinde ise iç ve dış tasarımımızın tescil işlemleri bitti. Rusya, Güney Kore, Japonya ve Amerika’daki tasarım tescil süreçleri devam ediyor. Kullanıcı araştırmaları ve mühendislik çalışmalarının tümü yine planlanan takvim çerçevesinde gerçekleşti.
AVRUPA’NIN SUV MODELİ: Bugün ise “Bismillah” diyerek fabrikamızın inşaatına başlıyoruz. Fabrikayı 18 ayda tamamlamayı ve aracımızı 2022 yılının son çeyreğinde banttan indirmeyi planlıyoruz. Böylece Avrupa’nın, doğuştan elektrikli ilk ve tek SUV modeli Türkiye’den yola çıkacak. Üretime geçtikten 3 yıl sonra, binek otomobillerde ülkemizde en yüksek yerlilikle üretilen tek marka, Türkiye’nin Otomobili olacaktır.
ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ: Fabrika alanında dört binin üzerinde vatandaşımız istihdam edilecektir. Dolaylı istihdamı da düşündüğümüzde, bu sayı çok daha fazla olacaktır. Ayrıca bölgedeki üniversitelerle iş birliği halinde sanayii kuruluşlarına nitelikli iş gücü kazandıracağız. Endüstrideki tedarik yapısını geliştirirken, yeni girişimlerin ve yenilikçi fikirlerin önünü açacağız.
FİLİZ GİRİŞİMLER: Şimdiden TOGG tedarikçilerinin arasına daha evvel hiçbir büyük üretici için çalışmamış “filiz girişimler” katıldı. Kendini TOGG’la ispat edecek bu şirketler, küresel tedarikçi olma potansiyeline sahipler. Geri görüş kameralarında bir dünya markası çıkarabileceğimiz gibi, akıllı yaşam teknolojilerinde çığır açıcı işler Türk firmalarından çıkacaktır.
EN İYİLER LİGİNE HAZIRIZ: Ürün yelpazemiz, teknolojimiz, iş modelimiz, iş planımız ve tedarikçilerimizle dünyada en iyiler liginde oyuncu olmaya hazırız. Sanayi ve teknolojinin altın üçgeni olarak gördüğüm Gemlik, Bilişim Vadisi ve İstanbul’a bu projede çok iş düşüyor. İnşallah, pek çok işimizden olduğu gibi, Türkiye’nin Otomobili projesinden de hep birlikte alnımızın akıyla çıkacağız.
BAŞARI HİKAYESİ: Türkiye; tarihiyle, değerleriyle, coğrafyasıyla, üretim kapasitesiyle büyük ve güçlü bir ülkedir. Biz çalışırsak, gayret gösterirsek, devlet ve millet olarak sırt sırta verirsek, Allah’ın izniyle aşamayacağımız hiçbir engel yoktur. Devrim arabalarından tam 60 yıl sonra gerçeğe dönüştürdüğümüz başarı hikâyesi, bunun en güzel örneğidir.
TOGG’in inşaat başlangıç töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank şunları söyledi:
GURURLUYUZ: Türkiye’nin Otomobilinde önemli bir eşiği bugün geride bırakıyoruz. Yılların hayali, Gemlik’te, tam burada inşa edilecek yerleşkede gerçeğe dönüşecek. Çevre dostu akıllı otomobilimiz, yine çevre dostu akıllı bir tesisten yollara çıkacak. Heyecanlı ama bir o kadar da gururluyuz.
KALKINMADA SINIF ATLADIK: Türkiye ekonomisi geride bıraktığı 18 yıllık süreçte, sanayide, ihracatta ve inovasyonda büyük atılımlar gerçekleştirdi. Bu atılımların hepsinin temelinde, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde uygulanan politikalar ve başlatılan projeler var. Böylece bir yanda kalkınmada sınıf atlarken, diğer yanda milletimizin refahını çok daha ileri noktalara taşıdık.
ÜRETİM ALTYAPILARIMIZ VAR: Türkiye, hemen hemen her sektörde üretim yapma kabiliyetine sahip. Planlı sanayileşmeye ev sahipliği yapan, yurdun dört bir yanına yayılmış üretim altyapılarımız var. Parlak ve yenilikçi fikirleri yeşerten, sıfırdan kurduğumuz Ar-Ge Merkezleri ve Teknoparklarımız var. İşte bu kurulu altyapılar sayesinde; Dünya standartlarında bir yoğun bakım solunum cihazının seri üretimini, hem de salgın döneminde, rekor sürede gerçekleştirebildik.
BÜYÜK ATILIMLARIN EŞĞİNDEYİZ: Aşı ve ilaç alanındaki çalışmalarımızla, dünyada takip edilen bir ülke haline geldik. Savunma sanayindeki yüksek teknolojili ürünlerimizle, güçlü bir küresel oyuncu olma yolunda hızla ilerliyoruz. Raylı sistemlerde büyük atılımların eşiğindeyiz.
KRİTİK PROJE: Elbette bunlarla yetinmek niyetinde değiliz. Hedefimiz, yüksek teknoloji üreten, hatta teknolojiye yön veren öncü ülkelerden birisi olmak. İşte Türkiye’nin Otomobili de, otomotiv endüstrisini önümüzdeki çağa hazırlamak için üzerinde titizlikle durduğumuz son derece kritik bir proje.
