Ana Sayfa Muhasebe Gayrimenkulün değerini arttırıcı yaptığımız harcamaları hangi hesapta takip etmeliyiz?

Gayrimenkulün değerini arttırıcı yaptığımız harcamaları hangi hesapta takip etmeliyiz?

Gayrimenkulün değerini artırmak için yapılan harcamalar hangi hesapta takip edilir? Aktifde kayıtlı olan binalar için hangi oranda amortisman ayrılır?

739
0

Bir mükellefimiz, 2020 yılı içerisinde sosyal tesis işletmeciliği amacıyla bir binayı satın alıyor. Daha sonra bu yatırıma yönelik yatırım teşvik belgesi alıyor. Satın aldığı bu binayı yıkmıyor fakat çok ciddi bir yatırım maliyetine giriyor. Genişletme, büyütme vb. işlemler uyguluyor. Binayı satın aldığı için 252 Binalar hesabında takip etmek gerektiğini düşünüyorum. Daha sonra yapmış olduğu harcamaları bilanço aktifinde nerede takip etmem gerektiği ile ilgili bir soru işareti oluştu. 258 Yapılmakta olan yatırımlar hesabında mı takip etmeliyim? 252 Binalar hesabının altında mı takip etmeliyim?

Gayrimenkulün değerini artırıcı olarak yapılan harcamalar da 252 hesapta takip edilir.

252 hesabın alt hesabı oluşturularak harcamalar bu hesap da toplanır ve amortisman yolu ile giderleştirilir.

Gıda maddeleri toptan alım ve satım yapan şirketimize bina aldık. Normal apartman dairesi ve bayilik anlaşmaları gereği binayı ipotek ettirdik. Şu hâlde amortisman ayırabilir miyiz?

Aktifde kayıtlı olan Binalar için Faydalı ömür ve listede belirtilen oranda amortisman ayrılır. Binanın ipotek edilmesi ile amortisman ayrılmasının bağlantısı olmaz.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Hatırlatma! Sanayi sicil belgesi olanların yeni makine alımlarında KDV İstisnası 31.12.2022 yılına kadar devam…

İki tam yıldan fazla süredir şirketin aktifinde yer alan arsa üzerine yapımına başlanan ve…

Yatırım aşamasında olan fabrikamıza aldığımız işçilerin ücret giderlerini nasıl muhasebeleştirmeliyiz?

Önceki İçerikKoronavirüs ile ilgili aşı üretme projelerinin tamamı dünyayla başa baş gidiyor
Sonraki İçerikTarım Bakanlığı: 18 yılda 585 baraj yapıldı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz