Vefat eden bir kişinin yurtdışından emekliliği varmış. Türkiye’den emekli değil. Ancak Türkiye’de 646 gün SGK ödemesi var. Bugünü eşinin üstüne geçirip aradaki gün farkını ödeyerek eşini emekli etmek istiyorlar. Eşinin doğum tarihi 05.08.1949. Bu işlem mümkün müdür?
Emekli olmadan veya çalışırken hayatını kaybeden sigortalıdan dolayı yakınlarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için, Emekli Sandığı (4/c) ve BAĞ-KUR (4/b) statüsünde en az 1800 gün prim ödenmesi şartı aranıyor. SSK (4/a) statüsündekiler için ise en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün prim ödemiş olmak gerekiyor. BAĞ-KUR’lu hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için ölen sigortalının genel sağlık sigortası primi dahil, kendi sigortalılığından dolayı prim ve prime ilişkin hiçbir borcunun bulunmaması veya borcun ödenmesi zorunludur.
70 çalışanı olan bir firmada işçilerden bazıları ilerde alacakları kıdem tazminatına sayılmak üzere para talep ediyorlar. Patron da işçilerin çıkışını yapmadan çalışma karşılığı kıdemini ödese nasıl giderleştirebilir?
Kıdem için şartların yerine gelmesi esastır. Çıkış yapılmalıdır ve Kıdem tazminatı da ödendiği tarihte giderleştirilmelidir.
İşçilerin çalıştıkları yerden ayrılış tarihleri ile aynı işverene ait önceki kıdem alarak aldıkları tarih arası fark ise son hakkedilen kıdem tazminatı tutarı işçiye ödenen kıdem tazminatı tutarı olup aradaki fark işçiye ödenmelidir şeklinde yargı kararları bulunmaktadır.
Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.