DÜNYAYA TANITTIK: Aralık ayında, Türkiye’nin otomobilini dünyaya tanıttık.
Girişim Grubu çalışmalarına hız kesmeden devam etti. Ekip genişletildi, Avrupa Birliği ve Çin’de tasarımlar tescillendi. Tedarikçi seçimlerinin de büyük bölümü tamamlandı. TOGG’un tedarikçileri arasında, daha önce hiçbir ana üreticiyle çalışmamış gencecik girişimler, start-up’lar var. Bu firmalar farklı düşünüyor, yeni ve özgün işlere imza atıyor.
İLETİŞİM ALTYAPISINI GELİŞTİRİYOR: Bunlardan birisi Ankara’dan, ODTÜ Teknokent’ten çıkmış bir erken aşama girişim. Bu gençler otomobilimizin kameralarını üretecek. Bir diğer tedarikçi Almanya’da yaşayan bir Türk girişimcinin kurduğu start-up. Akıllı yaşam teknolojileri alanında çalışan bu firma; otomobilin şehirle, yolla ve şarj istasyonlarıyla iletişimini sağlayan altyapıyı geliştiriyor. Çok daha basit bir ifadeyle, bu teknolojiyi kullandığınızda otomobiliniz, ağa bağlanan her şeyle konuşabilir hale geliyor.
ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK TEKNOLOJİSİ: Son örnek de oldukça dikkat çekici. Bu tedarikçimiz, artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanıyor. Böylece navigasyon sisteminin adeta gözünüzün önünde canlanmasını sağlıyor. Bakınız bu girişim ülkemizde kurulmasına rağmen, Türkiye’de kendine pazar bulamadığı için ABD’ye yerleşmiş. İşte TOGG’la birlikte, bu ekibi de yeniden ülkemize kazandırmış olduk.
ÖNÜNÜ AÇIYORUZ: Yenilikçi ve peşinden koşulan işlere imza atmak için illa ki büyük paralara ihtiyaç yok. Entelektüel sermayeniz güçlüyse, kapılar ardına kadar size açılabiliyor. İşte biz Türkiye’nin Otomobiliyle, sektörde küresel bir marka oluşturmanın yanında, bu işe katkı sunan tedarikçilerimizin de marka olmasının önünü açıyoruz.
TEMELDEN İNŞA EDECEĞİZ: Türkiye’nin Otomobiliyle mevcut tedarikçileri güçlendirmenin yanında, oyuna yetenekli ve kabiliyetli yeni oyuncular katacağız. Bu oyuncuları, küresel rekabete hazırlayacağız. Böylece ekosistemi, özgün bakış açımızla ve Türk imzasıyla temelden inşa edeceğiz.
UYGULAMAYA BAŞLAYACAĞIZ: Sektörle sıkı işbirliği içinde hazırladığımız Mobilite Araç ve Teknolojileri Yol Haritasında bu konuları detaylı bir şekilde çalıştık. Yakın zamanda yol haritamızı da kamuoyuyla paylaşarak, Türkiye’yi geleceğe hazırlayacak bu planı uygulamaya başlayacağız.
“TEKNOLOJİ ÜSSÜ OLACAK”
Fabrikanın üretim değil, teknoloji üssü olacağını belirten TOGG Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Cumhurbaşkanımız 2017’de bize bir çağrı yaptı. Türkiye’nin otomobili hayalini gerçekleştirme görevini bize verdi. Babayiğitlerimizle beraber uzun ve zor bir yolculuğa çıktık. Otomotiv dünyası bütün dünyada kabuk değiştirirken Türkiye masada önemli bir oyuncu haline gelecek. Çünkü bu 83 milyonun otomobili. Sadece Türkiye’de üretilmeyecek markası, patenti tasarımı bizde olacak. Biz bu işi başaracağız. TOGG ile başlattığımız yeni ortaklık kültürü ülkemizde bir ilk. Fabrikadan fazlasını buraya inşa ediyoruz. Burası, üretim değil teknoloji üssü olacak” dedi.
“AVRUPANIN EN TEMİZ TESİSİNİ KURACAĞIZ”
“2022’nin son çeyreğinde aracın banttan inişini kutluyor olacağız” diyen TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, “Bilinirlik düzeyimiz yüzde 90’ın üzerine çıktı. Bu gerçek bizi TOGG markası ile yolumuza devam etme konusunda bizi cesaretlendirdi. Türkiye’nin Otomobili millidir ve yerlidir. Mülkiyet hakkı bizimdir. Bu bizi bağımsız ve özgür yapar. Lisansı ve imtiyaz hakları bize aittir. Teradikçilerimizin yüzde 93’ünü tamamladık. Pandemi döneminde bizim gibi projeler ya durduruldu ya ertelendi. Bizim ekibimiz büyüyor. Ekosistemimizi büyüyor. İçinde yer aldığımız Bilişim Vadisi, uluslararası şirketlerin geldiğini görüyoruz. Fabrikamızı 175 bin araç üretecek şekilde tasarlıyoruz. Akıllı bir otomobilin akıllı ve temiz bir tesisten çıkmasını istiyoruz. Üretimin her aşamasında kamera ve sensörlerle hataları engelleyen bir sistem kuruyoruz. Türkiye’nin ilk Avrupa’nın en temiz tesisini burada kuracağız” diye konuştu.
Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Duyurusu 18.07.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.