Sosyal Güvenlik Destek Primine Tabi Olarak Çalışma Bildiriminde Yeni Uyarı Sistemi Devreye Girdi
5510 sayılı SSGSS Kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olup, 4/1-(a) kapsamında yaşlılık aylığı bağlanan sigortalılar aylık bağlandıktan sonra 4/1-(a) kapsamında çalışmaya başlamaları halinde, 5335 sayılı Kanun hükümleri hariç olmak üzere, aylıklarını kestirerek tüm sigorta kollarına tabi çalışmayı tercih edebilecekleri gibi, aylıklarını kestirmeksizin sosyal güvenlik destek primine tabi olmayı da tercih edebileceklerdir. Bu SGDP’li çalışma olarak tanımlanmaktadır.
SGK işe Giriş Bildirgesi ile APHB Bildiriminin Uyumuna İlişkin Yeni Uyarı Sistemi:
İşe giriş bildirgesinde 4a sigortalısı bulunan çalışanın da sgdp li olarak APHB bildirimine de sistem izin vermektedir.
Aynı şekilde İşe giriş bildirgesi SGDP tabi verilmiş ve kişi aylık alan birisi ise APHB’nin tüm sigorta kollarına tabi verilmesine sistem izin vermeyecektir. Bu uyarı doğrultusunda APHB türü SGDP seçilmelidir. Eğer aylık alan birinin İşe giriş bildirgesi SGDP yerine tüm sigorta kollarına tabi bildirilmiş ise APHB yi SGDP olarak vermeye sistem izin vermeyecektir. Bu hata yapılmışsa işe giriş tarihinin üzerinden 10 gün geçmemiş ise e-bildirge sisteminden işe giriş bildirgesi düzeltilmeli, 10 gün geçmiş ise ilgili SGK Müdürlüğünden hatalı verilen işe girişin SGDP olarak düzeltilmesi için yazılı başvuru yapılmalıdır. Budüzeltme sonrası SGDP türü için APHB verilmesi mümkün olacaktır.
Sosyal Güvenlik Kurumu böylece hem işe giriş bildirgesinin hem de APHB’nin hatalı bildiriminin önüne geçmek için yeni bir uyarı sistemini hizmete sunmuş bulunmaktadır.
Emeklilere ilişkin güncel dikkat edilmesi gereken diğer notlar:
- Emekli olup bir işyerinde sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışan işçi, kendisinden işsizlik sigortası primi kesilmediğinden kısa çalışma ödeneğinden faydalanamaz.
- Emekli olup bir işyerinde sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışan işçi Nakdi ücret desteğinden yararlanamaz.
- Çalıştığı işyerinden emeklilik dolayısıyla çıkışı verilmiş işçi için kısa çalışma ödeneği başvurusu yapılamaz.
Kaynak: İSMMMO 09.07.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.