Ana Sayfa Vergi Gerçek usule tabi minibüs işletmecisi basit usul vergilendirmeye geçebilir mi? Plaka ve...

Gerçek usule tabi minibüs işletmecisi basit usul vergilendirmeye geçebilir mi? Plaka ve minibüs satışları için KDV’den muaf mıdır?

Gerçek usule tabi minibüs işletmecisi basit usul vergilendirmeye geçebilir mi?

1814
0

2 ortaklı gerçek usulde vergilendirilen hatlı minibüs işleten mükellef 2 yıl art arda VUK. 48. Maddesindeki şartları taşırsa basit usule geçebilir mi?

Gerçek Usulde vergilendirilen hatlı minibüslerin satışından doğan kazancın tamamı vergiden muaftır. Yalnızca KDV öderler. Doğru mudur?

Basit Usulde vergilendirilen hatlı minibüsün satışında elde edilen kazanç dikkate alınmayacağından, iktisadi kıymetlerin teslimlerinde KDV ödemeyeceğinden herhangi bir vergi çıkmaz. Doğru mudur?

1-Şartlar oluşur ise elbette basit usule dönebilir. (Minibüsün oturma yerinin 14 kişiden az olması gerekir)

2-KDV için düşünceniz doğrudur. Ancak; Plaka Devirlerinde Harçlar Kanunu (HK)’na bağlı “I. Değer veya ağırlık üzerinden alınan nispi harçlar:” başlıklı bölümünün (1) numaralı fıkrasına “Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların devrine ilişkin işlemlerde, alım satım bedeli üzerinden (Alınacak harcın miktarında, bu fıkrada düzenlenen üst sınır dikkate alınmaz.) (Binde 30)” paragrafı eklenmiştir. Böylece taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların devrine ilişkin kâğıtlarla ilgili işlemlerden alınacak noter harcının hesabında alım satım bedeli üzerinden binde 30 oranında harç hesaplanacaktır.

3-Basit usulde KDV hesaplanmaz. Ancak Plaka satışı için Satış bedeli üzerinden binde 30 harç ödenecektir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Basit usul kapsamındaki vergi mükellefleri yazar kasa kullanabilir mi?

2019 yılı basit usule tabi olma hadleri?

Basit usule tabi mükellefler fatura düzenleyebilir mi?

Önceki İçerikSalgın İle Mücadelede Patent Koruması – Teşvik mi Engel mi?
Sonraki İçerikEvde Tespih Yapıyorum. Vergi mükellefi olmam gerekir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz