Ana Sayfa Muhasebe YMM ve SMMM’ler ikamet ettikleri adreslerde mesleki faaliyette bulunabilir mi?

YMM ve SMMM’ler ikamet ettikleri adreslerde mesleki faaliyette bulunabilir mi?

YMM ve SMMM’ler ikamet ettikleri adreslerde mesleki faaliyette bulunabilir mi?

769
0

Mesleki faaliyetime danışmanlık hizmeti verme yoluyla başlamak istiyorum. İlk yıl için kira maliyetimi düşürmek için ikamet ettiğim evimin ayrı odasında şahıs mükellefiyeti ile büro açmam konusunda aşağıdaki yasal dayanak kapsamından faydalanmak istiyorum.

30.04.2013 tarih ve 28633 sayılı Resmî Gazete ’de yayınlanan 6460 sayılı Kanunun 9’uncu maddesi ile 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununun “Yasaklar” 45’inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir. “23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre ana gayrimenkulün mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde kat maliklerinin izni ve benzeri şartlar aranmaksızın serbest muhasebeci mali müşavirlik veya yeminli mali müşavirlik faaliyetlerinde bulunulabilir. Bu konuda, yönetim planındaki aksine hükümler uygulanmaz. Bu düzenleme sayesinde SMM ve YMM’lerin ayrıca bir büro açmadan, mesken niteliğindeki konutlarında mesleki faaliyetlerini icra edebilir mi?

Bahsettiğiniz kanun kat mülkiyeti ile ilgilidir. Apartmanlarda Konut olarak tanımlanan yerlerde diğer kat maliklerinden izin almadan söz konusu yerin tamamında mesleki faaliyetin sürdürülmesi ile ilgilidir. İkamet edilen evde mesleki faaliyetin icrası meslek yasasına göre yapılamaz.

Çalıştığım şirkette 4 adet gayrifaal şirketimiz var. Bu şirketler için boş beyanname veriyoruz. Beyannamelerimizi dışarıdan anlaşmalı olduğumuz mali müşavirlik şirketi onaylamaktadır. Ben faal grup şirkette şirketinde sigortalı olarak çalışıyorum. Bu 4 şirketin beyannameleri ben onaylayabilir miyim?

Ortakların aynı olması tüzel kişilikleri etkilemez. Sigortalı olduğunuz yer dışındaki şirketler için sizin ruhsatını ile şirkete şifre alınamayacağı için onaylamanız söz konusu olmaz.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikHerkes e–İrsaliye kullanmak zorunda mıdır?
Sonraki İçerik30 Haziran tarihinden sonra yapılan kısa çalışma ödeneği başvuruları değerlendirmeye alınır mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz